Bezpapírová kancelář? Vzdálenější než kdykoli jindy

Diskuze čtenářů k článku

Valoun  |  21. 09. 2004 18:37

Vsechno co muzu, mam vytvorene & ulozene elektronicky. Dopisy, dokumentace, smlouvy, knihy, vsechno. Proto me neskutecne dostava, kdyz jedu tramvaji a tam vidim nejakeho radobymoderniho manazera. Sedi, oblecen do perfektniho ohozu, hladce oholen, a doube do IPAQu. Kouknu mu pres rameno a mam jasno - Solitaire. Ovsem v dalsi minute me trumfne: vypne IPAQ, otevre kozeny kufrik a vytahne email vytisteny z Outlooku na jehlickove tiskarne To neznamena nic jineho, nez ze ma PDA jen na hrani solitairu, a ze by si asi bez hromady papiru nepripadal dost dulezitej, nevypadal by patricne vytizene.

Jednim z duvodu muze byt taky fakt, ze hodne lidem by asi jeste pripadalo trapne si v tramvaji misto knizky vytahnout PDAcko. Nebo na prednasce zapisovat vsechno do pocitace. Na vejskach to mozne je, ale na stredni skole by si to asi dovolil malokdo.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
MoB  |  24. 09. 2004 08:01

Proc? V tramvaji i autobuse nejsem liny vytahnout PDA a cist si (eBooks, offline internet, kdyz je nutno i pracovni veci..) a vubec nic mi to nedela. Vedle me sedi nekdo datlujici do mobilu, jakesi dite o kus dal pari na gameboyi - a nikdo si nepripada nepatricne. Proste tezka pohoda

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Richard  |  21. 09. 2004 08:48

1. skusenost: robil som vo velkej US firme (cca 40000 zamestnancov). Prakticky som videl minimalne tlaceneho papiera - vsetko vnutropodnikove islo cez pocitace. Tlacil si nieco niekto iba ked si bral dokumentaciu domov.

2. skusenost: pre statnu organizaciu sme robili softver (cca 500 uzivatelov) a dodavali sme prirucku v tvare PDF (300 stran). Nikdy sme nepredpokoadali ze si ju budu tlacit. Na velke nase prekvapenie si ju tlacili skoro vsetci !!! Vzhladom na rozne verzie prirucky odhadujem ze bola tlacena asi 500xkrat (t.j. 500 x 300 = 150 000 kusov papiera).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Martin Sulak  |  21. 09. 2004 08:08

Jeste jste zapomeli ze papir ma nizsi spotrebu energie nez obrazovkovy nebo podsvetleny monitor. Pokud mate na nejakem jednani hodinu v ruce jeden papir a kolem diskutujete, tak je asi ten papir ekologictejsi. Staci si to prevest na pocet papiru ktere byjste spalili na pohon obrazovky.

Az bude bezny barevny elektronicky inkoust ve formatu A4, tak se nebude potreba ani osamocene vytisteny list papiru.

Neco uplne jineho je spis nebo kniha, kterou prolistujete rychleji nez ji vytisknete.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
bob  |  20. 09. 2004 22:54

A rovnou říkám, že přechod není levný ani lehký, což je myslím taky jeden z důvodů, proč papír jede.
Svůj znatelný přínos bude mít bezpapírová kancelář (a i domácnost) až když se převede většina věcí do PC. Na převod mám Panasonic Workio 150 - scan 5s na B4!! Bohužel jen čb. Pak Epson 2400 (18s na A4 300 dpi 24b - moc rychlejších jsem nenašel) příp. digitální foťák (4s na fotku včetně obrácení stránky, má ovšem podstatně nižší rozlišení než skener). K tomu studentík, co si chce přivydělat (50kč/h). Pro převod do textu FineReader (nic lepšího není, bohužel složitější stránky občas rozhodí). Doma i v práci jsem už zrušil slušnou část knihovny a šanonů (už tím jsem ušetřil dost peněz).
Z prospektů si opisuji www adresy a vyhazuji je. Zajímavé věci stahuji Winhttrackem (free a nemá omezení jako známý Teleport na 64000 url - stahuji totiž trochu větší objemy ).
No a hlavní věc - indexace. Používám Wilbur (free, což je chyba, protože se nevyvíjí - neumí češtinu v DOC a pod.). To je slabší, hledám něco lepšího. Wilbur má skvělé podmínky hledání (nesrovnatelné s google, altavista apod.) Lze tam např. zadat, že 2 hledaná slova nemají být od sebe dále, než např. 5 slov. Vyhledání v 10 mil. dokumentech trvá, co si pamatuji, asi vteřinu (zkuste srovnání s papírem). No a pak se s tím teda pracuje! Člověk si ani nedovede představit, že by to měl hledat v papírech.
A na čtení doporučuji dva 21' monitory (2x 1800x1344 bodů), třeba HP A4576 za 5000kč ) (kdybych měl místo na stole, pořídím si 3). 17' LCD jsem se už úspěšně zbavil (dal jsem ho synovi na hraní, na to stačí), za velké se mi nechce dávat 50000. Nemám problém číst dlouhodobě 10h denně (i když uznávám, že na korektury je občas papír zatím pohodlnější). Notebook s takovým rozlišením zde ještě pár let nebude, proto si jej nekupuji a jak to jen jde tak jednání dělám u svého PC.
Osobně za hlavní problém považuji HW (jak popisovali již v příspěvcích), pak souborové formáty (opravdu problém - na komplexní stránku stačí opravdu jen PDF, ale v tom nelze psát ani kopírovat). Je to podobné jako s telefonem po internetu, před léty velký humbuk, nyní se začíná pomalu rozjíždět). Myslím, že až budeněco jako TabletPC (ale spolehlivé a s výdrží) s rozlišením tak 2000x3000, a to za 10000, tak bude převládat bezpapírová kancelář (domácnost), dříve ne

