Kryptoměny | Bill Gates | NFT

Bill Gates se opřel do fenoménu NFT. Dle jeho mínění je založen na teorii většího hlupáka

Zakladatel a bývalý ředitel Microsoftu Bill Gates byl hostem na konferenci magazínu TechCrunch věnované klimatickým změnám. Jedna z otázek se týkala jeho vztahu k NFT (Non-fungible token; nezaměnitelný token) a nutno říci, že Gates si během své odpovědi rozhodně nebral servítky.

Fenomén NFT popsal jako něco, co je „stoprocentně založeno na teorii většího hlupáka“. Odkazoval tím na myšlenku, že nadhodnocená aktiva stoupnou na ceně, když se najde dostatek (hloupých) investorů, kteří jsou ochotni za ně zaplatit vyšší cenu.

Gates se s tím nepáral

Gates také lehce sarkasticky žertoval, že „drahé digitální obrázky opic“ by mohly „nesmírně zlepšit svět“, čímž narážel na hojně propagovanou kolekci NFT Bored Ape Yacht Club. „Jsem zvyklý na třídy aktiv... jako farma, která něco produkuje, nebo jako firma, která vyrábí produkty,“ řekl Gates. Co se týče kryptoaktiv, „tak v tom se neangažuji,“ dodal.

Dle Gatese jsou NFT finanční koncepcí, v jejímž rámci mohou i předražená aktiva vydělávat, pokud najdete většího hlupáka, kterému je prodáte. Je také podezřívavý k aktivům, jejichž cílem je „vyhnout se zdanění nebo jakýmkoli vládním pravidlům“. Sám upřednostňuje investice do aktiv s hmatatelnými výstupy.

Není to poprvé, co se Gates vyjádřil ke kryptoměnám skepticky. V rozhovoru v únoru loňského roku se obával nebezpečí, které hrozí běžným investorům při nákupu bitcoinu, zejména když je hodnota kryptoměny tak volatilní a může se propadnout na základě pouhého tweetu významného investora, jako je Elon Musk.

„Myslím si, že se do těchto mánií nechávají nalákat lidé, kteří nemusí mít tolik peněz nazbyt,“ řekl Gates v roce 2021. „Moje obecná rada by byla, že pokud máte méně peněz než Elon, měli byste si nejspíš dávat pozor.“

Investice, nebo pyramidová hra?

Gatesovo varování před volatilitou bylo na místě. V té době cena bitcoinu prudce rostla a v dubnu dosáhla 63 000 dolarů. Poté se dramaticky propadla na poloviční hodnotu, ale v listopadu opět vzrostla na historické maximum více než 64 000 dolarů. Od té doby se cena opět propadla a v době psaní tohoto článku se obchoduje těsně nad hranicí 20 000 dolarů.

Podobně prudce klesly i ceny NFT. Hodnota některých největších projektů, jako je výše zmíněný Bored Ape Yacht Club, klesla o více než polovinu. Zároveň se zvýšil objem obchodů, protože kupující se snaží digitální aktiva pořídit za nejnižší ceny.

NFT jsou tokeny, které nelze vzájemně směnit. Často jsou propagovány jako způsob, jak prokázat vlastnictví digitálních aktiv, jako jsou umělecké nebo sportovní sběratelské předměty. Kritici je však považují za nadsazené a potenciálně škodlivé pro životní prostředí vzhledem k energeticky náročné povaze technologie. Mnoho NFT je postaveno na síti, která stojí za kryptoměnou ethereum.

Gates nemá vždycky pravdu, ale v tomto případě se docela trefil. Ačkoli jsou NFT srovnávána s trhem s uměním – kde investice nabývají na hodnotě s časem a kulturním zhodnocením – realita se zdá být bližší standardnímu pyramidovému schématu. Pro investora hodnota NFT nebo kryptoměny stoupá pouze tehdy, pokud se k nákupu v pozdější fázi hry přidává stále více lidí, než tomu bylo u něj.

Diskuze (119) Další článek: Jak si vedou pokročilé asistenční systémy řidiče? Nejčastěji bourá Autopilot Tesly, druhá je Honda

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,