Cenzura | Dark web | Velká Británie

BBC spustila zpravodajský web na dark webu – hodlá tak obcházet cenzuru

Britská veřejnoprávní rozhlasová a televizní společnost BBC míří na dark web. Chce zde poskytovat obsah čtenářům ze zemí a oblastí, kde je přístup k jejímu zpravodajství blokován. Webové stránky v síti Tor umožňují bezpečnější přístup prostřednictvím anonymního prohlížeče.

Na „temném webu“ bude nabízet mezinárodní verzi svého zpravodajství, které bude k dispozici v různých jazycích včetně arabštiny, perštiny a ruštiny. Čtenáři se tak dostanou k posledním aktualitám i v zemích, kde je zpravodajství BBC cenzurováno, jako je Čína, Írán a Vietnam.

BBC na dark webu

K přístupu na webové stránky na dark webu lze používat bezpečný webový prohlížeč Tor Browser, který je k dispozici zdarma pro zařízení s operačním systémem Windows, Mac OS, Linux či Android. Cílem tohoto projektu je ochrana uživatelů před sledováním, dohledem a cenzurou.

Zatímco oficiální stránky běží na adrese www.bbc.com/news, jejich kopie na „temném internetu“ je dostupná po zadání adresy bbcnewsv2vjtpsuy.onion (v běžném webovém prohlížeči tato adresa nefunguje). Uživatelé se mohou spolehnout na ochranu proti spoofingu a end-to-end šifrování.

Stránky BBC na dark webu 
Stránky BBC na dark webu

K dispozici bude verze stránek, jež je dostupná uživatelům ve Velké Británii, nicméně obsah a služby, jež jsou určené pouze pro Spojené království, jako je BBC iPlayer, nebudou kvůli vysílacím právům na dark webu přístupné.

Boj proti cenzuře

BBC ve svém prohlášení uvedla: „Obsah zpravodajství BBC World Service je nyní k dispozici v síti Tor pro uživatele, kteří žijí v zemích, kde jsou stránky BBC News blokovány nebo omezovány. To je v souladu s posláním BBC World Service poskytovat důvěryhodné zprávy z celého světa.“

BBC není zdaleka prvním významným webem, který nabízí svůj obsah na dark webu. Například od roku 2014 je na adrese facebookcorewwwi.onion možné anonymně přistupovat ke stránkám největší sociální sítě Facebook.

Webový prohlížeč Tor Browser, postavený na jádře Firefoxu, je software zaměřující se na ochranu soukromí, který se používá k přístupu na „temný web“. Dokáže skrze distribuovanou P2P síť The Onion Routing skrýt informace o uživateli včetně jeho identity a údajů o poloze, což může lidem pomoci vyhnout se vládnímu dohledu a cenzuře.

Diskuze (40) Další článek: Proč se omezovat jen jedním ohybem displeje: TCL ukázalo tablet ohnutý nadvakrát

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,