Azure od A do…: Azurové portály a jak řídit sílu cloudu

Tímto článkem zahajujeme sérii článků, kde se budeme bavit o Microsoft Azure a všem souvisejícím kolem. Probereme vše od začátku (od A) až do…

Tímto článkem zahajujeme celou sérii příspěvků na TechnetBlog. Téma je z nadpisu jasné. Budeme se bavit o Azure a všem souvisejícím kolem. Probereme vše od začátku (od A) až do… Konec ještě není úplně známý, protože Azure je jedna z nejrychleji se rozvíjejících platforem a novinky jsou oznamovány každou chvilku (minimálně jednou za tři měsíce). Proto budou články často i o nových funkcích, postupech a vůbec všem, co nám všem zpříjemní správu.

Nerad bych článek začínal sáhodlouhým popisem, co Azure je. Věřím, že materiálů je na to spoustu a dostávají se k nám ze všech stran. Přesto sem pro jistotu kratší popis dám a pak už se vrhneme na samotné téma tohoto dílu.

Začněme slidem, který často používám na prezentacích. Lze si na něm celou situaci hezky srovnat.

01.png

Úplně vlevo je tradiční IT, tak jak znáte. Spravujete úplně vše. Zvýrazněná část je popis modelu Infrastructure as a Service (IaaS) a Platform as a Service (PaaS).

V rámci IaaS spravujete vše od operačního systému nahoru. Máte tak jistotu, že vše, co funguje na virtuálních serverech u vás, bude fungovat i v Azure. Zároveň získáte i svobodu konfigurace, která se zase pojí s povinností zajistit si aktualizace a další nezbytné záležitosti, které se správou OS souvisí.

Pokud nechcete řešit ani OS a víte, že vaše aplikace je napsána tak, že ji bude možné provozovat na PaaS, je pro Vás tato volba ideální. Musíte ale myslet na pár závislostí, např. u SQL. Odměnou Vám bude o něco nižší cena provozu.

IaaS a PaaS je obě možné v Azure plně využít a i je vzájemně spojit a čerpat tak z jejich výhod. Software as a Service (SaaS), který je v posledním sloupci, jsou např. služby jako Office 365, Intune atd.

Poručíme mrakům přes web

Celé prostředí Azure se všemi službami můžeme velice snadno spravovat prostřednictvím webových portálů a případně i dalších možností. Vezmeme to od těch nejběžnějších.

Základem pro správu všech záležitostí v Azure je současný portál neboli Management Portal. Naleznete na adrese https://manage.windowsazure.com/. Stačí se přihlásit pomocí MS Accountu, s právy na subscripci nebo pomocí AD účtu. O obou možnostech si v budoucnu povíme více. Pokud nemáte subscripci, založte si trial verzi.

Po přihlášení se dostanete na takovýto azurový portál.

02.png

Microsoft udržuje podobnou filozofii ovládání téměř ve všech produktech, takže základní orientace bude velice jednoduchá. V levé části, konkrétně ve sloupci, je nabídka všech Azure služeb, mezi kterými můžete přecházet.

Ve spodní liště vždy najdete kontextovou nabídku pro danou oblast. Pro ovládání virtuálních serverů tedy máme možnosti, jak se k nim připojit, nastartovat je nebo vypnout nebo přidat další disky atd.

04.png

Jednotlivé položky, jako třeba virtuální servery, lze vždy rozkliknout a dostat tak nabídky a report stavu přímo adekvátní pro danou položku. Pro náš virtuální server tedy můžeme vidět graf jeho vytížení a další informace jako DNS jméno veřejnou a interní IP adresu, velikost instance a další.

05.png

Přes tuto nabídku se dají virtuální servery hlavně konfigurovat a měnit jim tak výkon a další záležitosti.

Druhou možností a i druhým portálem je nový Azure portál, který se momentálně nachází v Preview fázi. Zatím tam není možné spravovat úplně všechny Azure zdroje, ale nabídka je omezena na Web Sites a SQL Databases. Další možnosti budou postupně přibývat a do budoucna by se veškerá správa všech Azure služeb měla posunout právě sem.

06.png

Portál je vzhledem hodně podobný nabídce Start. Jednotlivé dlaždice se dají připínat a odepínat nebo měnit jejich rozložení. Lze si tak jednoduše vytvořit vlastní přehledy, které vám usnadní orientaci. Pokud mě často zajímá, kolik zdrojů konzumuje můj web na Azure Web Sites, mohu si tento pohled připnout a pravidelně jej sledovat kdykoliv se přihlásím na portál.

07.png

Standardně je připnuta mapa, zobrazující zdraví jednotlivých datacenter, a případná varování nebo informace.

08.png

Jednotlivá datacentra si lze rozkliknout a sledovat položky až do úrovně jednotlivých služeb.

Možnosti sledování statusů a zdraví nás přivádí na poslední portál. Ten byl představený teprve nedávno a jmenuje se Azure Status.

09.png

Zde je možné sledovat datacentra i jednotlivé služby Azure s velmi dobrým přehledem o konkrétních částech. Velkou výhodou je možnost nastavit si RSS odběr pro jednotlivé služby a mít tak aktuální přehled a případných mimořádnostech. Nemusíte tak pořád sledovat portál a čekat na selhání. To byste taky mohli čekat opravdu hodně dlouho. Zajímavou možností je i náhled do historie oznámení. Pokud vám tedy kolega tvrdí, že nemohl připravit server, protože půlka datacenter vypadla, můžete si snadno ověřit jeho tvrzení.

Poslední možnost, jak Azure spravovat, je „neklikací“ a je správnou volbou pro milovníky modrých konzolí. Řeč je samozřejmě o Powershellu, pro který existuje Azure modul. Samotné napojení na Azure prostředky je jednoduchou záležitostí i pro méně zkušené skriptaře. Stačí si stáhnout Azure Powershell. Díky tomu budeme moci snadno využít Azure SDK a k lecčemu jej donutit. Po instalaci je nutné Powershell nasměrovat na vaši subscripci. Zkrátka mu nějak říci, co budete spravovat. Stačí k tomu jednoduchý commandlet Get-AzurePublishSettingsFile. Automaticky se vám otevře stránka, odkud si po přihlášení stáhnete soubor s konfigurací vaší subscripce. Nic složitějšího v tom není. Tento soubor naimportujete pomocí commandletu Import-AzurePublishSettingsFile a cestu k souboru, který jste stáhli. Tedy např. Import-AzurePublishSettingsFile “C:\Users\Matouš\Downloads\Azure.publishsettings“

Tím jsme probrali základy správy Azure. Příště se podíváme více do hloubky a hlouběji půjdeme víc a víc.

Matouš Rokos, Mainstream Technologies
Mainstream Technologies, s.r.o. se specializuje na poskytování vysoce odborných služeb v oblasti informačních technologií. Z pozice systémového integrátora navrhuje a implementuje podniková řešení se zvýšenými nároky na odolnost, bezpečnost a dostupnost. Díky bohatým zkušenostem a znalostem podnikového prostředí taktéž poskytuje pokročilé odstraňování potíží a profesionální konzultace.

Články ze série Microsoft TechNet nevytváří redakce Živě.cz, ale partneři programu Microsoft TechNet. Jsou publikovány v rámci mediálního partnerství Živě.cz a společnosti Microsoft.

Váš názor Další článek: Adobe vydala kritickou záplatu na Flash

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,