Bill Gates: výkon počítačů bude neměřitelně levný

Těšte se na počítače napájené teplem lidského těla, nebo čipy s kapacitou v terabajtech dat.
Pro publikaci World in 2003 napsal Bill Gates článek o tom, jak vidí budoucnost počítačů v nejbližších pár letech. Protože Bill Gates se řadí k těm, co mají schopnost přetvářet často bláznivé vize do reality, stojí za to se na některé podívat.

Samotný článek se nese v hodně popularizační rovině, není to prostě žádná techařina, ale článek pro obyčejné lidi. Nikde se v něm neobjevuje slovo Microsoft, nenajdete tam ani jedno Windows a kupodivu v celém článku není ani jedno slovo software. Není to tedy o tom, co dělá Microsoft, ale spíše o celkovém směřování trhu, přičemž Microsoft pochopitelně bude chtít být u toho.

Základní informací je, že počítačů bude čím dál tím více, ale čím dál tím více si to budeme uvědomovat. Dramaticky se zvýší objem tzv. zabudovaných počítačů, tedy počítačů, které vůbec nevypadají jako klasický stolní počítač či notebook, ale mnohdy mají více výkonu než pár let staré pracovní stanice. Dnes se prý průměrný Američan setká za jediný den se 150 různými zabudovanými počítači, i když si to mnohdy vůbec neuvědomuje. Již dnes připadá ze všech vyrobených čipů na světě na tato integrovaná řešení přes 90 procent produkce. Stolní procesory jsou prostě jen více vidět, ale elektronické hračky také potřebují vnitřnosti. Podle údajů Semiconductor Industry Association připadalo v roce 2001 zhruba 60 miliónů vyrobených transistorů na každého obyvatele planety. V roce 2010 toto číslo má být již na úrovni jedné miliardy.

Stačí obyčejná extrapolace stále platícího Moorova zákona, podle níž budou mít procesory v roce 2010 hodně přes miliardu tranzistorů. Dnes je procesor se 100 milióny již poměrně složitým kouskem. Navíc ceny za jednotku výkonu neustále klesají, nové výkonnější procesory jsou obvykle uváděny stále za tu samou zaváděcí cenu, jen jejich výkon roste.

Všechny tyto informace směřují pochopitelně k odhadu, že v roce 2010 bude mít jednotka výkonu téměř neměřitelnou cenu. Proto bude možné dát do libovolných systémů potřebnou výpočetní sílu bez výraznějšího vlivu na cenu. Navíc díky vyšší integraci budou systémy s výkonem dnešních silných počítačů schopny běžet i ve velmi kompaktních zařízeních. Nízká spotřeba umožní, aby počítače byly napájeny například teplem lidského těla či běžnými pohyby, jako to je již dnes k vidění u některých náramkových hodinek.

Normální počítače v provedení, jak jej známe dnes, nezaniknou. Jen se stanou centrem pro další inteligentní periférie, které s nimi budou komunikovat. Čím menší budou počítače, tím jich bude více a budou i více specializované na jednotlivé úkoly. Počítače budou okolo nás v takovém měřítku, že překonají rozlišovací schopnost vnímání a budou prakticky neviditelné. Nebudete vědět, že zrovna využíváte počítač, prostě to jen bude fungovat.

Bill Gates nikde ve svém článku neříká, že všechny tyto počítače a zabudovaná řešení budou používat systémy od Microsoftu, věřte ale tomu, že v laboratořích Microsoftu již běží na plné obrátky výzkum, jak nejlépe využít gigantický výkon procesorů dostupný za několik let.

Diskuze (84) Další článek: MSI a Tablet PC s cenou pod 1000 USD

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,