Bezlepkovou dietu držím docela krátce a vyřešil jsem to tak, že pečivo jsem nahradil zeleninou. Jenže klasicky upravená zelenina se mi začala přejídat. Když se podívám na recept, jak ozvláštnit zeleninu, tak je na internetu spoustu rad udělat ze zeleniny salát a přidat do něj kuskus nebo bulgur. Jenže potom už salát není bezlepkový. Máte někdo tip na nějakou úpravu zeleniny bez lepku?
Vyzkoušejte kimchi, to je pikantní křupavý salátek z fermentované zeleniny. Já ho jím pravidelně a moc mi chutná. Navíc je kimchi velice zdravé. Původně pochází z Jižní Koreje, která platí za vzor životního stylu.
A kde se kimchi dá koupit? Moc rád bych to vyzkoušel.
Kimchi kupuji ze stránky kimchiclub .cz. Mají tam několik druhů kimchi, jak těch originálních s rybí omáčkou, tak veganských bez ní. Já jsem se zaregistroval do jejich klubu, takže mi každý měsíc chodí domů zásoba kimchi za zvýhodněnou cenu. Kimchi je opravdu výborné a navíc mám dobrý pocit, že dělám něco pro svoje zdraví. Kimchi totiž patří mezi 5 nejzdravějších potravin na světě.
Bezlepková dieta je určitě zvládnutelná a neměla by se u nemocných podcenit - mám kamáádku, které zjistili, že je nesnášenlivá na lepek - tak jsem se tomu trochu již věnovala, abych měla ponětí o čem je řeč. Pěkně sepsaný článek je zde: https://pruvodcevyzivou.cz/bezlepkova-dieta-povolene... ...
Je to ještě horší než si myslíte! Gluten vyvolává u disponovaných jedinců psychické poruchy jako jsou deprese, nebo různé psychózy. Odhaduje se, že lepek stojí za problémy až u 30% psychicky nemocných lidí.Lepek se v žaludku mění na gluteomorfin, který nejsou schopni některé osoby dále strávit a který v mozku způsobuje výše zmíněné obtíže. Stejný problém se vyskytuje i u autistů.http://universityhealthnews.com/daily/gluten-free-food-al... ... http://www.greenmedinfo.com/blog/60-years-research-li... ... http://zoom.iprima.cz/clanky/problem-jmenem-lep... ... https://cs.wikipedia.org/wiki/Vn%C3%ADm%C3%A1n%C3%AD... http://uzkost-deprese.webnode.cz/...
Soused zemědělec mi vždy říkal, když chceš vykrmit prasátko co nejrychleji, dávej mu rozmočené rohlíky a ideálně měj prasátka dvě, aby se předháněly, které toho více sežere.Tyto výzkumy jsou naprosto irelevantní. Nemůžou skupinu lidí rozdělit na pojídače lepku a nepojídače lepku a sledovat vliv na srdce aniž by brali v potaz, kolik jedí cukru, kolik sportují, jakou mají práci, jak spí, kolik mají stresu a jiné další vlivy. Problému s dnešním pečivem je několik. Obiloviny se několik generací šlechtí, aby byly odolnější proti plísním a jiným škůdcům a pro co nejvyšší výnos. Pšenice před 100 lety vypadala jinak než dnešní a úplně jinak vypadala divoká pšenice před 10 000 lety. Navíc se z mouky odebírá to nejzdravější (obal semene) a používá se jen ta vnitřní hmota. Proto také zmizel problém, že by se vám v mouce objevil hmyz, protože ani ten to nechce jíst. Lepku je v dnešních obilovinách údajně až 50x víc než v minulosti a je mnohem hůře stravitelný.Že celozrnné pečivo prospívá zdraví... Možná ano, díky vlákniny, pokud je to opravdu z divoké obiloviny (například špaldové) a je to v rozumném množství. Ale v obchodě je 99% tmavého pečiva jen nabarvená mouka. Zajímalo by mne, kdo tyto výzkumy financuje. Jde o to, že planetu již jinak nakrmit než obilovinou nelze. Pokud by všichni měli jíst jako naši předci (co si ulovili nebo nasbírali), tak by naše planeta na to nestačila. Jinými slovy, přemnožili jsme se. Ale člověk se může rozhodnout, jestli bude patřit mezi to stádo pojídačů průmyslově zpracovaných potravin nebo ne (i když je to finančně náročnější).Ale vydávat článek a publikovat ho v sekci "věda" v dnešní době, kdy se lidé přejídají průmyslově zpracovaným jídlem, které je všechno zahuštěné obilovinami, trpí nadváhou, civilizačními nemocemi a tvrdit, že je to ok a že čisté stravování nemá na zdraví vliv mi přijde jako silné kafe. Doporučuji si přečíst knihu moučný mozek.Já neříkám, že by měl člověk úplně pečivo a těstoviny odebrat ze svého jídelníčku, ale opravdu ho rapidně omezit. A znám mnoho lidí, kteří to udělali a během půl roku shodili i 20 kilo a cítí se mnohem lépe.
