Běhání pro ajťáky: bez počítače by to byla nuda

Běhání a hrátky s technikou můžete snadno spojit. Poslouží k tomu služby Garmin Connect, Nike+, RunKeeper či Sports Tracker. Všechny jsme pro vás vyzkoušeli. Video!

Začalo nám léto, venku je krásně a byla by škoda celý den prosedět u počítače. Zkuste proto vyrazit ven, a to pokud možno aktivně, ať uděláte něco pro svou fyzičku a zdraví. Máme pro vás několik tipů, jak běhat, aby to i ajtíka či geeka bavilo. A všechno jsme rovnou otestovali, takže se můžete hned na začátku správně rozhodnout, které řešení pro vás bude nejlepší – vyzkoušeli jsme služby Garmin Connect, Nike+, RunKeeper a Sports Tracker. K tomu samozřejmě potřebné počítací hračky.

Elektronické přístroje a navázané webové služby mají obzvlášť na technicky a internetově laděné osoby velmi silný motivační prvek. Když si půjdete zaběhat jen tak, máte radost z pohybu, když si ale běh zaznamenáte, můžete navíc analyzovat svůj výkon, pochlubit se jím v komunitě virtuálních přítel a vést si statistiky. Honba za vyšším skóre je přitom na rozdíl od běžné počítačové hry vykoupena skutečnou fyzickou dřinou, a tím nemyslím jen otlačené palce od gamepadu.

Jak měřit běh? Nabízí se technologie GPS, která už je dostupná v každém chytrém mobilu. Právě telefony se dají k našemu účelu dobře využít a existuje proto také několik skvělých aplikací a webových služeb pro zaznamenávání sportovních výkonů. V rámci testu jsme vyzkoušeli dvě nejrozšířenější – RunKeeper a Sports Tracker. K tomu jsme přidali Garmin Connect spolupracující nejen s běžeckými GPS hodinkami od Garminu a také řešení od Applu a Nike, které se bez GPS obejde.

Základní popis všech řešení, ukázku testování a souhrn výsledků si prohlédněte na videu:

Garmin Connect (connect.garmin.com)

S čím se dá provozovat:

  • testováno s GPS hodinkami Garmin Forerunner 110 (zapůjčil Garmin.cz)
  • přímá podpora pro všechny další GPS přístroje od Garminu
  • možnost nahrávání záznamů z počítače (podporovány jsou formáty TCX, GPX a FIT; poskytne levný GPS logger, telefon s GPS atp.)
  • možnost zadání dat ručně (bez mapy)
  • hrudní pás za příplatek 990 Kč (při současné koupi hodinek). S hodinkami komunikuje bezdrátově a průběh tepové frekvence se zaznamenává do statistik.

Službu provozuje Garmin, výrobce navigací a sportovních sporttesterů s GPS. Pokud si do systému doinstalujete potřebný doplněk, můžete po připojení hodinek k počítači rovnou nahrát všechny nově zaznamenané výkony. Na mapě uvidíte trasu svého výkonu, v grafech pak výškový profil trati nebo průběh rychlosti. Rozfázování výkonu a podrobné statistiky.

Garmin.jpg
Garmin Forerunner 110

Skvělou funkcí je Přehrávač, který umožňuje sledování bodu na mapě souběžně s průběhem zaznamenaných grafů. Můžete tak analyzovat svůj výkon. Zaznamenanou trasu můžete doplnit o další údaje, jako je teplota nebo osobní poznámky, výsledky lze vložit jako embedovaný objekt na vlastní stránku. Nabízí se i kalendář nebo Cíle, což jsou vámi stanovené mety, kterých chcete v jednotlivých sportech dosáhnout.

Behani_1.png Behani_2.png Behani_3.png
Prohlížení záznamu sportovní aktivity • přehrávání • kdo naposled sportoval v okolí?

My jsme si vystačili se základním modelem sportovních hodinek s GPS za necelé čtyři tisíce, které umí zaznamenat trasu a výškový profil skrze GPS, měří čas a ukazují rychlost. Toť vše. Garmin ovšem nabízí i mnohem dražší řešení pro náročné sportovce. Přímo v hodinkách se pak dá řídit trénink, k dispozici je rozšířená paměť, větší výdrž či barometrický výškoměr. To se pak také hodí zdarma dostupný desktopový program pro vedení tréninkového deníku Garmin Training Center.

