Microsoft | Umělá inteligence | Vyhledávače

Budoucnost začíná právě teď. Microsoft pustil umělou inteligenci do Bingu, limitovaný test začíná už dnes

Jen s krátkým předstihem ohlášená, o to více očekávaná tiskovka Microsoftu k AI zahájila týden, který nastaví směr pro integraci AI do našich životů. Už ve středu se k němu přidá Google, který se pokusil trochu předběhnout Microsoft a oznámil nové AI vyhledávání pod jménem Bard bez mnoha dalších informací.

Dnes byl ale v hlavní roli Microsoft a OpenAI, do kterého Microsoft silně investuje a současně pro jeho AI služby poskytuje výkon své cloudové platformy Azure. Podle Satya Nadelly budou veškeré interakce s počítačem zprostředkované nebo podpořené AI agentem.

r5a_7348_print.jpg
CEO Microsoftu Satya Nadella na dnešní konferenci. Všimněte si za ním nového rozhraní Bingu. Už nebude stačit jeden řádek, počítá se zadáváním delších otázek

Bing a Edge

Hlavní hvězdou akce byl nový vyhledávač Bing a prohlížeč Edge. Bing odpoví přímo na vaše otázky a pomůže vám, abyste byli kreativnější. Nejdřív najde odpověď na dotaz, ale bude čekat na upřesňující dotazy a vést dialog.

Běžné vyhledávání s pár klíčovými slovy skvěle najde webové stránky, ale i tak se lidé často z prokliknutých výsledků vrací zpět a zkoušejí další možnosti. I tady standardní hledání není dokonalé, a to ještě existují informační dotazy (počasí, sportovní výsledky) nebo komplexní třeba jako plánování výletu.

Takhle Microsoft prezentoval rozdíl mezi starým a novým Bingem:

Patrně to není ChatGPT-4

Nový Bing poběží na nové generaci LLM od OpenAI, přizpůsobené speciálně pro vyhledávání. Microsoft slibuje větší výkon než ChatGPT 3.5, ale na tiskovce se vyhnul přímo označení ChatGPT 4.

Microsoft svoji nadstavbu nad ChatGPT nazývá Prometheus a součástí generování není jen prohledávání reálných dat na internetu, ale také kontrola legálnosti odpovědi, aby Bing neradil škodlivě a nepomáhal třeba k páchání trestné činnosti. 

Dotaz na novém Bingu může mít až 1000 znaků. A můžete se třeba zeptat, jestli se vám vejde sedačka z Ikea Klippan do auta Honda Odyssey. Bing si najde rozměry sedačky i kufru daného auta a formou textu vám poradí, zda budete třeba muset sklopit sedačky.

ikea_chat_16x9_edit_print.jpg

Nebo řeknete, že máte rádi elektronickou hudbu a zeptáte se, na jaký první hudební festival máte letos jít.

musicfestival_chat_16x9_edit_print.jpg

Nový Bing nabídne i rozhraní chatu, který vypadá jako známý ChatGPT – s tím rozdílem, že zdrojuje poskytované informace pomocí odkazů do internetu.  Můžete se pak třeba zeptat: „Vytvoř itinerář na pětidenní výlet pro mě a mou rodinu do Mexika“ a dostanete podrobný rozpis jednotlivých dní. Dalším dotazem to přeformátujete do e-mailu se stručným shrnutím, který můžete rozeslat rodině.

anniversary_chat_16x9_edit_print.jpgPod každým výsledkem dostanete odkazy na zdroje v internetu a současně přepřipravené návrhy upřesňujících dotazů. Ta malá modrá čísla...

AI se ale také stané součástí přímo prohlížeče Edge. Nový Bing Chat tam přibude jako tlačítko v rohu. Dotazy pak můžete spouštět nad zobrazeným obsahem. Vypsat si souhrn dlouhého PDF, analyzovat data ve stránce, či třeba přepsat ukázaný programový kód do jiného jazyka. AI ale může i vygenerovat obsah, který se vloží do formuláře na zobrazené stránce.

edge_still_1_16x9_print.jpgPomocí postranního panelu prohlížeče Edge bude možné chat využít třeba k tomu, abyste požádali o shrnutí klíčových poznatků z dlouhé finanční zprávy.
edge_still_2_16x9_print.jpg
Edge bude možné požádat třeba o formulaci příspěvku na sociální sítě

Demo už dnes

„Nový Bing je už dnes dostupný pro desktopy v omezené verzi. Každý může vyzkoušet omezený počet dotazů a pak se zapsat do pořadníku, později tak získá přístup k plné verzi,“ uvádí Microsoft.

image.png

Začít máme na adrese bing.com/new, ale při prvním pokusu jsme se k Novému Bingu ještě nedostali. Při dalších už ano, ale dostali jsme pouze možnost zapsat se na čekací listinu. Můžete si kliknout na předvybrané dotazy a nechat si je vygenerovat, ale nelze nic dále změnit dle svého uvážení. Alespoň že je nový Bing lokalizovaný a slibuje podporu českých dotazů, které ostatně fungují na původním ChatGPT.

image.png
Čekáme…
Diskuze (73) Další článek: Webbův dalekohled ukázal neuvěřitelnou citlivost. Stometrový šutr našel na vzdálenost 100 milionů kilometrů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,