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
xx  |  20. 09. 2004 15:18

Prezil jsem (=mel, opotrebil, vyhodil) 5 osobnich tiskaren, pracoval jsem pripojeny na sitove tiskarny (kroky k tiskarne trochu setri papir). Pred dvema lety, kdyz odesla inkoustovka, jsem se vedome rozhodl, ze to zkusim bez tiskarny. Proc? Mensi papirovy bordel na stole, 0 penez za inkousty a papiry. Jen v par pripadech jsem potreboval tiskarnu pro vytisteni dopisu, ale to se vyresilo tiskem u znamych. Lepsi investice jak tiskarna (zahlceni (ne)potrebnymi papiry je vazne znacne, doted mam v suplikach vlastnorucni vytisky o kterych nevim jestli je mam vyhodit) je mit pripojeny druhy monitor pro sledovani textu a zprav, ktere by se jinak tiskly (slozite textove zadani, manualy,...). Podotykam, ze sedim u pocitace pres 9 hodin/denne, faktury/doklady nemusim tisknout. Ted kupuji jen obycejne krouzkove trhaci A5 bloky na poznamky.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Barbar  |  20. 09. 2004 13:55

Mno podle mě je to hlavně "zkostnatělostí" a návykem pracovníků... a že má někdo 25let neznamená, že nemůže být "zkostnatělým papírovcem" protože celý život je vychováván jen a POUZE v papíru - např. na školách od ZŠ až po VŠ se z 99,9% používá POUZE papír...

--

Ono totiž ty výhody a nevýhody hovoří vždy pro elektronickou podobu, akorát spousta lidí tu mluví a přitom vlastně nezná všechny možnosti elektroniky, jinak by nemohla prohlašovat, že je papír někdy lepší...

Používat pouze elektronické dokumenty neznamená jen "všechno si číst na PC, noteboocích nebo případně PDA", jak tu zatím snad každý prezentuje... to je jasné, že číst 500 stránkovou knihu na monitoru je pro oči a uživatele stejně příjemné jako vřed na zadní části těla... ale naštěstí tu máme zařízení, které jsem bohužel v ČR zatím neviděl prodávat a není nějak moc rozšířené... jedná se o HW E-book reader... tedy je to taková "krabička" hodně podobná PDA, akorát má oproti němu o hodně větši display - viděl jsem podely s dislplayem formátu A5 a prý existují i A4... a tento HW neumožňuje vlastně nic jiného (proto je několikanásobně levnější než PDA - v přepočtu cca 4000Kč) než prohlížet dokumenty - pouze prohlížet . Displej těchto E-book readerů je velice příjemný na oči... Takže pak to v praxi funguje tak, že si na počítači vytvoříte nějaký dokument, klidně 500ti stránkový, přes USB nebo infraport (možná moderní typy podporují i jiné technologie) ho nahrajete do této skvělé malé mašinky a to si pak klidně můžete vzít kamkoli (díky akumulátoru) nebo na oběd při firemním jednání... atd. atd. je to jen o trošinku větší něž zobrazovaný formát papíru a silné asi jako klasický obal od CD...

