Bill Gates | IT Osobnosti | Potraviny

Bill Gates podpořil startup, který chce vyrábět maso bez masa a sýry bez mléka

Za jeden z důvodů globální klimatické změny je často označován masný průmysl. Opakovaně to ve svých přednáškách kritizuje i zakladatel Microsoftu Bill Gates. Není proto překvapením, že právě on finančně podpořil chicagský startup Nature's Fynd, který připravuje bezmasé snídaňové placky a smetanový sýr bez mléka.

Alternativy, jež nepochází z hovězího dobytka, se na pultech obchodů mají objevit ještě letos spolu s dalšími bezmasými výrobky, jako jsou například hamburgery, nugetky bez kuřecího masa či jogurty bez mléka. V roce 2020 vzrostl maloobchodní prodej alternativních potravin v USA o 27 % a celková hodnota trhu dosáhla 7 miliard dolarů.

Maso a mléko bez krávy

V čele tohoto rostoucího odvětví stojí společnosti Beyond Meat a Impossible Foods, jejichž hamburgery, kuřecí maso a klobásy z alternativního masa rozbouřily potravinářský průmysl v USA, jehož hodnota dosahuje 733 miliard dolarů. To přimělo firmy Tyson Foods, Perdue, Hormel, Cargill a další tradiční výrobce masa, aby v této kategorii uvedli na trh své vlastní výrobky.

Nature's Fynd staví továrnu o rozloze 3200 čtverečních metrů tak trochu symbolicky na místě bývalých skladů Union Stockyards – epicentra masného průmyslu 20. století. Firma získala od investorů Jeffa Bezose, Billa Gatese a Ala Gora finanční prostředky ve výši 158 milionů dolarů (v přepočtu asi 3,4 miliardy korun). Společnost založili pod původním názvem Sustainable Bioproducts v roce 2012 Thomas Jonas a Mark Kozubal, kteří mají nyní funkce výkonného a vědeckého ředitele.

O několik let dříve objevil Kozubal v sopečných horkých pramenech v Yellowstonském národním parku mikroba Fusarium z kmene Flavolapis. Vedl výzkumný a vývojový tým, který z tohoto mikroba vytvořil to, čemu firma říká „Fy“ – fermentovaný (kvašený), všestranný a na bílkoviny bohatý zdroj výrobků Nature's Fynd.

Alternativa proti klimatickým změnám

Kvašení se používá při výrobě chleba, piva, vína, sýrů a dalších produktů již po tisíciletí a nyní se stává klíčovou platformou pro alternativní proteiny, která má velký potenciál. Nature's Fynd uvádí, že její bílkoviny získané ze sopečných mikrobů obsahují všech 20 aminokyselin a zároveň neobsahují cholesterol ani transmastné kyseliny. Fy má desetinu tuku oproti mletému hovězímu a o 50 % více bílkovin než tofu.

Na trhu již čeká další konkurence – například izraelská firma Redefine Meat, která tiskne „alt-steaky“ na zařízení podobném 3D tiskárně. Kalifornská Perfect Day rovněž využívá fermentaci a metodu 3D tisku. To vše napomáhá v boji proti klimatické změně, protože masné alternativy již nyní výrazně snižují dopady výroby potravin na životní prostředí ve srovnání s tradičními masnými výrobky.

V roce 2019 společnost Impossible Foods zveřejnila výsledky zprávy, kterou vypracovala analytická firma Quantis. Ukázalo se, že při výrobě hamburgeru Impossible Burger bylo potřeba o 96 % méně půdy, o 87 % méně vody a vzniklo o 89 % méně emisí skleníkových plynů. Velká část tohoto úsilí samozřejmě závisí na spotřebitelích – tedy na tom, zda bude dostatečně velký počet lidí ochoten přejít na alternativní druhy masa.

Diskuze (39) Další článek: Týden Živě: Vyrazili jsme na A.I. pláž a nakupovali cetky na AliExpressu podle nových pravidel

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,