Baan se vrací na scénu

Na třídenní konferenci BaanWorld 99 tato firma vyvrátila veškeré pochybnosti vyplývající z předchozího krátkého zaváhání.
Na třídenní konferenci BaanWorld 99 tato firma vyvrátila veškeré pochybnosti vyplývající z předchozího krátkého zaváhání.

Řešení ERP-systému Baan je z historického hlediska silné v oblasti výroby. Baan značně posílil po zakoupení britské Coda Software díky jejímu Coda Financials i tuto oblast a dnes nabízí její E-Finance, což je původní Coda Financials s rozšířením o bezpečný přístup a práci přes web, s plnou funkčností, a to i prostřednictvím tenkého klienta.

Také Baan hodlá těžit z e-businessu
Světový e-business byl v horizontu roku 2003 ohodnocen analytickou společností Forrester Research částkou 1,3 trilionu dolarů pro obchodování typu B2B (business-to-business). Více než 65 % (800 miliard dolarů) z tohoto objemu budou generovat výrobní firmy. Proto zde Baan vidí pro sebe velkou příležitost, a jeho vizí je e-enterprise. Koncepcí budoucnosti je tedy e-enterprise od Baanu, v jehož srdci sedí E-Finance, původně od Cody.

Hlavním ohlášením na BaanWorldu 99 bylo rámcové řešení Baan OpenWorld Integration Framework, což je integrační architektura pro podnikový systém. Nová architektura má umožnit lepší spolupráci mezi podniky v oblasti obchodování po Internetu. Současné způsoby a možnosti propojení různých aplikací typu ERP, CRM (Customer Relationship Management) a řešení pro dodavatelské řetězce, je totiž zpravidla na úrovni pouhé výměny dat typu point-to-point mezi jednotlivými aplikacemi, případně na úrovni dávkových přenosů do ERP-systémů. Takto nízká (a bohužel běžná) úroveň integrace sice může řešit taktické problémy v oblasti IT, avšak neumožňuje organizacím skutečnou spolupráci po Internetu a na podnikové procesní úrovni.

Řešení Baanu má 4 stupně integrace — na úrovni datové, aplikační, a na úrovních podnikových procesů a podnikové komunity. Podle některých analytiků má dnes Baan až dvouletý náskok a hodlá se věnovat i středně velkým podnikům.

Dalším ohlášením jsou řešení Baan Enterprise Solutions pro provázání podnikových procesů přes více funkčních domén, od objednávky až po dodávku, s možností ušít vše na míru zákazníkovi, a pro snížení skladových zásob.

Baan.Agility je pak nabídkou sady služeb zákazníkům pro kolaborativní prostředí webu.

Baan je kromě toho jedním z prvních dodavatelů podnikových systémů, kteří mají své řešení připraveno pro spolupráci s Active Directory ve Windows 2000, využívá službu Microsoft Management Console, a bezpečnostní prvky Windows 2000 umožňují uživatelům v podnikové síti využívat všechny autorizované zdroje na základě jediného přihlášení (single sign on). Baan plánuje začlenit ještě klientskou technologii Microsoft Installer pro snížení nákladů spojených se správou klientských systémů.

O náš trh se stará Singular
Lokalizaci verze Baan IVc4 ještě prováděla Gemma Systems, lokalizace od verze BaanERP (Baan V) již budou na této úrovni prováděny centrálně, konkrétně společným podnikem Singular s Baanem, nazvaným BEELC (Baan Eastern Europe Localisation Center). Současná lokalizace bude v BEELCu auditována, a poté centrálně podporována z BEELCu.

Společnost Singular má přes 30 tisíc zákazníků, je skupinou více firem a kromě aplikací BaanERP a Baan Coda Financials dodává vlastní software pro finančnictví, distribuci, logistiku, řízení lidských zdrojů a pro e-commerce.

Singular koupil od Baanu společnosti Coda Software u nás a v Maďarsku, a převzal pobočky Baanu v Řecku a v Polsku. Uvědomuje si potřeby trhu a klade důraz na snížení doby a tím i ceny implementace. Na BaanWorldu byl Singular jedním z hlavních sponzorů, což odráží jeho strategickou roli pro náš region.

Váš názor Další článek: Macom F70: Máchnutím ruky

Témata článku: , , , , , , , , , ,