Plusy a mínusy:

+ aplikace v češtině (i hodinky)
+ možnost importu i exportu záznamů
+ univerzální řešení pro všechny sporty
+ celodenní výdrž na baterii

- slabší komunitní funkce
- menší základna českých uživatelů
- nelze dodatečně upravit záznam trasy (chyby GPS)
- fixování GPS trvá oproti mobilům trochu déle

Nike+ (www.nikerunning.com)

S čím se dá provozovat:

  • testováno s iPodem Touch poslední generace (k testu zapůjčil Apple.cz)
  • přehrávače hudby iPod (5. a 6. generace mají přímou podporu, starší s příslušenstvím do konektoru), typ Nano nebo Touch
  • nutný pohybový čip v botě, který bezdrátově komunikuje s iPodem. Čip se prodává v sadě s přijímačem pro starší iPody, stojí cca 500 Kč.
  • iPhone s doinstalovanou aplikací Nike+ GPS za $1,99 (pak už nejsou nutné boty s čipem)
  • hrudní pás Polar Wearlink Nike+ běžně k dostání za 1 700 Kč; s iPodem/iPhonem spojen bezdrátově, tepová frekvence se zaznamenává do statistik.
iPod.png
Když při běhu rádi posloucháte hudbu, Nike+ se vám bude líbit. Řešení s miniaturním iPodem Nano je navíc bezvadně lehké

Apple se dal dohromady s Nike a vznikl Nike+. Všichni, co doposud běhali s iPodem jen pro poslech hudby, si mohli začít stejným přístrojem měřit svůj běžecký výkon. Stačí si dokoupit potřebný čip, který se umístí do běžecké boty, aplikace v iPodu už je předpřipravená. Měření na základě analýzy kroku je kupodivu velmi přesné, po kalibraci na známou délku (okruh na stadionu, či GPS) se měření zpřesní natolik, že i v lehkém terénu jsem zaznamenal odchylku jen do tří procent.

Behani_6.pngBehani_4.png Behani_5.png
Prohlížení záznamu aktivity • motivační programy • kdo běhá s iPhonem, má i mapu. Je vidět, že v Brně je dost takových (procházení zaznamenaných tras)

Zaznamenané údaje se logují do iPodu. Jakmile ho připojíte k iTunes, provede se synchronizace, záloha do počítače a upload do služby NikeRunning.com. Tam už si můžete prohlížet statistiky a poměřovat se s přáteli. Těch v Česku najdete překvapivě dost, komunita je docela silná. Perfektně je zpracovaná motivační část – můžete si stanovit základní cíle na zlepšování, nebo se nechat vést tréninkem na určitou vzdálenost běhu.

Tip: Po velkém úspěchu Nike+ přišel s podobným řešením i konkurenční Adidas.

Plusy a mínusy:

+ skvělý motivační program
+ provázání s hudebním přehrávačem
+ dobrá přesnost i bez GPS

- pouze v angličtině
- chybí možnost importu a exportu
- mapu zaznamená jen s iPhonem
- jen pro přístroje Apple a boty Nike

RunKeeper (www.runkeeper.com)

S čím se dá provozovat:

  • testováno s telefonem Google Nexus One (zapůjčil Google.cz)
  • jakýkoli telefon s operačním systémem Android či Windows Phone 7, který je vybaven GPS, nebo iPhone
  • možnost nahrávání záznamů z počítače (podporovány jsou formáty TCX, GPX a FIT; poskytne levný GPS logger, GPS hodinky nejen Garminu, atp.)
  • možnost zadání dat ručně (včetně mapy, kterou můžete nakreslit po dílčích bodech)
  • hrudní pás je RunKeeperem doporučován Polar s podporou Bluetooth. Vyjde na 1 900 Kč.
Runkeeper.jpg
Univerzální řešení ať už máte mobil s Androidem, iOS či Windows Phone 7, nebo hodinky od Garminu

RunKeeper je u nás asi nejoblíbenější. Není divu, obslužná aplikace je dostupná pro hojně rozšířený Android, ale i iPhone, web pak nabídne všechno důležité – tedy statistiky výkonů, zobrazení trasy na mapě a možnost evidovat různé sportovní aktivity. Web je ale v základu možná až moc jednoduchý, nedozvíte se například, kolik jste celkově ujeli na kole a naběhali zvlášť, známo jen souhrnné číslo. Dozvědět se to můžete v rámci rozšířených grafů verze Elite, která už je ale placená. Stojí 20 dolarů ročně a zahrnuje kromě podrobnějších statistik i tréninkové funkce a možnost online sledování záznamu trasy. Třeba trenér tak může sledovat svého svěřence, kudy a jak rychle právě běží.