Takže kdyby si každá firma pořídila jednorázově potřebný HW jako jsou právě zmiňované E-Book readery, nebo e-pera, pro ty, kteří prostě chtějí drápat nějaké načrty rukou atd. v pohodě můžou přejít na 100% bezpapírovou kancelář

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Rdm  |  20. 09. 2004 13:47

jeste bych chtel k vasim prispevkum dodat ze za rostouci spotrebou papiru stoji i system..vidim to u nas ve firme kazdu cvhili je u nas nejaky audit at na iso nebo cokoliv jineho..auditor prijde mezi delniky a nezajima ho jestli oni umi normy a vse potrebne z pameti ale chce videt dokumentaci takze predlozite mu stohy papiru a ukazejete co chce vedet (nemusite rict prakticky ani slovo jen ukazujete prstem) navic tato dokumentace neni na jednom miste ale na kazdem pracovisti takze neni nic neobvykleho kdyz je jeden dokument ma 50 kopii..navic samotny vyrobek je obalen nekolika pruvodnimi dokumenty na kterych by se dalo rozhodne usetrit..ale bohuzel system chce audit coz je opet kus papiru ktery navic nikdy nerekne jestli zamestnaci opravdu delaji kvalitne a stejne byva zpravidla uplaceny

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
kubisek  |  20. 09. 2004 19:49

Jo a nejlepší je, když máte nějaký hodně ujetý a zvrácený systém jakosti. Třeba přijde faktura, k té faktuře se vyplní papír, kam dotyčný, kterého se faktura týká, vyplní položky pro účtárnu, aby ta to snáze zaúčtovala a podepíše se. Potud vše v pořádku. Papír s fakturou se odevzdá a přijde na řadu další papír, kde se ten dotyčný opět podepíše a svým podpisem stvrdí, že se na předchozím papíru opravdu podepsal... A to raději nebudu popisovat, kolik je potřeba papíru a podpisů, když potřebuji nedejbože něco koupit, třeba šroubek...

Prostě papírny maj žně kvůli ISO 9000...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jirka  |  20. 09. 2004 11:53

Jasně že je sw v mnoha ohledech lepší a praktičtější, ale:

1/ nároky na oči při čtení papíru a z obrazovky hovoří stále pro papír
2/ software pro práci s el.dokumenty stále neumožňuje flexibilitu a snadnost použití, kterou má tužka pro vpisování poznámek, podtrhávání atd. při čtění papírového dokumentu.
3/ dpi aneb na papír se stále vejde řádově více informací než na obrazovku a někdy se s nimi i rychleji pracuje (někdy. samozřejmě, že často je elektronická verze rychlejší).

Optimum je a velmi dlouho ještě bude kombinace papíru s elektronikou dohromady.
To co může v současné době velmi přispět produktivitě je vytvořit mezi těmito technologiemi most pro co nejlepší propojení - zde je ještě hodně prostoru pro zlepšování v oblasti implementace ergonomie používání papíru a tužky do elektronické formy.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pepa  |  20. 09. 2004 11:18

I naše firemní předpisy, byť jsou přehledně uložené na intranetu si občas tisknu na papír (s použitím oboustranného tisku, příp. tisku více stran na jeden papír) a vytištěné si je odnesu tam, kde mám klid si je prostudovat. Ano, správně, na WC . A kdybych tam šel s notebookem, vypadal bych jako blázen - nehledě k tomu, že tam není LAN přípojka a WiFi v baráku nemáme natažené.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
homo_sapiens  |  20. 09. 2004 10:59

jak to tak ctu tak mne napada jeste jedno reseni - e-papir. myslim tim ten co lze rolovat, ohybat aj, a ktery spotrebovava energii jen pri zmene obsahu. byla by to hodne dobra vec, doufam ze se toho za par let dozieme...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
karel  |  20. 09. 2004 12:38

no já nevím, ee-papír se používá už nejmíň jedno století

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
kokosak  |  20. 09. 2004 10:47

