Hardware | AMD | Herní konzole

Aya Neo 2 chce překonat Steam Deck. Nabídne modernější procesor i výkonnější grafiku AMD

Ještě před Steam Deckem se fanoušci mobilního hraní velkých windowsových  her mohli pokusit na Kickstarteru koupit herní zařízení Aya Neo postavené na platformě Intel. Jeho integrovaná grafika nemůže nabídnout výkon Steam Decku (AMD s čtyřjádrovým procesorem s architekturou Zen 2 a integrovanou grafikou s RDNA 2), navíc je Neo několikanásobně dražší: aktuálně od 1 015 dolarů, zatímco Steam Deck začíná na 419 eur.

Nová generace Aya Neo 2 přinese změnu. Základem má být nejnovější generace mobilního procesoru AMD Ryzen 7 6800U (APU) s architekturou Zen 3+ s frekvencí 2,7 GHz až 4,7 GHz (Steam Deck má frekvenci 2,4 GHz až 3,5 GHz). Používá sice také integrovanou grafiku s RDNA 2, avšak oproti Steam Decku má mít více jader i vyšší frekvence, protože má jít o model Radeon 680M (12 CU, až 2,2 GHz, zatímco Steam Deck má grafiku s 8 CU a frekvenci až 1,6 GHz).

FSr-I_vaUAEhxa4.jpeg

Aya Neo 2 bude mít i rychlejší operační paměti LPDDR5-6400, rychlejší NVMe SSD napojenou na PCI Express 4.0 a také USB 4.0 porty. Zatím jde ale o papírové parametry a je otázkou, kdy bude k dostání. Navíc lze zase očekávat, že bude konzole několikanásobně dražší než Steam Deck, takže se prodá nejspíše jen  málo kusů.

Snímek obrazovky 2022-05-16 v 13.04.13.png

Trh s herními konzolemi je totiž hodně citlivý na cenu, což se mnohokrát ukázalo třeba i u Xboxu a PlayStationu. Valve v případě Steam Decku tak zvolil cestu nečekaně nízké ceny, alespoň z pohledu použitého hardwaru, který lze využít i jako velmi slušný počítač.

Zatím nejsou k dispozici podrobné informace o zařízení, avšak k prvotní prezentaci došlo v rámci živého přenosu, který startuje v čase 42:40:

Na nižší cenu má cílit slabší a menší model Aya Neo Air s 5,5/6palcovým displejem typu OLED, jaký ale bude mít parametry, zatím není známé. Použitý čip by ale měl mít TDP 12 W a očekává se, že půjde o nějaký úsporný model řady Ryzen 5000 s integrovanou grafikou Vega. Hmotnost zařízení by měla být pod 400 g.

Diskuze (1) Další článek: Co vy na to: Zrychlujete přehrávání podcastů a videa, abyste zkonzumovali více obsahu?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,