Bezdrátový Internet má vzrůst desetkrát

Odvážná studie Dataquestu věští úspěch pro wireless služby.
V diskusích o významu „bezdrátů“ pro Internet se setkáme se zcela protichůdnými, přitom věrohodně vypadajícími názory: jednou krajností je, že bezdrátová připojení nepřežijí pod tlakem konkurence (zejména Internet po kabelové televizi a také levně po liberalizovaných telefonních linkách), druhou pak to, že budoucí Internet a vůbec hlasové i datové služby opustí dráty nadobro. Poslední studie renomované výzkumné firmy Dataquest předpovídá bezdrátovým službám velkou budoucnost: ze současných 1.8 miliónů uživatelů těchto služeb v roce loňském na 3 milióny v roce letošním, avšak na celých 36 miliónů uživatelů za čtyři roky, v roce 2003. Dataquest se zabývá pouze americkým trhem, který k bezdrátovým službám příliš nakloněn není – právě z důvodů zcela liberalizovaných (a tudíž velmi levných a všestranně dostupných) telekomunikací, z důvodů plošně rozšířené kabelové televize atd. Studie Dataquestu je docela v souladu s dalšími podobnými analýzami, které se věnují rozšíření „mobilit“, tedy různých drobných mobilních zařízení s různými účely, od mobilního telefonu ke kapesnímu počítači: podle těchto analýz překročí prodej mobilit během několika let prodej osobních počítačů (a je dobré poznamenat, že dnes se počítačů prodává více než kdysi na počet vedoucí komodity – televizí; počítače jsou tak vůbec nejprodávanějším elektronickým produktem na této planetě).

Podle Dataquestu bude hlavním důvodem k růstu bezdrátů rozšiřování technologií pro vysokorychlostní datové přenosy. Nejrychleji rostoucími službami v těchto letech jsou dvoucestné pagery a krátké textové zprávy (SMS); v USA se procento uživatelů těchto uživatelů zdvojnásobilo během letošního roku. Během nejbližších let se bezdrátový trh bude rozšiřovat především mezi „mobilními profesionály“ a „high-end uživateli“; masový trh zatím bude nedotčený.

Živě komentuje: je známé, že bezdrátové technologie jsou snad jedinou technologickou oblastí, kde Evropa vede nad Amerikou, a kde tomu bude zřejmě i nadále. Jsou zde totiž příznivé podmínky: telekomunikace nejsou plně liberalizované (tj. jsou drahé, tudíž mohou vznikat cenově atraktivní bezdrátové nabídky) a Evropa je hustě osídlená – zejména ve velkých městech a stoprocentně v jejich historických částech je téměř nemožné prosadit další kopání kanálů pro kabely nebo natahování drátů, snadno se ale prosadí umístění nenápadných zařízení pro bezdrátový přenos na střechy domů. Pokud je tedy Dataquest takto optimistický pro Ameriku, měl by být pro Evropu optimistický dvojnásob; stále však se domníváme, že nejblíž k pravdě má jakási střední cesta, která nebude znamenat vítězství ani jedné technologie. Dle našeho názoru v době za pět, ale i za deset let bude Internet šířen třemi cestami zhruba vyrovnaně: tradičně po telefonních linkách (které budou v té době již nepochybně k dispozici za nepatrný měsíční paušální poplatek), pak vysokokapacitně po kabelech kabelové televize (poněkud dražší služba, zprostředkovávající spíše pasivní přítok internetových zvukových a obrazových kanálů do domácností) a rovněž bezdrátovým propojením, které bude vyplňovat hodně mezer mezi oběma výše uvedenými technologiemi: jak cenou, tak rychlostí, atraktivností pro mobilní uživatele a uživatele v nedostupných oblastech.

Diskuze (1) Další článek: Znepřístupnění administrátorských sdílení

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,