Můžete mi prosím poslat odkaz na výzkumy, které potvrdí to, co říkáte? Protože jinak jsou vaše fakta nepodložená a můžeme je považovat jen za výkřik do tmy.Navíc některá vaše fakta zní tak trochu jak fantas magorie.... prý "hmyz není v obilovinách". Anebo znám "lidi, co shodili 20 kilo"......... rozhodně neshodili kvůli lepku, ale kvůli omezenému přijmu sacharidů (alespoň z toho, jaké informace uvádíte). Ale to neznamená, že by sacharidy sami o sobě byly nezdravý. Zníte mi jak ten typ člověka, co podporuje konspirační teorie....... vystřelíte do commentu milión nepodložených a mnohdy hloupých faktů a snažíte se s tím zmást lidi.Pokud si nechcete jíst lepek, tak ho nejezte. Ale přestaňte lidi krmit svými plky. Svalovat vinu dnešních civilizačních nemocí, nadváhy a bůhvíčeho hlavně na lepek.... děláte si srandu? A co třeba další důvody? Jako třeba málo sportu, nadměrný příjem tuků, rychlých cukrů, životní styl, práce v kanceláři, znečištěné ovzduší, chemie v jídle?Zajímavé, že u všech těchto věcí byla prokázána přímá souvislost, ale zatím u lepku ne. Moji rodiče i já jsme celý život jedli "tuny" lepku a nikdy jsme netrpěli žádnými závažnými zdravotními problémy. Ale taky hodně sportujeme, snažíme se jíst zdravě a vyváženě a doma si vaříme z čerstvých surovin.
Článek je nejlepší přečíst od konce. Tam se dozvíme, že srdci neškodí bezlepková dieta, jak naznačuje titulek, ale nezdravé stravování, které s ní může být spojené. Zeleninové saláty jsou bezlepkové a určitě jsou pro srdce zdravějí než bílý rohlík nebo salám také obsahující lepek.
Salátový chytráky jako vy miluju. Rozhodně nepopírám, že je zelenina pro zdraví prospěšná, ale ze salátu moje tělo energii nezíská. Strava má být vyvážená a obsahovat VŠE, co tělo potřebuje - sacharidy, proteiny, aminokyseliny, vitaminy, minerály, atd...... tedy nejen zeleninu, ale také přílohu (rýže, brambory,...) a maso....Tak prosím vás laskavě neporovnávejte zeleninový salát s rohlíkem nebo salámem. Když už, tak porovnávejte rohlík s jinými zdroji sacharidů a salám s jinými zdroji proteinů. Zeleninový salát nepovažuji za alternativu k sacharidům či proteinům.
Přesně tak to je. Titulek nelže, jen naznačuje. Prospívá dieta těm, kteří ji nepotřebují ? Ne, takže ne-prospívá. Ale to je asi debata pro jazykovědce, co přesně znamená slovo se zápornou předponou. V angličtině by takové slovo skutečně mělo záporný význam, tzn. neprospívat = škodit.
Potvrďte prosím přezdívku, kterou jsme náhodně vygenerovali, nebo si zvolte jinou. Zajistí, že váš profil bude unikátní.
Tato přezdívka je už obsazená, zvolte prosím jinou.