Bezdrátové připojení sítě s Cabletronem

Společnost Cabletron nabízí širokou paletu síťových komunikačních prostředků. Její rodina produktů RoamAbout se zaměřuje na kompletní řešení v oblasti bezdrátové komunikace na frekvenci 2 400 až 2 483,5 MHz.
Václav Flasar: Společnost Cabletron nabízí širokou paletu síťových komunikačních prostředků. Její rodina produktů RoamAbout se zaměřuje na kompletní řešení v oblasti bezdrátové komunikace na frekvenci 2 400 až 2 483,5 MHz.

V nabídce najdeme jak PC karty určené především pro přenosné počítače, tak adaptéry ISA pro stolní počítače.

Pohodlí od Cabletronu
K vzájemnému propojení více sítí, k napojení na metalickou LAN či ke zlepšení komunikace mezi klienty bezdrátové sítě dodává Cabletron přístupový bod s názvem RoamAbout 2000 Access Point a další příslušenství jako jsou například externí anténové kity.

Veškerá komunikace probíhá na bázi komunikačního standardu IEEE 802.11b, což v praxi znamená, že na bezdrátové síti je za ideálních podmínek možné dosahovat rychlostí dokonce až 11 Mb/s za sekundu. Další výhodou je, že síť založená na produktové řadě RoamAbout může bez problémů komunikovat i se sítěmi jiných výrobců, které jsou založeny na tomtéž standardu IEEE 802.11.

Veškerá komunikace je pochopitelně šifrována. Pro šifrování je použito 40 bitového standardu WEP, který lze rozšířit až na moderní 128bitový klíč.

Dva údaje hrají zásadní roli při výběru bezdrátového řešení: rychlost přenosu a dosah. Jak si v tomto ohledu vede RoamAbout, jsem se pokusil shrnout v tabulce. Pokud nejsou pro komunikaci ideální podmínky, pak klientská karta automaticky snižuje přenosovou rychlost z 11Mb/s na 5,5 Mb/s, dále na 2 Mb/s a konečně na 1 Mb za sekundu. Cílem pochopitelně je, aby i v těch nejnepříznivějších podmínkách probíhala alespoň nějaká komunikace a nebylo tak spojení s ostatní sítí ztraceno úplně.

PC karta i pro stolní počítače
RoamAbout v provedení PC karty vyžaduje pro práci jednu pozici PCMCIA Type II adapteru, který je dnes běžně instalován snad ve všech přenosných počítačích. PC karta nevyžaduje žádný externí zdroj napájení. Pro nasazení ve stolním počítači je dodáván adaptér, k němuž se PC karta následně připojí. Toto řešení je o něco dražší, neboť adaptér je nutno dokoupit zvlášť.

RoamAbout 2000 Access Point je malá krabice, která se umístí na vhodné místo v budově. K tomu, aby byla schopná provozu, je nutné vložit samostatnou PC kartu RoamAbout. Access Point se připojí do lokální metalické sítě konektorem RJ-45, neboli „twistem“.

Hladká instalace
Ovladače a obslužné programy by měly podporovat všechny operační systémy firmy Microsoft, dále MacOS, klienty Novellu verzí 3.x a 4.x a nově jsou podporovány i Linuxy od verze jádra 2.2 (mj. Red Hat 6.1 a SuSE 6.3 a vyšší). Nepodařilo se mi však najít ovladače pro Windows CE a Windows 2000, přestože podpora pro tyto operační systémy je na webu Cabletronu deklarována.

Instalace proběhne hladce především v případě, že si pečlivě prostudujeme detailní uživatelskou příručku, která je s politováním pouze v angličtině. Je možné si ji také stáhnout ve formátu PDF z Internetu.

Pro diagnostiku vytvořené sítě je nezbytné mít k dispozici kvalitní programové vybavení, což bylo velmi často kamenem úrazu u starších konkurenčních produktů. Společnost Cabletron si v této věci dala opravdu záležet, a tak programu na správu bezdrátové sítě, dodávanému spolu s RoamAbout 2000 Access Point, nemám co vytknout. Díky němu lze snadno zjistit optimální rozmístění klientů po místnosti či v rámci celých budov, stejně jako aktuální rychlost přenosu dat mezi jednotlivými počítači.

Když bezdrát, tak RoamAbout?
Proč se pro něj rozhodnout? Kvalitní řešení s dobrými parametry, které nezůstanou jen na papíře, perfektní uživatelská dokumentace, opravdu velké množství informací na webu a v neposlední řadě poměr cena/výkon hovoří pro RoamAbout. Nenecháte se také zlákat vizí pohodlného síťování?

Maximální dosahy

11 Mb 5,5 Mb 2Mb 1 Mb
Otevřený prostor 60 m 90 m 120 m 150 m
Místnosti 19 m 28 m 40 m 50 m
Hodnoty byly měřeny pomocí dodaného programového vybavení. Jsou jen orientační; záleží zcela na lokálních podmínkách (např. síla zdi). Přenos vzduchem je realizován jen s velkou režií na opravné protokoly atp., 10 Mb/s vzduchem tedy nikdy není stejných jako 10 Mb/s po metalickém spoji. Je dobré se s dodavatelem domluvit na nějaké formě zapůjčení před vlastní koupí za účelem otestování.

Pro+ dokumentace+ rychlost přenosu+ ovladače a uživatelské programyProti– kde jsou ovladače na Windows CE a 2000?– náročnost při plánování a instalaci rozsáhlejší sítě
bezdrátová síť
Cabletron
RoamAbout
Zdroj: Cabletron Systems ČR
Telefon: (02) 24 23 81 23
Cena: Access Point: 34 990 Kč,
PC karta: 9 310 Kč bez DPH,
Kit (1× Access Point, 6× PC karta, 1× externí anténa): 84 980 Kč,
vše bez DPH
Záruka: 1 rok
Parametry: frekvence 2,4–2,4835 GHz, modulace DSSS přímým spektrem s rozprostřenou frekvencí, komunikační standard IEEE 802.11b, rychlost 1–11 Mb/s

Právě vyšlo
nové číslo
časopisu Computer.
Diskuze (3) Další článek: Autodesk začal dodávat Inventor R2

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,