Hardware | Procesory

Barva snižuje účinnost chladiče, tvrdila Noctua. Teď ale sama uvedla novou řadu chladičů nalakovaných na černo

Známý výrobce vzduchových chladičů Noctua představil novou řadu chladičů Chromax Black s černým lakováním samotného pasivu. Černý pasiv doplňuje i černý ventilátor. Výrobce tak vyslyšel uživatele, kteří dlouhé roky volali po jiném barevném provedení, než jenom kombinaci stříbrného pasivu a béžových ventilátorů. 

Pro řadu uživatelů byla barva důvod, proč zakoupili chladič konkurence – jednoduše jim chladič Noctua barevně neladil se zbytkem komponent. Výrobce se dlouho hájil tím, že barevný lak na pasivech ubírá chladičům na výkonu.

393f4dd7-7d6a-44af-ab31-a5eba8da75b8 
Dosavadní typické barevné provedení chladičů Noctua nevyhovovalo všem

Nyní se už prý tento problém podařilo po dlouhém vývoji odstranit (anebo Noctua udělala drobný ústupek ve prospěch designu na úkor výkonu).

Nová řada Chromax má prozatím tři zástupce. V čele je oblíbený model NH-D15 v celočerném provedení včetně upínacího mechanismu na ventilátory. Druhým modelem je kompaktnější NH-U12S a nejmenším zástupcem nové řady je prozatím model NH-L9i, který je určen výhradně pro platformu LGA 115x. Chladiče by měly být dostupné u prodejců koncem tohoto měsíce za následující ceny:

  • Chromax Black NH-D15 - 99,90 Euro (2800 Kč)
  • Chromax Black NH-U12S - 69,90 Euro (1900 Kč)
  • Chromax Black NH-L9i - 49,90 Euro (1400 Kč)
Diskuze (36) Další článek: Lisa Su šéfuje AMD už 5 let. Firmu zachránila před krachem a teď silně zatápí konkurenci

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,