Mam rad digitalni technologie, koneckoncu me to zivi.
Ale vzdycky mne pripada usmevne, kdyz nekdo vykrikuje, jak to co bylo pred nimi jiz nema pravo na existenci, jak je to nemozne anepouzitelne. Zpravidla jde o nesmysl. Existuji veci, ktere patri k civilizaci, at jsou sebestarsi. Jde o vynalezy, ktere jsou natolik zakladni, ze se tezko daji nahradit.
Papir je v urcite oblasti nenahraditelny a veskere snahy o to jej vystrnadit se nutne musi minout ucinkem z jednoducheho duvodu - je genialne jednoduchy, skladny, nepotrebuje zdroj energie, vydrzi mnohem dele nez treba data na CD-R ci DVD-+R atd...Neni napr. nad to, kdyz si vytisknu par stranek dokumentace, strcim to do tasky nebo dokonce sruluju a dam do kapsy a vezmu si to treba sebou do auta. Kdyz to pak chci studovat, je to daleko lepsi nez vybalovat tezky notebook nebo si kazit oci nad titernym displejem PDA. Az budou notebooky lehci, stejne papir nenahradi - vzdy budou do urcite miry nespolehlive, zavisle na energii atd...Krome toho - ktery displej vam poskytne tak variabilni zpusob pohledu na data jako papir ? Ktery displej muzete prekladat, jednoduse castecne prekryvat jednu stranku druhou, ruzne posouvat aniz by to nebyl opruz atd ??
Mam kolegu, ktery je take tak "progresivni" Vzdy je mne ho lito, jak chudak vse lovi v ruznych .PDF na vpodstate omezenem displeji atd... Ja vezmu do ruky tisteny manual a s dobrym rejstrikem je prace radove pohodlnejsi

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Olda  |  20. 09. 2004 10:10

Přes veškerý pokrok žádné médium kromě papíru nezaručí požadovanou 30 letou životnost při odpovídající ceně...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Eladar  |  20. 09. 2004 10:45

To je omyl. Naopak archivace originálních dokumentů je neuvěřitelně nákladná záležitost. Potíž je v tom, že digizací dokumentu získám záznam, který není obecně po právní stránce totožný s originálem. Je sice pravda, že se dá teoreticky nastavit proces digitalizace dokumentů tak, aby byl legislativně čistý, ale nikdo nechce být první. Proto se čeká na dotažení legislativy a na to, až někdo DOST velký a významný prošlápně cestu. V jeho stopách půjsou i všichni ostatní.

Na strojírenskou firmu se 100 lidmi si auditor nebo kontrola kdykoli s gustem došlápne, a to i v případě, že její systém digitalizace dokumentů a jejich následná archivace v elektronické podobě, bude mít několik posudků, že je po právní stránce v pořádku. Pokud to samé udělá někdo jako Česká Spořitelna, Česká pojišťovna, VZP, ČNB, Ministerstvo financí nebo někdo podobný bude to o něčem úplně jiném. Tam se nedá říct: "my tomu nerozumíme a tak pro jistotu nesouhlasíme". Jakmile to "projde" jednomu podniku, je to precedens a je možné začít podobné systémy zavádět i jinde.

Btw.: Můj (víceméně kvalifikovaný) odhad je, že roční náklady na archivace originálů u výše uvedených institucí jsou řádově v desítkách miliónů korun. Troufám si tvrdit, že elektronický archiv by je vyšel výrazně levněji.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
BoodOk  |  20. 09. 2004 10:02

Jeste doplnim. Dalsi a ne zcela zanedbatelny problem, ktery to s sebou prinasi je potreba archivace, tzn. dalsi naklady navic. A ty naklady rostou geometricky, protoze v zaplave papiru uz nikdo poradne nevi co vlastne archivovat a co ne, resp. aby se neco neztratilo, je zde tendence archivovat vice nez je nutne, a to nemluvim o pripadech, kdy se archivuje dokument vytisteny z tehoz el. archivu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
BoodOk  |  20. 09. 2004 09:53

Reseni existuje a je velmi jednoduche. Staci naklady na tisk pripocitat na vrub kazdeho podrizeneho podle toho, kolik kdo papiru promrhal. A je-li naklad na 1x A4 (porizeni tiskarny + nabytku, spotreba energie, naklad na misto, ktere zabira, naklady na toner + papir) alespon 1Kc, tak si kazdy rozmysli tisknout kdejakou kravinu. A ryba smrdi od hlavy. Takze kazdy sef oddeleni by dostal strzeno podle toho, kolik se v jeho oddeleni protiskne. Proste, sedlaky do kancelari

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Vladimír Gondek  |  20. 09. 2004 11:00

A pak na druhou stranu dej naklady na preskoleni, hlavne zmenu mysleni - coz je mnohem,mnohem slozitejsi, naklady ztracenych hodin, kdy nekdo neumi delat poradne s pocitacem, tak mu bude delat problem se uplne predelat na elektronicky dokumenty a bude ho to stat vic casu ten dokument procist o vytahnout si z nej tu potrebnou informaci.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
BoodOk  |  20. 09. 2004 18:58

