Bezpečnost | Biometrie | Létání

Biometrické skenery na americkém letišti zachytily hned třetí den provozu podvodníka

Pouhé tři dny po instalaci označil systém biometrického porovnávání obličeje prvního podvodníka, používajícího falešný pas. Americká celní a pohraniční ochrana zadržela cestujícího minulý týden, píše Digital Trends.

K události došlo na mezinárodním letišti Washington Dulles, kde biometrický systém upozornil, že cestovní doklad neodpovídá nasnímané tváři osoby. Označeným byl 26letý muž, který do Spojených států přiletěl letem z brazilského Sao Paula.

Skenery obličejů jsou ve zkušebním režimu nasazeny jako nový zabezpečovací prvek na čtrnácti mezinárodních amerických letištích. Fungují tak, že porovnávají pořízený snímek obličeje s fotografií uloženou v databází cestovních dokumentů. V tomto případě tedy systém upozornil, že tvář cestujícího neodpovídá dokladu, kterým se prokazoval.

Tuto skutečnost následně potvrdila osobní prohlídka, během které pracovníci celní a pohraniční ochrany našli v botě pravé doklady, které ukázaly, že se jedná o občana původem z Republiky Kongo. Celníci nezveřejnili totožnost cestujícího a nadále pokračují ve vyšetřování incidentu.

Pracovníci celní a pohraniční ochrany našli v botě pravé doklady
Pracovníci celní a pohraniční ochrany našli v botě pravé doklady

Rozpoznávání obličeje zlepšuje ochranu letišť

Cestující se tak stal historicky prvním, koho zachytil biometrický systém, využívaný k rychlejšímu odbavení a zvýšení bezpečnosti. Projít jím musí všichni cestující, kteří vstupují nebo vystupují ze sektoru pro mezinárodní lety. Sami celníci potvrzují, že skenování tváře je rychlejší, efektivnější a zvyšuje bezpečnost.

Ředitel baltimorské pobočky celní správy k tomu uvedl, že „Technologie rozpoznávání obličeje je důležitým krokem vpřed při ochraně Spojených států před všemi druhy ohrožení. Teroristé a zločinci neustále hledají nové metody, jak proniknout na území USA, včetně použití ukradených dokladů. Nová technologie rozpoznávání obličeje prakticky eliminuje možnost, aby někdo použil originální cestovní doklad, který byl původně vydán někomu jinému.“

Zlepšení zabezpečení přitom není jediným přínosem, který novinka na letištích přináší. Pracovníci odbavení odhadují, že průměrná čekací doba cestujících na mezinárodních letech se zkrátila přibližně o čtyři minuty.

Do budoucna se počítá s tím, že by biometrické systémy mohly sloužit kromě zabezpečení také místo palubní vstupenky. Nasazení technologie rozpoznání obličeje je pro mnoho lidí kontroverzním problémem, takže se aktuální případ těší medializaci, která má ukázat prospěšnost jejího nasazení.

Diskuze (28) Další článek: Vodotěsný mobil není potápěčská kamera. Co dovolí IP68 a jiné standardy?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,