Bill Gates reaguje na soud proti Microsoftu

Bill Gates se v soudu s Microsoftem brání rafinovaně - vydal tiskové prohlášení, kterým vyvrací námitky žaloby.
Jediná důležitá osoba zatím ve více než měsíc se táhnoucím soudu proti Microsoftu naživo neobjevila – Bill Gates, šéf Microsoftu. Gates pouze předtím svědčil před právníky a toto jeho svědectví bylo zaznamenáno na dvaceti hodinách videopásky, která byla před soudem promítána, jeho svědectví vyvolalo rozporné reakce. Nyní Bill Gates, který zatím nebyl povolán k živému svědčení, „promluvil“ znovu v tiskové zprávě, kterou k probíhajícímu procesu vydal.

Bill Gates v ní hrál na známou strunu, která ale právě v současné době docela zvučí: v okamžiku, kdy AOL koupila Netscape, kdy se Sun spojil v otázce Javy s IBM a dalšími firmami, je náhle proti Microsoftu velice silná aliance, silnější než Microsoft sám. Což samozřejmě není nic špatného, špatné ovšem je, že vláda vlastně jedná na popud této aliance: Gates poznamenává, že to nejsou uživatelé, kteří si stěžují – jsou to konkurenti Microsoftu, kteří si stěžují, a tvrdí, že by to byl největší paradox, kdyby firmě nebylo dovoleno umístit prohlížeč do operačního systému. Bill Gates rovněž upozorňuje na to, že vláda se snaží omezením Microsoftu poškodit americkou ekonomiku jako takovou: tím, že pozastaví expanzi Microsoftu, umožní dýchání a prosperitu konkurentům firmy ze zahraničí. Tím samozřejmě naráží na sedmdesátá léta, kdy vláda silně spoutala rozvoj firmy IBM, a na dobrou desítku let přešla řada aktivit a také profitů ve výpočetní technice do zahraničí: Japonska a dalších tichomořských zemí, Evropy. Gates dále poukazuje na to, že vláda není schopna regulovat podniky v oblasti výpočetní techniky a Internetu, protože oblast se mění příliš rychle – než soud zareaguje, už se objeví jiné vůdčí firmy, jiné mocné aliance, nové technologie změní trh od základů, a dokládá to právě nedávnou transakcí America Online – Netscape. Proč zaplatila America Online obrovskou sumu, čtyři miliardy dolarů za prohlížeč od Netscape, o kterém firma sama tvrdí, že jej díky tlaku Microsoftu ani nemůže distribuovat? Protože to není pravda, dovozuje Gates.

Živě komentuje: přes to, že se jedná o jednostrannou argumentaci, je nutné se za jeden bod zcela postavit, a to za schopnost vlády pozitivně regulovat toto nestandardní průmyslové odvětví. V normálních průmyslech, jako je bankovnictví či strojírenství, je vývoj daleko pomalejší a navíc i předvídatelnější; zde působí antimonopolní úřad (FTC) velice pozitivně, asi jako soudce ve fotbale – občas se sice upískne, ale bez něj by se hra zvrhla v řežbu bez jakýchkoli pravidel. Přes to, že se Bill Gates takto iniciativně brání výtkám, které jdou proti jeho firmě, je pravděpodobné, že stejně bude muset na svědecké místo přijít a odpovídat na velmi konkrétní a zřejmě velmi nepříjemné otázky – soudce dal najevo nespokojenost s tím, jak vyhýbavě šéf Microsoftu odpovídal na natočeném videu a bude jej možná chtít vidět a vyzpovídat osobně.

Váš názor Další článek: Další dva PostFixy pro Windows NT jsou na světě

Témata článku: , , , , , , , , ,