Bezdrátové „mailovátko“ Blackberry do roka v celé Evropě

O Blackberry, bezdrátovém zařízení pro příjem a odesílání e-mailů, příliš nepíšeme především proto, že je určeno zejména pro americký trh a v Evropě není vybudována potřebná bezdrátová síť. S rozvojem GPRS se ale do Evropy chystá masivně i Blackberry a slibuje celoevropskou působnost.
Blackberry je v Americe mimořádně populární a směle konkuruje kapesním PDA a pagerům. V Americe mají pagery velkou tradici a Blackberry je právě dvoucestným pagerem napojeným na firemní e-mailový účet. Nemusíte se tedy nikam připojovat a získávat e-maily, ty si vás automaticky najdou. Blackberry je tak stále na příjmu a kromě práce s e-maily nabízí i další organizační funkce.

V Evropě, kde vládne GSM, nebylo využití Blackberry možné, trvalé připojení by se velmi prodražilo a Research in Motion, autor Blackberry, žádnou GSM variantu nenabízel. Letos se již situace začíná měnit. Od června je v Anglii nabízena GPRS varianta Blackberry, v současné době probíhají testy v Německu a do poloviny příštího roku by měla být pokryta větší část Evropy. Česká republika, i když má poskytovatele GPRS, není nyní na seznamu, Blackberry bude údajně možné využívat jen přes roaming. GPRS varianta Blackberry má proti svému americkému protějšku nejen zásuvku pro normální SIM kartu, ale je také doplněna o funkce telefonu, takže se dá používat jako normální GSM telefon. V Evropě se prodává luxusnější varianta Blackberry, která má zhruba rozměry Palmu V se stejně velkým displejem.

GPRS provoz umožňuje Blackberry být neustále na příjmu. Platí se jen za přenesená data. Nemusíte ale mít obavy, že byste platili za 2MB přílohy. Do Blackberry putují jen první 2 kB zprávy a služba má od operátora specifickou tarifikaci. Displej je příjemně velký a kontrastní. Klávesnice je sice plnohodnotná qwerty, ale logicky kvůli rozměrům přístroje se na ní dá psát jen dvěma prsty.

Blackberry však není záležitostí pro studenty, je to v prvé řadě produkt pro velké podniky. K provozu totiž není potřeba jen kapesní zařízení v ceně 500 dolarů (400 liber), musíte investovat do firemního serveru, který například pro Microsoft Exchange a 20 uživatelů přijde na 2999 dolarů (2500 liber). I přes tyto vyšší pořizovací náklady Blackberry tiše válcuje Palmy a Pocket PC. Řada systémových integrátorů zařadila Blackberry do své nabídky jako výhodné řešení bezdrátové komunikace.

Diskuze (13) Další článek: Amazon stáhl z nabídky Windows XP

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,