Bílá štika v ISDN vodách

Recenze malých telefonních ústředen Elmeg pro ISDN.
Technologie ISDN je známa jako způsob kvalitního a relativně rychlého připojení do Internetu. Vnitřní struktura telefonní sítě je digitální a ISDN je její prodlouženou digitální rukou, která sahá až ke koncovému uživateli. Proč tedy na tuto linku nepřipojit celou telefonní ústřednu?

Protože je ústředna připojena zcela digitálně, umožňuje oproti analogovým telefonům mnoho nadstandardních funkcí. Nevýhodou je v prvé řadě cena za samotnou linku, která několikanásobně přesahuje běžnou analogovou linku. Naproti tomu cena za samotnou ústřednu je více než lidová – ale pozor, jsme v řádu několika málo desítek tisíc korun.

Ústředna se připojuje na digitální rozhraní euroISDN2 (DSS1). Obsahuje čtyři (varianta C48m jen dvě) rozhraní S0, z nichž jedno je nastaveno pro vnější ISDN přípojku a další tři se mohou libovolně nastavit jako vnitřní či vnější připojení. Dále je možné na zařízení připojit až 8 analogových zařízení, tedy běžných telefonů, modemů nebo faxů.

Významnou předností těchto ústředen je jejich modularita. Zařízení obsahují dvě pozice pro další rozhraní S0 nebo další analogové linky. Dodávají se v těchto verzích:

  • Jedno rozhraní S0
  • Dvě rozhraní S0
  • Čtyři rozhraní S0
  • Čtyři analogové linky
  • Osm analogových linek
V případě S0 rozhraní je možné jednu ISDN linku nastavit jako vnitřní nebo vnější, ostatní pak jako vnitřní. Další přídavné moduly představuje modul relé proti výpadku napájení a adapter pro dveřní telefon.

Proberme si tedy maximální konfigurace ústředny a jejich vlastnosti. Do ústředny je možné připojit zvenčí až 6 ISDN BRI linek, uvnitř může ústředna poskytnout až 11 těchto linek. Maximální počet vnitřních analogových rozhraní je 24, digitálních dokonce 88. To umožňuje až 16 (v případě verze C48m 14) současných spojení.

Ústředny lze propojit pomocí sériového portu s počítačem a konfigurovat pomocí programu z prostředí Windows. Další funkcí je vnitřní zdroj hudby, který možná důvěrně znáte, když vás někam dlouho přepojují. Kdo chce být originální, může si připojit i externí hudbu. Ústředna umožňuje sledování a účtování hovorů, ty pak ukládá do vnitřní paměti s kapacitou 2000 položek. Pomocí sériového rozhraní je možné data posílat do počítače nebo na tiskárnu. Další funkce jsou volný číslovací plán, automatické rozpoznání dat, hlasového volání a faxu, nastavení povolených a zakázaných čísel, současné a nebo postupné vyzvánění více stanic, rozdělení pro použití více firmami, vzdálená konfigurace a upgrade. Český manuál je výborně zpracován a lze jej poměrně snadno pochopit. Instalaci pak zvládne i laik, i když se to nedoporučuje (a podle vyhlášek ČTÚ to není povoleno). Zařízení je samozřejmě homologováno.

Komfort pro živnostníky
Samostatná ústředna se samozřejmě nehodí do běžné domácnosti. Její vlastnosti ji předurčují k použití v malých a středních firmách, ideálním případem nasazení mohou být v kanceláře jakéhokoliv typu.

Provoz těchto ústředen vyžaduje vyšší náklady za připojení a provoz linek ISDN. Ty jsou vyváženy mnoha nadstandardními funkcemi, které vycházejí z širokých možností sítě ISDN. Cena varianty C48m činí 31 990 korun, ve srovnání s podobně konfigurovanými ústřednami od konkurence je přece jen o pár procent nižší.

malé telefonní ústředny pro ISDN
Elmeg C48m a C88m
Zdroj: TCS net, s. r. o., Brno
Telefon: (05) 41 21 14 27
Cena: 31 990 Kč bez DPH
42 790 Kč vč. DPH
Záruka: 3 roky
Parametry: až 12 vnějších kanálů, až 22 vnitřních kanálů, až 24 vnitřních analogových linek, maximálně 16 současných spojení, plná kompatibilita s Microsoft TAPI pro funkce CTI, možnost vzdálené konfigurace a upgradu paměti Flash ROM; napájení vnitřních S0 linek včetně ochrany proti přetížení, možnost tarifních impulsů 16kHz a CLID na vnitřních analogových linkách
Zdroj: Computer
Váš názor Další článek: Vypalujte CD v Neru s podporou MP3

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,