Behani_7.png Behani_8.png Behani_9.png
Prohlížení záznamu aktivity • když si najdete přátele, můžete se vzájemné hecovat • RunKeeper jako jediný umožňuje editaci GPS záznamu jednoduše přímo na mapě. To se často hodí na korekci.

Když si připlatíte Elite verzi, můžete se vyžívat v grafech. Ty má RunKeeper pěkné, animované a když máte něco nasportováno, vyčtete z nich zajímavé věci. Kromě toho se dbá také na komunitu, můžete sledovat své přátele, vzájemně soupeřit ve statistikách a tím se motivovat k lepším výkonům. Lze také vyhlašovat závody, ukládat trasy a poté na nich srovnávat časy.

+ nejuniverzálnější nástroj pro záznam všech sportovních aktivit
+ umožňuje dodatečnou opravu GPS záznamu
+ silná česká komunita, provázanost

- aplikace telefonům rychle ubírá energii (stále aktivní GPS)
- zdarma jen základní statistiky, za rozšířené služby se platí

Sports Tracker (www.sports-tracker.com)

S čím se dá provozovat:

  • testováno s telefonem Nokia E7 (zapůjčila Nokia.cz)
  • jakýkoli telefon Nokia se Symbianem a GPS či krokoměrem/akcelerometrem, nebo iPhone, v dohledné době i smartphony s Androidem
  • možnost nahrávání záznamů z počítače (pouze formát GPX)
  • možnost zadání dat ručně (bez mapy)
  • hrudní pás opět poslouží Polar s Bluetooth, který spárujete s telefonem. Stojí 1 900 Kč, zaznamenané údaje se ukládají do statistik.

Začalo to šikovnou aplikací, kterou pro své symbianové smartphony vyvinula Nokia. Loni však vývoj programu přenechala třem vývojářům, kteří už jedou na vlastní pěst. Z názvu vypustili „Nokia“ a připravili aplikaci i pro iPhone. Nyní už byla oznámena aplikace pro Android, která se čeká každým dnem. Sports tracker je tedy podobně univerzální služba jako RunKeeper, umožňuje evidovat různé sportovní aktivity a zaznamenávat se dají i uploadem souborů či ručně.

SportsTracker.jpg
Sports Tracker už není jen Nokia, stejně si rozumí třeba s iPhonem

Aplikace pro mobilní telefony je podobná jako u konkurenčních řešení, vidíte základní údaje a nějaké ovládací prvky. Ovšem webová služba už je úplně jiná – atraktivní grafika s animacemi prostě baví, stejně tak interaktivní mapa s barevnými pulsujícími tečkami značícími místo, kde právě uživatel uložil nějakou aktivitu. Podání grafů je bezesporu nejatraktivnější a zároveň také praktické – vidíte kompletní průběh i úsekové průměry, pohybem kurzoru myši se můžete v grafu posouvat a na mapě se přitom ukazuje vaše pozice a aktuální úsek.

Behani_11.pngBehani_10.png Behani_12.png
Opět pohled na stejnou aktivitu jako v předchozích případech • výchozí obrazovka se souhrnem • aktivity ostatních - na mapě pulsují barevné tečky

K dispozici jsou podrobné statistiky, různě časované souhrny, možnosti komentářů výkonů napříč komunitou a také přidávání fotografií k jednotlivým trasám. Tím se Sports Tracker také odlišuje. Co se týče množství uživatelů, je jich docela dost – symbianové Nokie jsou přeci jen velmi rozšířené telefony. A tak si přítele určitě nějaké najdete. Můžete pak sledovat jejich trasy, výkony, fotky a komentáře. Co ale Sports Trackeru úplně chybí, to jsou nějaké motivační či tréninkové funkce. Je to zkrátka jen log vašich sportovních aktivit.

Plusy a mínusy:

+ atraktivní design, perfektní zpracování grafů a map
+ podpora hojně rozšířených Nokií se Symbianem
+ k výkonům lze ukládat fotky (i přímo z telefonu)

- nelze dodatečně upravit záznam trasy
- aplikace telefonům rychle ubírá energii (stále aktivní GPS)
- nemá motivační či tréninkové funkce

Diskuze (74) Další článek: Cenzura internetu se nekoná, kontroverzní návrh padnul

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,