BAE Systems testují protidronové rakety naváděné technologií APKWS

  • BAE Systems zhruba posledních 20 let vyvíjí systém AGR-20 Advanced Precision Kill Weapon System
  • Ten je založený na konverzi raket Hydra 70 na přesně naváděnou munici PGM
  • Výsledkem je laserem naváděná raketa, jejíž cena i hmotnost jsou zhruba třetinové oproti jiným srovnatelným střelám

Hydra 70 je americká, nadzvuková a původně neřízená lehká raketa ráže 70 mm, jejíž hmotnost o něco přesahuje 6 kg. Je primárně určená pro útoky ze vzduchu na pozemní cíle, především ty méně odolné. V současnosti je široce rozšířená v amerických ozbrojených silách i v armádách řady dalších zemí, v neposlední řadě díky relativně nízké ceně. Používá se od počátku osmdesátých let.

Společnost BAE Systems zhruba posledních 20 let vyvíjí systém AGR-20 Advanced Precision Kill Weapon System (APKWS), který je založený na konverzi raket Hydra 70 na přesně naváděnou munici PGM s pomocí laserového navádění.

Výsledkem je přesně naváděná raketa, jejíž cena i hmotnost jsou zhruba třetinové oproti srovnatelným laserovým střelám. Kromě útoků na pozemní cíle je lze použít i v opačném směru, tedy při útocích země-vzduch, kdy hrají roli protivzdušné obrany.

Rakety s kitem APKWS jsou prověřené v bojových situacích. Ukázaly se jako velmi účinné proti rozmanitým, především lehce až středně chráněným cílům, ať už nepohyblivým nebo pohyblivým. Mohou být odpalovány z mnoha různých platforem, včetně letounů, vrtulníků, automobilů, člunů či různých zbraňových stanic.

Jak dopadly dosavadní testy?

Vývoj těchto raket neustále pokračuje. BAE Systems od roku 2021 testují jejich použití proti dronům, konkrétně dronům 2. třídy podle amerického hodnocení bezpilotních leteckých systémů (Class-2 UAS). Jde o drony do hmotnosti 25 kilogramů, které operují do výšky 1 kilometru a létají rychlostí až zhruba 460 kilometrů za hodinu.

Rakety jsou v tomto případě vybavené kitem APKWS a rozbuškou citlivou na cíl. O zničení dronu se postará exploze bojové hlavice o váze asi 4,5 kilogramů, ať už v přímém kontaktu nebo v blízkosti dronu.

BAE Systems nedávno opět otestovali rakety s technologií APKWS proti dronům. Testy se odehrály v jižní Arizoně a zahrnovaly odpálení celkem 5 raket z pozemního kontejnerového zbraňového systému.

Všechny rakety úspěšně zničily své cíle, mezi nimiž byly i rychle letící drony. Výsledky testu potvrdily, že rakety Hydra 70 s technologií APKWS představují levnou a přitom účinnou obranu proti moderním vzdušným hrozbám, jako jsou zmíněné drony.

Diskuze (4) Další článek: ChatGPT dostal ban v největší poradně pro kodéry StackOverflow. Psal vývojářské nesmysly

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,