Jak proste mily Watsone. Jeho problem, jeho naklady. Nikdo mu prece tisknout nezakazuje. Proc by mela firma platit za lenost uzivatelu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr Mach  |  20. 09. 2004 09:11

Ja si myslim, že zde dalsi roli hraji dalsi aspekty. Zaprve pocitace jsou vnimane jako nespolehlive (treba kvuli virum), tudiz sverit jim dokumenty bez papirove zalohy se nikomu nechce. Za druhe dokumenty se velmi casto vyskytuji v mimoradne nevhodnem formatu DOC s kterym se obtizne pracuje (srovnej cteni, prochazeni a prohledavani nekolika html stranek na webu a to same provadet s DOCem) a opet se tu uplatni nebezpecnost - makroviry. Format PDF je mnohem vhodnejsi, umoznuje delat hypertextove odkazy v ramci dokumentu i mezi dokumenty, je velice portabilni a tak dale. Jeho tvorba je ale slozitejsi, protoze MS ho bojkotuje a jeho pouzivani preci jen neni tak snadne, jako html stranky. Html stranky jsou jako elektronicke dokumenty nejpohodlnejsi pro ctenare, ale jejich tvorba je velmi slozita (z pohledu laika), MS html taktez uspesne bojkotuje, viz. shitozni IE, ktery se jiz radu let nevyviji, nepodporuje poradne ani CSS, coz dale vyznamne ztezuje tvorbu takovych dokumentu a tak dale a tak dale. MS totiz zcela cilevedome bojkotuje vse portabilni, skrz co nemuze sve uzivatele drzet zavisle na sobe. Krom toho je IE proslaven svou nebezpecnosti. Dusledkem je, ze tu neni zadny datovy format pro elektronicke dokumenty, ktery by se snadno pouzival i vytvarel, snadno se siril (byl portabilni) byl bezpecny. Az tu neco takoveho bude, bude tu prostor i pro rozvoj HW, tenke knizky o rozmeru A5 s obrovskym dotukovym dispejem do kterych se vejde tisice takovych dokumentu, budou mit bezdratovy pristup do podnikove dokumentove databanky nebo domaciho centralniho PC, dlouho vydrzi v provozu na baterie nebo palivove clanky, budou umet dokumenty snadno a spolehlive digitalne podepisovat a budou (hlavne diky mnozstvi) levne priblizne jako mobil. Pak bude mozno papir ve vetsine pripadu snadno nahradit. Ten datovy format musi byt schopen se jednoduse prizpusobovat moznostem daneho zarizeni. Takovy format tu mame, je to (x)html. Stacila by jeho duslednejsi podpora predevsim na strane MS a vznik kvalitnich a jednoduchych editoru, ktere takove dokumenty kvalitne a jednoduse umozni psat i laikum.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
h-onzi-k  |  20. 09. 2004 10:58

tady se asi někdo díval na Star Trek

... jen doplněk: a nejlépe, kdyby všechno někdo vytvořil hned, aby to bylo úplně bezpečné, nezávadné a hlavně, aby to bylo ZADARMO a pro úplný laiky, kteří jsou akorát líní něco nového se přiučit.

Vážený pane, život taky není úlně bezpečný a dělaný pro laiky (to byste mohl vědět)!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Vermin  |  20. 09. 2004 11:29

Open Office umí:
- export do PDF
- export do XHTML
- je zadarmo
- ovládá se stejne jako fuj "word" - laik se toho nemusi moc ucit.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
noname  |  20. 09. 2004 14:35

microsoft opravdu u office pdf bojkotuje, ale a) dá se sehnat pdf "virtuální" tiskárna (místo do tiskárny se to pošle na virtuální tiskárnu která to uloží jako pdf), b) třeba OpenOffice umí ukládát do PDF bez instalace čehokoli dalšího a jdou jak na Windows tak i na Linuxu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
pichin  |  20. 09. 2004 19:16

Ale, ale (x)html. To je všechno moc hezké. Sémanticky označkované dokumenty, CSS. Všechno to zní jako pohádka a výsledek? Ani Mozilla pořádně neimplementuje co má. Ani Mozilla neumí (x)html pořádně vytisknout. A už vůbec nemluvím o tom, že bych rád potkal někoho, kdo dokáže BFU donutit aby sémanticky značkoval dokument

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
-pekr-  |  20. 09. 2004 08:20

Odpověď samozřejmě existuje, nebo by alespoň měla existovat v případě větších podniků. Jde o tzv. Document management systémy, spojené s workflow a často i archivem, v poslední době také el. podpisem. U nás ve firmě se právě podobným projektem zabýváme. Po absolvování různých referenčních návštěv je nám jasné, že asi nikdy nezabráníme tomu, že si zaměstnanec něco vytiskne. Přecejenom je zde ještě pořád jakýsi psychologický rozdíl mezi vnímáním dokumentu na obrazovce a jeho tištěné podoby.

