Software | Microsoft Office | Dokumenty Google

Bezplatná webová kancelář CryptPad slibuje soukromou alternativu k Dokumentům Google

Z kancelářských balíků si všimni vybaví přinejmenším nástroje od Googlu a Microsoftu. Obě firmy zdarma nabízí nástroje jako Word Online nebo Dokumenty Google. K nim právě přibyla česká bezplatná alternativa CryptPad.

Stojí za ní anonymní uskupení s výmluvným názvem NoLog.cz, které se prezentuje jako aktivistický technologický kolektiv. Podporuje svoboduspolečenskou změnu. Primárně tak nástroje nabízí novinářům a novinářkám, případně osobám angažovaným v aktivismu, ale také komukoli, kdo chce chránit své soukromí. Nejedná se o komerční projekt, provoz služby je podporován dary.

Její provoz NoLog proto negarantuje. Podobně jako v případě jiných služeb, které zprostředkovává, ani CryptPad není vlastní řešení. Používá otevřenou platformu, kterou vyvíjí francouzský XWiki SAS, a nasazuje ji na vlastní servery, o nichž nic bližšího nevíme. CryptPad má být vždycky zadarmo a nemá jakkoli analyzovat uživatelský obsah.

Díky šifrování na obou koncích (E2E) na obsah provozovatel nevidí. Také upozorňuje, že si máte dobře zapamatovat své uživatelské jméno a heslo, protože bez nich se ke svému obsahu už nedostanete. Důvěryhodnost projektu by měl zajistit otevřený zdrojový kód, respektive jeho kontrola.

S registrací, ale i bez ní

Po registraci získáte 1 GB místa v cloudové jednotce CryptDrive a v ní už můžete zakládat dokumenty, tabulky, prezentace aj. (Víc prostoru si nepřikoupíte.) Celkem máte k dispozici sedm nástrojů. Nechybí ani aspekt spolupráce – sdílet můžete složky nebo spolupracovat na konkrétním souboru s jinými lidmi. Jen pozor, v prohlížeči musíte povolit vyskakovací okna pro danou doménu, jinak soubor nevytvoříte.

Pro vytváření dokumentů a spol. uživatelský účet mít nemusíte, pokud nechcete. S ohledem na bezpečnost samozřejmě není proces sdílení tak komfortní jako v případě konkurenčních řešení. CryptPad nevymýšlí kolo a uživatelské prostředí zhruba odpovídá konvenčním kancelářským programům. Na některá specifika si ovšem zvyknout musíte.

Při psaní dokumentů se musíte zcela obejít bez kontroly pravopisu. Zato nechybí funkce jako zničit dokument po přečtení. NoLog.cz provozuje také další služby zaměřené na soukromí uživatelek a uživatelů, patří k nim sdílení souborů, videochatování, textové chatování nebo wiki.

Zdroje: NoLog.cz na Twitteru

Diskuze (6) Další článek: Jaderné elektrárny v Evropské unii vyrobily v roce 2020 téměř čtvrtinu elektrické energie

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,