Bill Gates chválí své produkty, ale vyzývá k bezpečnostním kartám

Postoj firmy k vládním návrhům je stále značně tvrdošíjný.
Na kdysi slavné, dnes poněkud ustupující konferenci Networld+Interop v Las Vegas vystoupil s projevem i Bill Gates: stále osoba prvořadého významu, i když v poslední době současné také trpící tím, co doléhá na jeho rodný Microsoft. Lze na něj pohlížet jako na člověka, který váží asi šedesát miliard dolarů nebo na člověka, který v posledních dnech o šedesát miliard zhubl; jako na předsedu představenstva největší softwarové firmy, nebo i jako na osobu, která byla z důležitějšího postu výkonného ředitele této firmy vytlačena jiným manažerem.

Bylo to první veřejné vystoupení Billa Gatese od doby, kdy se americká vláda vyjádřila pro rozbití Microsoftu, a bylo proto čekáno se zájmem. Gates se ale tomuto tématu, které pro firmu momentálně zrovna příjemné není, moc nevyjádřil: prohlásil pouze, že jeho firma bude předkládat protinávrhy, které budou lepším řešením než rozbití. Bill Gates rovněž opakovaně poznamenal (představitelé firmy dnes používají tento argument často), že firmě hrozí nebezpečí že všech stran nejen z Linuxu, ale i od Javy. (Je to ta stejná Java, o které firma říkala, že je pouze další programovací jazyk?).

Zajímavé téma Gates otevřel ve věci tzv. smart cards. Firma bude propagovat zabudovávání čteček karet obsahujících osobní identifikační údaje, přímo do počítačů (pravděpodobně spíš do klávesnic). Čtečka bude osobu identifikovat všude tam, kde je identifikace potřebná všude tam, kde se musíte registrovat, kde je po vás požadováno jméno a heslo, a uchrání vás jednak před úniky vašich osobních informací, jednak před pamatováním si množství různých vstupních přihlašovacích jmen a hesel. Microsoft bude údajně tuto technologií silně podporovat a vybízet výrobce počítačů, aby její hardwarový element zabudovávali do svých počítačů.

Myšlenka není příliš nová, ale zatím se jí nikdo pořádně nechopil; klávesnice se čtečkami karet už pár výrobců vyrábí (např. Keytronic), ale prodávají se jenom pro velice specializované, pro ne přímo ušité případy. Je pravda, že se nějaké identifikační řešení, jiné než zadání hesla (lidé jsou nepoučitelní a stále si budou vymýšlet hesla velmi jednoduchá a jednoduše odhalitelná), ale zda to bude čtečka karty, otisk prstů nebo něco ještě jiného, dnes nikdo nemůže říci. Zajímavé je, že u této technologie tak silné propagované Microsoftem zatím nelze zpozorovat nějaký výsostný zájem či profit firmy: pokud se ujme, budou profitovat hlavně výrobci klávesnic, protože dnes stojí klávesnice se čtečkou asi pětinásobek ceny klávesnice obyčejné. Zcela jistě vznikne obecný standard, využitelný jak v systémech a aplikacích od Microsoftu, tak třeba pod Linuxem.

Mezitím se akcie firmy propadají do stále větších, až alarmujících hlubin. V pátek 19. května uzavíraly na 65 dolarech, přitom tak hluboko byly naposledy v listopadu roku 1998 (!) a jejich nejvyšší hodnota byla 117,5 dolarů. Poslední, asi pětidolarový sestup údajně zapříčinilo snížení očekávání finančního výsledků firmy; hlavní důvod, proč jsou akcie Microsoftu tak dole, je ale určitě psychologický (soud, virus, diskuse o budoucnosti), protože podle čisté finančních výsledků (tzv. poměru ceny k zisku) by měly být podstatně výš.

Diskuze (6) Další článek: Další bodík ENCADu, bude ale stačit?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,