Windows 11 | Windows Insider

Běh za konzistencí. Nová testovací verze Windows 11 přepracovala řadu prvků uživatelského prostředí

V tomto týdnu v kanálu Dev vydané Windows 11 Insider Preview build 22543 navazují na předělávání starých prvků uživatelského prostředí do podoby odpovídající designovému stylu Jedenáctek. Před dvěma týdny se jednalo o indikátory jasu, hlasitosti a další.

Tentokrát Redmondští předělali panel pro ovládání přehrávání multimédií, který se usadil na zamykací obrazovce. Ta, mimochodem, rovněž představuje dědictví Windows 8. Ovládací panel pro multimédia se ukazuje i po přihlášení. V Desítkách pobývá vedle indikátoru hlasitosti v levém horním rohu obrazovky, Jedenáctky ho přemístily do nabídky rychlého nastavení nad hlavní panel.

Nad hodinami se přitom ovládání multimédií ukazovalo v nové podobě připravené pro Windows 11, na zamykací obrazovku se ale zapomnělo a rest Redmondští napravují až teď. Na tomto místě se vždy zobrazí tmavá varianta ovládání. Upravená podoba se neukáže všem najednou, Microsoft ji aktivuje postupně.

Poslechněte si, jak jsme nejednotné uživatelské prostředí Microsoftu vyčítali v Podcastu Živě:

Pokroky v konzistenci designu

Další vizuální úprava se týká oken, která jsou připnutá v různých sestavách tak, že obrazovku rovnoměrně zaplňují. Windows 11 v tomto ohledu umožňují snazší rozmístění oken do předem připravených poloh. Standardně změna velikosti jednoho okna mění rovněž velikost okna vedlejšího.

Když se teď pokusíte změnit velikost, okna vedle něj se stanou průsvitnými – jedná se o akrylickou vrstvu – a v jejich centru se rozsvítí ikona aplikace. Důvod k této změně vývojový tým neuvedl.

Používáte zkratku Win+Alt+K pro vypínání mikrofonu během videochatu? Malá bublina nad hlavním panelem vám změnu stavu potvrdí. Ve všech instalacích se s tímto sestavením zpřístupňuje v prosinci přepracovaný panel pro přepínání jazyků pro klávesnici. Měl by být spolehlivější a svižnější a je průsvitný díky akrylické vrstvě.

Další krok k zajištění konzistentní grafické prezentace je výměna animace při spuštění systému, která se přehrává během upgradu. První stabilní vydání Windows 11 si pro spouštění ještě ponechalo tečky pohybující se v kruhu z předchozích verzí Windows. Vývojová sestavení je nahradila točící se čárou a ta se teď už zobrazuje i během procesu upgradu, kde dosud zůstávaly tečky. Tečky se však nadále objevují při přihlašování nebo restartu.

Zdroje: Windows Insider Blog

Diskuze (41) Další článek: Šifrování na Messengeru je kompletní. Navíc podporuje standardní funkce jako GIFy

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,