Web | Seznam.cz | Hosting

Bezplatný webhosting od Seznamu končí. Na přesun stránek z Swebu jinam máte čas do konce listopadu

„K 30. listopadu 2022 bude ukončen Sweb.cz, který doposud uživatelům zdarma nabízel prostor pro vlastní internetové stránky. “ informuje Seznam.cz na svém blogu. Důvodem k tomuto rozhodnutí je údajně velmi nízká využívanost.

Sweb.cz nabízel uživatelům bezplatně doménu třetího řádu (jmeno.sweb.cz), prostor 100 MB, podporu PHP, přístup přes FTP, správce souborů a statistiky návštěvnosti. Placená varianta za 60 Kč měsíčně přidávala navíc podporu MySQL databáze, větší prostor (2 GB) a na hostovaných webech nebyla zobrazována reklama.

Sweb.cz končí

Uživatelé mají nyní možnost stáhnout si svá data, nebo je převést a uložit na webhostingovou platformu Webglobe. V případě přechodu je však nutné počítat s tím, že se jedná o placenou službu – se slevovým kódem SWEB51 zájemci zaplatí za první rok 348,63 Kč, doménu druhého řádu (.cz) získají zdarma.

„Po uvedeném termínu již nebude možné jakákoli data stahovat a česká internetová jednička Seznam.cz je nebude zálohovat ani archivovat.“ uvádí zpráva. Pokud tedy provozujete na této platformě webovou prezentaci, máte zhruba měsíc a půl na její migraci jinam.

Sweb patřil ke službám, jež od přelomu tisíciletí nabízely uživatelům možnost vytvoření bezplatné webové prezentace. V roce 2000 poskytoval 20 MB prostoru a adresu ve tvaru http://sweb.cz/uživatelské_jméno/. Podmínkou byla registrace na Seznamu. Postupem času pak přibyla podpora PHP či možnost správy souborů přes webové rozhraní.

Diskuze (21) Další článek: USA stupňují tlak. Čína bude mít problém vyrobit pokročilé čipy, v jediný den přišla o americké technologie i inženýry

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,