Nicméně nesouhlasím s argumentem, že je protiváhou argument uživatelů, že jsou náklady na tisk menší se zdokonalující se tiskovou technologií. Jednoduše řečeno - co je jim do toho Náklady jsou totiž tvořeny také tím, že daný dokument většinou koluje (workflow), třeba taková faktura, a pak se to ještě množí tím, že se to faxuje na x dalších míst v podniku.

Podle studie SPISu jsou náklady na odeslanou fakturu 10kč a na přijatou 30kč. Se zapracováním dokumentu v podniku rozhodně nejsou spojeny pouze náklady na papír + tisk.

-pekr-

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Eladar  |  20. 09. 2004 10:26

Tato oblast mě živí a docela dobře. Tím spíš si troufám tvrdit, že DMS+workflow jsou velmi často nafouknutou bublinou samospasitelných řešení. Tak to není. Naopak úspěšné nasazení takového systému je zdrojem dalších výrazných problémů, které je třeba řešit, například jak zajistit, aby uživatelé brali takový systém na vědomí a nepřistupovali k němu, z jejch pohledu oprávěně, ke generátoru otravných zpráv, které je třeba automaticky mazat.

DMS+workflow systémy (nebo obecně ECM systémy) své místo samozřejmě mají, ale zdaleka nejsou odpovědí na problém bezpapírové kanceláře.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Eladar  |  20. 09. 2004 08:02

Přemýšlím, co se vlastně v naší firmě tiskne. Odhaduji, že až 40% tištěných dokumentů je typu "vytisknout-přečíst-zahodit". Týká se to hlavně takových dokumentů, které jsou delší než dvě strany. Další výraznou škupinou jsou ty dokumenty, které si s serbou chci vzít na jednání/na oběd/... A poslední skupinou je technická dokumentace (v lepším případě kompletní, v horším jen vybrané kapitoly, ale ty se zase tisknou v mnoha kopiích.

Proč tomu tak je? Důvody jsou myslím dva.
1) Z monitoru se velmi spatně čte, zvlášť rozsáhlejší dokumenty. Orientace ve vytištěné 50-ti stránkové nabídce je na úplně jiné úrovni, než když se s tím samým dokumentem pracuje v elektronické podobě.
2) Je mnohem jdnodušší vzít s sebou na jednání 20 stran dokumentů, než notebook. I když odhlédnu od vahy "železa", itevřený notebook nepřispívá k příznivé atmosféře jednání. Člověk schovaný "za hradbou" notebooku je vnímán spíš negativně. Je přijatelné vyndat a spistit notebook pokud je třeba dohledat konkrétní informaci. Bohužel to trvá várazně déle, než když tu samou informaci vyhledám v papírech (90% podobných případů se dá odhadnout dopředu a vytisknout).

Pro úplnost, To co jsem psal vychází z pozorování mě a mých kolegů při každodenní práci. Pracuji v mladé IT firmě a těžko nás někdo může "zkostnatělosti".

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Eladar  |  20. 09. 2004 08:05

Prostředí pro editaci příspěvků na zive.cz je dost nepraktické.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
h-onzi-k  |  20. 09. 2004 10:50

Skoro se vším souhlasím, akorát pár poznámek:

1) s tim tisknutím dokumentů, které mají více jak 1 stránku - to je myslim i nějak vědecky potvrzené

2) pokud mám 50ti stránkový dokument, je pravda, že orientace v papírové podobě je lepší, ale pokud chci v tomto dokumentu něco najít, jednoznačně pro mě vítězí e-forma

Jinak není co dodat

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Miroslav Kaas  |  20. 09. 2004 16:32

Naprosto souhlasím. Bohužel technologie není tak daleko, aby dokázala výhody papíru plně nahradit. V době kdy bude NB na úrovni listu papíru kteý vyrolujeme z trubičky, tak jak to vidíme ve scifi filmech, tak si elektronickou kancelář dovedu docela reálně představit :o)) Ale možná, že se mílím, protože jsem na papíru vyrostl :o) ....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
rastos  |  20. 09. 2004 07:17

Myslim, ze je to vec sebadiscipliny. Osobne drzim papiere, ktore 1) pridu postou, 2) dokumentacia k HW, ktory kupim, 3) potrebujem na mieste, kde nemam pristup k pocitacu - napr. na nejakej schodzi.

