Internet

Bali vypnulo na den mobilní internet. Občané si měli užít svátek offline

Že by stát nutil své občany do digitální pauzy, zní dost přetaženě za vlasy. Minimálně v Evropě a Americe. V Asii je ale možné všechno, tudíž i nucený čas offline. Indonéský ostrov Bali, tolik oblíbený mezi nejrůznějšími programátory na volné noze, se rozhodl, že v sobotu 16. března všem občanům vypne mobilní internet, aby v tichosti uctili tamní nový rok Nyepi.

Nyepi, v překladu doslova nový rok, je podle kalendáře Bali posvátný den, během kterého se musí dodržovat klid. Dokonce i mezinárodní letiště ten den zavírá. Loňská chvíle poklidu ale tamní vládě nepřišla dost, proto se dohodla s operátory, aby během svátku vypnuli mobilní internet.

„Všichni operátoři souhlasili. Mobilní internet se na den vypne,“ sdělil serveru tirto.id Nyoman Sujaya z místního telekomunikačního úřadu. S návrhem podle něj původně přišly náboženské skupiny. Bali je převážně hinduistické.

I když mobilní internet dostal 24hodinovou stopku, wifi připojení na hotelech a ve strategických institucích jako je policie, úřady, nemocnice apod. fungoval. Hovory a sms také zůstaly funkční, jen internet v domácnostech trochu zlobil.

Byť to na první pohled nemusí vypadat, Indonésie patří mezi „nejpřipojenější“ národy světa. Celkem registruje 132 milionů internetových uživatelů a počet roste. Přesto zrovna zde k zákazu došlo. „Jeden den to lidé bez internetu přežijí,“ vtipkoval v pátek tamní guvernér. Dobu offline vnímá jako určitou formu úcty a ticha, které Nyepi vyžaduje.

Diskuze (27) Další článek: Lunavity: vize dronu na tělo, díky kterému budeme skákat jako superhrdinové

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,