Paul Allen

Bill Gates píše: Co jsem miloval na Paulu Allenovi

Bill Gates na svém webu zveřejnil článek, ve kterém vzpomíná na svého přítele a obchodního partnera Paula Allena, který včera zemřel. Tento text si nejlépe přečtěte v originále, zde je ale případně náš volný překlad.


Včera zemřel Paul Allen, jeden z mých nejstarších přátel a první obchodní partner, kterého jsem měl. Chci vyslovit soustrast jeho sestře Jody, jeho rodině a mnoha přátelům a kolegům po celém světě.

S Paulem jsem se poprvé setkal, když jsem byl ve škole, v sedmém ročníku. Změnilo to můj život.

Od začátku jsem k němu vzhlížel. Byl vysoký a už tehdy – dva ročníky přede mnou – bylo jasné, že je počítačový génius. (Později měl taky fantastický plnovous, který bych sám nikdy nevypěstoval.) Veškerý čas jsme trávili společně, zvlášť když do naší školy dorazil první počítač. Téměř veškerý volný čas jsme vlastně strávili u počítačů.

Paul věděl, že počítače změní svět. Už na střední škole a před tím, než kdokoli z nás poznal osobní počítače, předpovídal vývoj supervýkonných čipů a vznik úplně nového průmyslu, který s nimi bude souviset. To byl základní kámen všeho, co jsme společně udělali.

Microsoft by bez Paula nikdy nevznikl. V prosinci 1974 jsme oba žili v Bostonu – on pracoval, já byl na vysoké škole. Jednoho dne přišel a trval na tom, ať s ním jdu k nedalekému novinovému stánku. Ukázal mi tam obálku lednového čísla časopisu Popular Electronics, na kterém byl nový počítač Altair 8800 s novým výkonným procesorem. Paul se na mě podíval a řekl: „Tohle se děje, a my u toho nejsme!“ To byl konec mého vysokoškolského studia a začátek Microsoftu. Stalo se to díky Paulovi.

popular.jpg
Na začátku založení Microsoftu bylo toto vydání časopisu Popular Electronics. O počítači Altair 8800 si můžete víc přečíst ve Wikipedii

Paul Allen byl první člověk, se kterým jsem takto spolupracoval. Měl širokou mysl a zvláštní talent jednoduše vysvětlovat složité věci. Měl jsem štěstí viděl to dřív než zbytek světa. Jako teenagera mě zajímaly všechny věci kolem benzínu. Co je to třeba taková rafinace? Obrátil jsem se na nejchytřejšího člověka, kterého jsem znal, a Paul mi to jasně a zajímavě vysvětlil. Byl to jen jeden z mnoha takových rozhovorů, které jsme v nadcházejících desetiletích vedli.

Paul byl mnohem víc „cool“ než já. Už v mládí měl rád Jimiho Hendrixe a vzpomínám, jak mi hrál jeho Are You Experienced? Neměl jsem tenkrát zkušenost vůbec s ničím a Paul se mnou chtěl sdílet tuto úžasnou hudbu. Takový byl. Miloval život a lidi, které kolem sebe měl, a dával to najevo.

Další zálibou, se kterou se Paul rád dělil se svými přáteli, byl sport. Později mě vzal, abych viděl jeho milované portlandské Trail Blazers, a trpělivě mi pomohl pochopit všechno, co se děje na hřišti.

Vzpomínám na Paula jako na vášnivého muže, který miloval svoji rodinu a přátele. Vzpomínám na něj také jako na skvělého technika a filantropa, který chtěl dosáhnout velkých věcí. A také jich dosáhl.

Paul by si zasloužil mít v životě více času. Celý by ho využil. Nesmírně mi chybí.

Bill Gates, 16. října 2018

Diskuze (1) Další článek: Nejrychlejší auto světa mělo jet rychlostí 1690 km/h, místo toho hledá sponzory

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,