To, ze papierove dokumenty z nasho zivota nemiznu je podla mna zapricinene tym, ze ludia su zvyknuti mat veci na papieri a tiez tym, ze nemaju pracovne prostredie upravene tak aby sa k svojim dokumentom dostali odkialkolvek - zo sluzobnej cesty, z vedlajsej kancelarie, zo zasadacky atd. atd. - proste bezni uzivatelia nemaju predstavu ako si vytvorit na svojej sieti akysi centralny sklad dokumentov s dobrym systemom organizacie dokumentov. Problemom moze byt aj to, ze neveria spolahlivosti pocitacov v tom, ze sa k svojmu dokumentu vzdy, bez problemov dostanu.

Ak sa tu najdu citatelia, ktori su presvedceni o potrebe papierovych dokumentov, podelte sa, povedzte v akej situacii je naozaj nevyhnutne, aby ste ten dokument mali na papieri?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
developer  |  20. 09. 2004 07:47

Na papier sa daju robit velmi rychlo a prehladne poznamky. Zvlast, ked potrebujem ziskat prehlad o cudzom, kode si ho vytlacim cez Fine Print. Vypichnem dolezite veci a pripadne zmeny, ktore nasledne natukam do kompu. To je pripad takych vacsich objemov tlace v mojom pripade. A inak je apier podla mna dobry hlavne na take tie 'draft' dokumenty, kedy si clovek potrebuje rychlo utriedit myslienky. Vtedy je vhodne to vsetko rychlo naskrabat na papier, aby ziskal ucelenu predstavu..

Inak pekny clanok..

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Standa  |  20. 09. 2004 07:54

FinePrint by mel byt zakladni vybaveni kazdeho kancelarskeho PC. To by pak mohla klesnout  spotreba klidne o 40%

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
rastos  |  20. 09. 2004 08:11

Poznamky: hej ale tie poznamky predtym spravidla neexistuju v elektronickej podobe. Vlastne nepoznam aplikaciu, ktora by mi dovolovala rychlo a efektivne robit take poznamky, ktore nie su prevazne textove (napr. struktura LAN). Na druhej strane, si zacinam vsimat, ze ked chcem niekomu nieco vysvetlit na papieri, tak pero casto nestiha sledovat tok myslienok a slov. Taketo poznamky ale isto nie je to co zvysuje spotrebu papiera.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Vermin  |  20. 09. 2004 11:21

Souhlasim, nejde o nejake poznamky, taky si delam poznamky na papir pokud uz hlava nezvlada udrzet treba nejaky slozity algoritmus. Na toto spotrebuju do 10 A4 za mesic. Jde o ty silene "tiskare" napise neco na pocitaci - vytiskne - precte - opravi chyby na papire - opravi chyby v pocitaci - vytiskne .... kdyz to tak udela 5x s 20 strankovou smouvou tak je to hned 100 papiru treba za den.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pepa  |  20. 09. 2004 12:46

No jo, blbý je, že v tištěném dokumentu jsou ty chyby nějak víc vidět.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Vermin  |  20. 09. 2004 13:16

Jo to se stava :) Dobré je dát si náhled stránky potom zmizí to co není potreba pro ctení orezove okraje, značky pro specialni znaky, panely ... Potom se to hned lepe cte a opravuje.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
noname  |  20. 09. 2004 14:27

kdybych měl prachy na notebook tak už papír nebudu používat vůbec, teďka si do školy ještě furt musím mosit sešity...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
LaneL  |  20. 09. 2004 07:09

Před pár lety jsem si koupl papír, abych měl na co doma psát a uchovávat své poznámky...První rok (než sem měl kompl) sem spotřeboval asi půlku, ale od doby co mám kompl moc papír nepoužívám, leda když potřebuju napsat dopis osobě bez internetu (a to je jedna či dvě)...takže si myslím, že poslední myšlenka o mladé generaci má opodstatnění...Pro mě už je lepší si vše uchovávat elektronicky, kde to rychle najdu a není problém to změnit...Takže papír už je opravdu vzácnost (dokonce i ve škole začínám psát poznámky rovnou do počítač..:)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Martin Sulak  |  21. 09. 2004 08:01

Drive narozenym pribuznym nepises nebo maji taky pocitace a internet ?

