Kryptoměny | Bitcoin | Evropská unie

Bitcoin je na cestě do bezvýznamnosti, tvrdí představitelé Evropské centrální banky

Mezi vysoce postavené kritiky kryptoměn můžeme nyní zařadit i Evropskou centrální banku (ECB), jejíž vysoce postavení představitelé jsou přesvědčení, že by neměly být legitimizovány žádnou vládou ani významnou finanční institucí. Ředitel pro tržní infrastrukturu a platby Ulrich Bindseil a poradce Jürgen Schaaf publikovali na stránkách ECB příspěvek, ve kterém poměrně ostře vystupují proti bitcoinu.

„V souvislosti s rozsáhlým propadem na trzích s kryptoměnami, který následoval po pádu jedné z hlavních kryptoměnových burz, se The ECB Blog podíval na to, jak jsme na tom s bitcoinem,“ stojí v úvodu článku. Autoři dále konstatují dobře známá fakta, že po vrcholu v listopadu 2021, kdy měl bitcoin cenu 69 tisíc dolarů, následoval prudký propad. V červnu tohoto roku klesla hodnota této kryptoměny k hranici 17 tisíc dolarů.

Bitcoin na cestě do bezvýznamnosti

Od té doby se cena bitcoinu pohybuje kolem 20 tisíc dolarů. „Pro zastánce bitcoinu tato zdánlivá stabilizace signalizuje oddech na cestě k novým výšinám. Pravděpodobnější však je, že jde o uměle vyvolaný poslední záchvěv před cestou do bezvýznamnosti – a to se dalo předvídat již před krachem FTX, který poslal cenu bitcoinu hluboko pod 16 tisíc dolarů,“ konstatují Bindseil a Schaaf.

Obvykle přímočaří a škrobení členové nejvýznamnější evropské centrální banky považují bitcoin za „pochybný platební prostředek“. Dvojice uvedla, že „bitcoin nebyl nikdy ve významnější míře používán k legálním transakcím v reálném světě“. V tomto směru je nutné dát bankéřům za pravdu – bitcoin a jiné kryptoměny jsou často používány k nelegálním online transakcím, podvodům, krádežím a praní špinavých peněz.

Bindseil a Schaaf obvinili z vytváření kryptografické „spekulativní bubliny“ propagátory a velké „krypto velryby“, které „mají nejsilnější motivaci udržovat euforii“. Dále uvedli, že některé firmy rizikového kapitálu vložily do kryptografického a blockchainového průmyslu 17,9 miliardy dolarů.

Kritice se nevyhnula ani těžba bitcoinů, tedy procesu, při kterém vznikají nové digitální „mince“. Během ní je spotřebováváno obrovské množství energie a vytváří se nadměrné množství uhlíkových emisí. Americký stát New York proto nedávno vydal moratorium na těžbu kryptoměn s odvoláním na tytéž stížnosti.

Regulovat, regulovat a zase regulovat

Co se týče regulace kryptoměn, autoři poukazují na nárůst lobbistického úsilí, zejména v USA, a na to, že legislativa a regulační rámce se zavádějí tak pomalu, protože zákonodárci stále věří, že se musí podřídit rozmarům inovačních aktivit. Naznačují, že jakýkoli tichý souhlas s bitcoinem, ať už ze strany vlád nebo finančních institucí, jen dále utvrzuje tento podvod.

Svůj podíl na tom mají i některé bankovní ústavy, které se snaží zjednodušit svým klientům přístup ke kryptoměnám. „Vstup finančních institucí naznačuje drobným investorům, že investice do bitcoinu jsou rozumné,“ varují Bindseil a Schaaf.

Velké bankovní instituce byly původně z myšlenky kryptoměn rozladěné (ostatně není divu, když jedním z cílů kryptoměn bylo „nahradit“ centralizované finančnictví), ale když viděly nebývale vysoké zisky, začaly se i tak významné banky, jako jsou JPMorgan Chase a Goldman Sachs, honit za bitcoinovou duhou na obloze.

Bohužel kolaps krypto trhu v polovině až na konci jara 2022 znovu upozornil na problémy spojené s volatilními digitálními měnami. Některé velké banky, jako je JPMorgan, sice stále zůstávají ve hře, ale zároveň prosazují snahu o větší regulaci, což může být důvod, proč se do tohoto tématu výkonní pracovníci ECB opřeli.

Diskuze (142) Další článek: Do obchodů míří nejrychlejší paměti DDR5. Pro G.Skill s frekvencí 8 GHz musíte mít nejnovější CPU od Intelu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,