AVS Disc Creator: freewarový palič pro Blu-ray

Mnoho komerčních vypalovacích programů se podporou nových médií Blu-ray chlubilo již před letošním veletrhem CeBIT. Nedávno se konečně objevil zdarma dostupný vypalovací program pro Windows, který podporu Blu-ray také nabízí. V tomto článku tedy najdete informace o aplikaci, kterou výrobce označuje jako jediný zdarma dostupný nástroj pro vypalování na Blu-ray.

Plusy / minusy
+ jednoduchá a rychlá aplikace
+ podpora CD, DVD i Blu-ray
+ tvorba ISO image
– pouze pro datové disky
– zatím neumí bootovací média
– nelze dopředu nastavit ukazatel zaplnění

Na první pohled jde o velice jednoduchý program, který možnostmi nastavení rozhodně nebude konkurovat velikánům typu Nero Burning Rom nebo Easy Media Creator. Je to zkrátka vypalovací program bez dalších doplňků, které s vypalováním zas až tolik nesouvisí.

Hned po spuštění vás asi překvapí spartánské prostředí. Vzhled programu je ale ve své jednoduchosti moc pěkný (což samozřejmě není to nejdůležitější). Není tu klasická programová nabídka. Nahrazuje ji pouze sada několika tlačítek pro ovládání. V záhlaví okna programu se vedle známé trojice zavřít, maximalizovat a minimalizovat nachází tlačítko ovlivňující vzhled aplikace. K dispozici je několik barevných schémat, mezi kterými si určitě vyberete.

Výchozí vzhled programu

Jednoduchá práce se soubory

Stejně jako ve většině jiných vypalovacích programů, i zde najdete náhled na obsah disků a složek ve svém počítači. Pomocí nabídky si můžete vybrat aktivní disk, příslušným tlačítkem je možné posouvat se ve struktuře složek nahoru. Komu by to nevyhovovalo, může si zobrazení přepnout do formy stromové struktury. Přetažením položky nebo stiskem ovládacího tlačítka přidáte nový obsah do projektu.

Ukazatel naplnění disku se automaticky mění podle vloženého média. Pokud v mechanice momentálně žádné není, zobrazí se jako výchozí nastavení ukazatel pro jednovrstvé disky DVD. V projektu samozřejmě můžete vytvářet nové složky a přidané položky přejmenovávat. Funkce, které nejsou k dispozici jako ovládací tlačítko, najdete v kontextové nabídce vyvolané stiskem pravého tlačítka myši.

Funkce pro přejmenování je ukryta v kontextové nabídce

Mazání médií

Správný vypalovací program by měl také umožňovat vymazání přepisovatelných médií. Stiskem příslušného ovládacího tlačítka zde vyvoláte dialog, ve kterém si zvolíte mechaniku (pokud jich máte více) vyberete jeden ze způsobů vymazání a proces spustíte. Dvě možnosti způsobu mazání jsou klasické: rychlé odstranění informace o přítomných souborech a úplné zformátování přepisovatelného disku.

Dialog pro vymazání média

Práce s projektem

Dříve než začnete vypalovat, můžete si zvolit, zda připravený projekt přenesete na datové médium nebo zda jej uložíte do formy ISO souboru na disk. Ve stejné nabídce si také můžete vybrat použitou vypalovací mechaniku, pokud máte ve svém počítači více než jednu. Náhled na projekt zobrazuje stromovou strukturu a obsah vybrané složky spolu s informací o velikosti položek, které se v ní nacházejí.

Nastavení projektu je možno uložit do souboru a později opět znovu vyvolat. Pokud tedy zálohujete stejné soubory nebo si chcete stejné médium vypálit třeba po restartu počítače, máte tu možnost urychlení své práce.

Jedna z alternativ k výchozímu vzhledu aplikace

Vypalujeme

Jakmile stisknete tlačítko Burn, program zobrazí dialog, ve kterém jsou nastaveny zjištěné údaje o mechanice a médiu spolu s dalšími volbami pro vypalování: rychlost vypalování (nastavena na maximální hodnotu), jmenovka disku, volba pro ověření zapsaných dat, volba pro uzavření disku a nastavení souborového systému. K dispozici jsou Joilet, ISO Level 2 a ISO Level 1. Po spuštění vypalování program ověří, zda je na médiu dost místa a v případě, že se jedná o přepisovatelné médium s uzavřeným obsahem, nabídne vám jeho smazání. Pomocí patřičné funkce to můžete udělat i ručně, jak jsem již zmínil.

Připravte se, za chvíli vypalujeme

Průběh vypalování není ničím výjimečný. Grafický a číselný ukazatel vás informuje o době vypalování, tlačítkem Cancel máte možnost celý proces přerušit. Po dokončení zápisu a případném ověření je médium vysunuto z mechaniky.

Dialog s průběhem vypalování

Další funkce

Jak jste možná pochopili, program je určen pouze k vytváření datových disků. S audiostopami nebo videem si zatím neporadí. Ovšem stále se vyvíjí, podle informací na webu se plánuje možnost tvorby bootovacích médií. Image disku je možné ukládat pouze do formátu ISO, jiné varianty (např. BIN/CUE) program neumí.

Podporovány jsou následující typy médií: CD-R/RW, DVD+/-R, DVD+/-RW, DVD-RAM, Double/Dual Layer DVD a samozřejmě Blu-ray BD-R a BD-RE. Podporovány jsou i vícestopé (multisession) disky. Výrobce do budoucna plánuje podporu HD-DVD. Program by měl bez problémů pracovat s většinou současných interních i externích vypalovacích mechanik.

Z mého pohledu jde o velice jednoduchou aplikaci, která se však určitě neztratí. Důvody jsou: cena (je zdarma), rychlost a jednoduchost. Díky absenci mnoha dodatečných funkcí bude program srozumitelný i začátečníkům, kteří už dovedou pracovat se soubory a chápou, co je to složka.

AVS Disc Creator 2.1
produkt vypalovací program
výrobce Online Media Technologies Ltd.
web www.avsmedia.com/DiscCreator
cena zdarma
operační systém Windows 98SE/Me/2000/XP/2003

Diskuze (5) Další článek: Microsoft neporušil svým aktivačním systémem patent

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,