Ono je taky rozdil mit pocitac a mit internet. Znam dost lidi co maji pocitac ale nemaji pevny telefon. (proc asi ?)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
user  |  20. 09. 2004 00:39

myslite ze zmiznu socialne pracovnicky ked sa objavy pravy virtualny sex ? mysim taky, kde sa clovek oblecie do specialneho obleku, nasadi si prilbu ..... asi nezmiznu. tak isto papier je papier. ci uz z neho citam alebo ho pouzivam na socialnom zariadeni :) uspokojil by sa autor clanku, alebo ktokolvek iny, s listom vlastnictva k nehnutelnosti alebo diplomom v elektronickej podobe ? tiez si myslim ze nie. okrem toho povedzme si rovno, z cudzieho krv netecie, resp. preco by som si to v praci nevytlacil :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
mato  |  20. 09. 2004 02:28

ty si mudry ako trojkolka... co tu porovnavas protistutky s papierom... tento priklad vyzera, akoby si vobec nepochopil pointu... ale ked uz tak podporujes stare zvyky, preco si nekupis auto na uhlie, alebo rovno, preco sa neprestahujes do jaskyne a nelovis mamuty ostepom?

bezpapierova kancelaria bude, len nie tak skoro, ako si to mysleli ti najvacsi optimisti, ktori o tom najviac rozpravali (ze pan JH :)

..presne tak, ako najvacsi optimisti hovorili, ze do roku 2000 budeme byvat na marse...

a pod...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
DD  |  20. 09. 2004 10:40

Pis to cesky nebo vubec, pulce slov nerozumim.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pepa  |  20. 09. 2004 11:11

Kterým slovům nerozumíš?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jax  |  20. 09. 2004 11:18

jezisi a kolik ti je, ze nerozumis??? 10 let????

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
dd  |  21. 09. 2004 01:30

Co vam je po tom do prdele? Cesky jsem se naucil az dodatecne. A holt kdyz prijdu na cesky server, nerad louskam nejaky pajazyk. Nechapu, kdyz ja muzu mit dost slusnosti na to se cesky naucit, proc ji nemuze mit i ten, kdo chce prispivat do ceskeho fora?

Proc deset? K rozdeleni doslo v 93, televize se "odslovakovala" uz drive. Na poradnou slovni zasobu, tak aby se dala pochytit z TV a obcasnych rozhovoru je treba tak pet, ale spise jeste vice let. Cili i dvacetileti muzou mit podobny problem.

Uz si konecne uvedomte, ze ne vsichni zazili desitky let spolecneho statu a TV.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pepa  |  21. 09. 2004 08:33

myslite ze zmiznu socialne pracovnicky ked sa objavy pravy virtualny sex ? mysim taky, kde sa clovek oblecie do specialneho obleku, nasadi si prilbu ..... asi nezmiznu. tak isto papier je papier. ci uz z neho citam alebo ho pouzivam na socialnom zariadeni :) uspokojil by sa autor clanku, alebo ktokolvek iny, s listom vlastnictva k nehnutelnosti alebo diplomom v elektronickej podobe ? tiez si myslim ze nie. okrem toho povedzme si rovno, z cudzieho krv netecie, resp. preco by som si to v praci nevytlacil :)

Myslíte že zmizí sociální pracovnice až se objeví pravý virtuální (to není slovensky) sex (to taky není slovensky)? Myslím takový, kde se člověk obleče do speciálního obleku, nasadí si přilbu..... asi nezmizí. Stejně tak papír je papír. Ať už z něho čtu nebo ho používám na sociálním (není slovensky) zařízení. Spokojil by se autor (rovněž není slovensky) článku, nebo kdokoli jiný, s vlastnickým listem k nemovitosti (tady mi před lety pomohlo právě slovenské nehnutelnosti či německé Immobilien, pochopit co vlastně značí nemovitost) nebo diplomem v elektronické podobě? Také si myslím, že ne. Kromě toho si řekněmě rovnou, z cizího krev neteče, proč bych si to v práci nevytisknul :)

Tomu přece musí rozumět každý a pokud nepochytneš jedno dvě slova, tak jasně vyplynou z kontextu

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
DDD  |  21. 09. 2004 08:56

No treba me ta nemovitost, moc z kontextu nevyplynula.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Mufi  |  21. 09. 2004 17:05

Yo, ale ty si neprisiel iba na cesky server, existuje aj zive.sk a tato diskusia je spolocna pre oba servre, takisto ako aj clanky si vzajomne publikuju, preto je tu tak vela svk prispevkov.

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor