Backup2007 Synchronizer: pohodlné zálohování dat

Zálohovací programy svým uživatelům slibují jednoduchost ovládání, podporu kompresních formátů, šifrování a mnoho dalších funkcí, bez kterých se zaručeně neobejdou. Ne každý zálohovací program však dostojí svým slibům. Navíc mnoho uživatelů ani neví, že přímo ve Windows se nabízí jednoduchý zálohovací program, který jim může stejně dobře pomoci jako komerční nástroje třetích stran.
 Plusy / minusy
 + skripty s kompletním nastavením úloh 
 + nastavení kopírování a synchronizace
 – podpora FTP
 – komprese pouze GZIP

Od zálohovacího programu většinou očekáváme jednoduchý výběr položek, které pak uložíme na záložní médium. Lhostejno, zda to bude vypálené CD/DVD, externí disk nebo složka někde v síti. Cestou snadného výběru zálohovaných položek se snaží ubírat také Backup2007 Synchronizer.

Díky skriptům můžete zálohování kdykoli zopakovat

V prvé řadě vám umožňuje výběr složek pomocí standardní stromové struktury s náhledem na obsahy disků v počítači a síťových umístění. U každé položky je zatrhovací políčko, kterým programu dáte najevo, že jste vybranou položku přiřadili do výběru. Podobným způsobem můžete vybrat cílové umístění. Práci s výběrem nejdůležitějších položek si můžete zkrátit díky předdefinovaným nastavením pro výběr Dokumentů, standardní složky s videem, obrázky nebo hudbou. Pomocí nabídky lze rychle vybrat také celou složku pro aktuální uživatelský účet.

Výběr položek k zálohování je snadný

Ovšem zmíněná pomůcka pro rychlé označení složek nemusí vyhovovat v případě, kdy zálohujete specifická umístění. Program proto přichází s tzv. skripty, kdy si každou úlohu uložíte jako nový skript a kdykoli později ji znovu zopakujete. Uloženo je nejenom aktuální nastavení, a hlavně výběr složek. Jde o v praxi neocenitelnou pomůcku, kterou využijete při potřebě častějšího zálohování.

Pro méně zkušené uživatele je připraven průvodce, který vám v několika krocích umožní vybrat složky pro zálohování, zadat cílové umístění a v kroku Folder Management umožní nastavit další vlastnosti. Program totiž může zdrojové položky kopírovat se stejným názvem, může ignorovat kořenovou složku zdroje, nadřazenou složku nebo přímo název příslušné kopírované složky. Na vás jako uživateli programu je, abyste zvolili zahrnutí podsložek (výchozí stav) nebo jejich ignorování. Takto můžete jednoduše zkopírovat pouze soubory v daném umístění.

Průvodce pro rychlé nastavení nového zálohovacího skriptu

Synchronizace, komprese i šifrování

Zajímavé možnosti nabízí program také co se týče synchronizace dvou složek. Na výběr máte tři možnosti. První je klasická, kdy je zkontrolován zdroj a nové a změněné soubory jsou zkopírovány do cílového umístění. Druhá metoda rovněž zkontroluje zdroj a zkopíruje nové a změněné soubory do nového umístění. Poté se provede totéž s cílovým umístěním a případné nové a změněné soubory jsou zkopírovány do zdrojové složky. Třetí metoda je podobná předchozí, ovšem v cílovém umístění jsou smazány položky, které se ve zdroji již nenacházejí.

Synchronizace může probíhat opět podle tří voleb. Rozdílné soubory můžete určit podle data a času, atributu pro archivaci nebo podle kontrolního součtu CRC. To je asi nejspolehlivější metoda, nicméně logicky zabere také nejvíce času. Zajímavou možností je udržování rozdílných verzí souborů. Zkopírované položky jsou jednoduše pojmenovány s dodatkem Version X, kde je X nahrazeno číslicí. Pokud vás zajímají možnosti komprese, tak Backup2007 Synchronizer podporuje formát GZIP. Ten sice není pro Windows typický, nicméně neměli byste mít problém s jeho rozbalením v žádném lepším archivačním programu.

Mnoho voleb pro kompresi program nenabízí

Stejně jako u některých dalších zálohovacích programů je možno kopírovaná data zašifrovat. K urychlení procesu zálohování se často používá inkrementální režim a Backup2007 Synchronizer jej samozřejmě také nabízí. V průvodci můžete ještě nastavit případné filtry pro vyloučení konkrétních položek ze zálohovacího procesu. Vytvářený skript lze skrýt před ostatními uživateli. Zbývá nastavit ignorování souborů s nulovou velikostí, prioritu zálohovacího procesu a název skriptu.

Zálohování lze plánovat

Při zálohování je zobrazen jednoduchý dialog s ukazatelem průběhu. Také jste vyzváni k zadání hesla, které je použito při šifrování. Backup2007 Synchronizer má zajímavě vyřešeno uživatelské prostředí. Na první pohled mi přišlo poněkud netypické, ovšem hned v zápětí jsem si uvědomil, že kopíruje tzv. pás karet n nových MS Office. Místo programové nabídky a nástrojové lišty se tu tedy setkáte s tlačítky v několika záložkách. S jejich pomocí je možno upravit aktuální skript stejně jako v průvodci. Ten považuji za nejpohodlnější způsob pro vytvoření zcela nového zálohovacího skriptu.

Jednoduchý ukazatel průběhu zálohování

Program nabízí několik doplňujících funkcí. Po provedení zálohy může odeslat zprávu na e-mail. Předpokladem je zadání přístupových údajů k nějakému SMTP serveru. Druhou zajímavostí je zobrazení Geography. Jde o jakousi mapu, ve které najdete znázorněný seznam zálohovaných položek a cílových umístění. Zálohování lze také plánovat, proto nechybí pohled do kalendáře. Poslední zobrazení ukazuje seznam skriptů s jejich nastavením. Nechybí historie a přehled případných chybových hlášení.

Grafické znázornění připravených zálohovacích skriptů

Lepší než standard?

Porovnávat Backup2007 Synchronizer se standardním zálohovacím programem Program Backup se jeví trošku scestné, neboť nástroj od Microsoftu a Veritas Software slouží také k obnovování z provedených záloh a obsahuje Průvodce automatických obnovením systému. Na první pohled by se tedy zdálo, že obsahuje více funkcí. Také nabízí práci v režimu průvodce a výběr položek ze stromové struktury.

Standardní zálohovací nástroj ve Windows

Ukládání výběru položek je zde vyřešeno ukládáním do samostatných souborů. S těmi pracujete pomocí klasických souborových dialogů. Rovněž je zde možnost inkrementálního (přírůstkového) zálohování, doplněná o několik dalších způsobů. Filosofie práce v Backup2007 Synchronizer mi však připadla srozumitelnější. Ukládání skriptů s kompletním nastavení (tedy nejenom výběrem složek) je bezesporu lepším řešením. Pro řadu uživatelů je také nezbytná komprese a šifrování, byť jsou tyto funkce nabízeny ve velmi jednoduché podobě.

 Backup2007 Synchronizer 6.1.0.302 
 Zálohovací program
 stáhnout  GigaMania.cz
 výrobce  RD Technologies
 web  www.rdtechno.com
 cena  35 USD
Diskuze (15) Další článek: ATI Radeon X1950Pro: výkonná grafická karta i do AGP

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,