BB FlashBack: Nahrajte svou aktivitu na počítači

Potřebujete vytvořit tutoriál k používání svého programu, nebo jen chcete kamarádovi ukázat určitý postup při práci s počítačem? Zachyťte veškeré dění na obrazovce s BB FlashBack.

Situaci, kdy nějaký váš známý potřeboval poradit s problémem na počítači, zažil asi každý. Složité popisování postupu skrze různé kecálky bývá velice zdlouhavé a ohromně nepraktické. Mnohem jednoduší je celý postup zaznamenat a po té kamarádovi poslat. Nemusí se také jednat pouze o kamaráda, ale vysvětlit určitý postup takto můžete i svému klientovi či uživateli vašeho programu.

stáhnout program BB FlashBack Standard 2.7.5.1572 Licence: shareware, 8,6 MB
Autor: Blueberry Consultants Ltd.
Web programu: www.bbsoftware.co.uk


Začátky mohou být i lehké

Po nainstalování programu vám BB FlashBack nabízí možnost horkého startu v podobě okamžitého nahrávání, nebo pro nového uživatele zajímavou volbu týkající se seznámení s dovednostmi programu. Ve dvou videích vás aplikace provede všemi zákoutími různých funkcí i nastavení softwaru a zároveň tím demonstruje, jak by mohl váš vlastní tutoriál vypadat.

sshot-1.png sshot-2.png
Základní instruktáž pomůže každému. 

Po zhlédnutí instruktáže se můžete pustit přímo do záznamu nějaké činnosti. Aby byl program vždy po ruce a zároveň nepřekážel při běžné práci či přímo samotnému nahrávání, schová se prakticky celý do panelu Start. Odtud můžete rychle spouštět a vypínat natáčení i se dostat k nastavení a pokročilým funkcím programu. V aplikaci lze také nastavit, aby tento malý panel s funkcemi nebyl na výsledném videu vidět.

sshot-11.png 
Ovládání v panelu.

Záznam

Před započetím nahrávání je třeba nastavit chování programu i parametry záznamu. To učiníte jednoduše v malém průvodci o několika krocích. V tom prvním volíte nastavení displaye, kde vyberete např. rozlišení obrazovky, povolíte grafické efekty Windows či necháte skrýt všechny ikony na ploše. V kroku číslo dvě nastavujete zvuk. Záznam totiž lze opatřit vlastním komentářem, doprovodnou hudbou či zvuky, které vydávají aplikace, se kterými operujete.

sshot-3.png sshot-4.png
Nastavení obrazu i zvuku.

Kromě zvuků a nahrávání dění na monitoru můžete do záznamu vložit i obraz z webkamery. Právě jeho nastavení je dalším krokem při přípravě na natáčení. Tutoriál tím můžete obohatit o vlastní obličej a gestikulaci. Užitečnou se také jeví možnost zvolit oblast nahrávání. Vybrat si lze mezi celou obrazovkou, její předem definovanou částí a konkrétním oknem programu. Pak stačí jen stisknout tlačítko record a už to jede.

sshot-5.png sshot-6.png
Webkamera a výběr oblasti.

Zpracování

Po dokončení projektu dojde k jeho uložení. Nyní je třeba přepnout do druhé části programu, která se zaměřuje na úpravu nahrávky a její export do spustitelné podoby. Představit si to můžete jako takový jednoduchý program pro úpravu videa. Zde se dá nahrávka stříhat, lze měnit nejrůznější nastavení zobrazení, přidávat audio a různé vizuální efekty a především pak doplnit popisky a komentáři.

sshot-8.png 
Editace záznamu.

Právě jednotlivé popisky, odkazy a vysvětlivky udělají tutoriál kompletním a zajistí tak, že případný divák pochopí zaznamenanou činnost i bez vaší přítomnosti. Pro určité formáty výstupu se dají přidávat i interaktivní prvky, např. bublina s textem, která přehrávání zastaví a dovolí v něm pokračovat až po jejím odkliknutí. Z vizuálních efektů, které mohou být velice užitečné, lze jmenovat třeba permanentní zvýraznění kurzoru myši.

sshot-9.png 
Dodělání bublin a popisků.

Export

Aby vaše dílko mohl zhlédnout i někdo, kdo nemá BB FlashBack nainstalovaný, je nutné vytvořený projekt exportovat. To můžete udělat do celkem šesti různých formátů – flashové animace, QuickTimeového videa, Windows Media Videa, klasického AVI filmu, PowerPointové prezentace či do spustitelného EXE souboru. Použitelnost programu je tedy velice vysoká. Mnohé uživatele ale asi zamrzí licence programu, za kterou si musí zaplatit.

sshot-10.png 
Výběr formátu pro export.

fsc.jpg

Diskuze (6) Další článek: Nové Ubuntu 9.04 RC: Blíží se finální verze

Témata článku: , , , , , , , , , ,