Back-UPS AVR 500 - vždy připraven!

Back-UPS AVR 500 je na pohled zcela normální malý zdroj napájení UPS, určený k záloze jednoho počítače s monitorem a případnou externí diskovou jednotkou.
Jiří Poláček: Zčistajasna zhasla všechna světla a potemněly obrazovky monitorů. Místo poklidného kancelářského ruchu je slyšet bouchání do stolu, vrzání pojízdných židlí a kletby. V naší městské části prostě došlo k nečekanému výpadku elektrického proudu. Kolegové se chytají za hlavu a přemýšlí, kdy naposledy uložili rozdělanou práci. Jenom já v poklidu pokračuji dál. Mám totiž k recenzi zapůjčený záložní zdroj APC Back-UPS AVR 500.

Na mě je spoleh
Back-UPS AVR 500 je na pohled zcela normální malý zdroj napájení UPS, určený k záloze jednoho počítače s monitorem a případnou externí diskovou jednotkou. Netrpí nějakou vzhledovou extravagancí v podobě křiklavých barev a neobvyklých tvarů - naopak, z jeho strohého vzhledu (který je ostatně vlastní veškerým záložním zdrojům) vyzařuje stoická síla říkající: „V případě problémů se na mě můžeš plně spolehnout.“

Jedná se o typ off-line (vlastní všem malým záložním zdrojům) s možností propojení s počítačem přes sériové rozhraní, nezbytný monitorovací software se ale musí dokoupit zvlášť. Po vzoru ostatních UPS společnosti APC i Back-UPS obsahuje čtyři zásuvky, z nichž tři poskytují bateriové zálohování, filtrování vstupního proudu a ochranu proti nárazovému proudu, poslední pak slouží k připojení tiskárny, faxu nebo skeneru – pouze chrání proti nárazovému proudu, při výpadku napájení nezálohuje z baterií.

Aniž bych přerušil práci
Přední panel obsahuje kromě vypínacího tlačítka čtyři diody indikující aktuální stav záložního zdroje (normální provoz, bateriový provoz, přetížení, nutnost výměny baterie apod.). Ty jsou v případě potřeby doplněny zvukovým signálem upozorňujícím uživatele, že se děje něco závažného. Zdánlivý výkon zdroje je - jak vyplývá z jeho označení - 500 VA, činný výkon udává manuál na 300 W. To znamená, že v případě nouze by bez problémů „utáhl“ hned dva připojené osobní počítače, přestože je určen pouze pro jeden.

Technické údaje hovoří o 19 minutách bateriové zálohy jednoho typického počítače s příkonem 110 W, v našem praktickém testu UPS zálohovala běžný počítač a 17" monitor necelých 17 minut – i to je v praxi dostatečně dlouhá doba na to, aby byla z elektrárny obnovena dodávka proudu a uživatel tak nemusel vůbec přerušit svoji práci. Úplné dobití baterií by trvalo okolo pěti hodin.

K nezaplacení?
Lze se zmínit ještě o mnoha dalších technických detailech, ty si však zajisté nastuduje majitel sám z krátkého, ale obsažného manuálu, který je k dispozici i v češtině. Já jen dodám, že cena Back-UPS AVR 500 se někomu sice nemusí zdát malá, až se však ocitne v situaci podobné té v úvodu, zjistí, že tato malá těžká krabička může být i k nezaplacení.
záložní zdroj
APC Back-UPS AVR 500
Zdroj: APC, Praha
Telefon: (02) 41 44 24 04 nebo
bezplatně na 0800 10 20 63
Cena: 4 265 Kč bez DPH
5 203 Kč vč. DPH
Záruka: 3 roky
Parametry: 500 VA, 300 W, 3 zálohované zásuvky, jedna proti nárazovému proudu, sériové rozhraní pro komunikaci, doba zálohy 19 minut
Váš názor Další článek: Notebooky Dell s rekordními obrazovkami

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,