Aviary: Vyzkoušejte online Photoshop a mixážní pult

Prozkoumali jsme bezplatné online nástroje od Aviary pro práci s fotografiemi a vektory. Na své si také přijdou hudební nadšenci, zvláště ti, kteří rádi mixují hudbu.
Kapitoly článku

Image Markup – jednoduchý pomocník

Online: http://www.aviary.com/tools/falcon

Image Markup je velice jednoduchý nástroj, který sice neoplývá mnoha funkcemi, ale lze jej pochválit za rychlost a příjemné ovládání, které je od zbývajících aplikací trochu jiné.

Aviary/Image Markup - Aviarys Falcon - Mozilla Firefox.png
 Editor Image Markup jednoduše umožní popsat fotografii

Nástroj umožňuje provádět jednoduché činnosti s obrázky, například přidat popis, umístit šipku, něco zvýraznit či oříznout. Toto je jeho cíl, nic více nenabízí. Vývojáři nechtěli sofistikovaný nástroj, ale jednoduchý, který se zaměří na několik málo činností.

Pokud tedy jasně víte, že chcete připravit obrázek například pro web, můžete sáhnout po tomto editoru; nebudete muset ztrácet čas s jinými rozsáhlými editory. Image Markup toho sice moc neumí, ale to málo umí dobře. Výsledný obrázek je možná uložit ve formátu png.

Editory efektů a barev

Online: http://www.aviary.com/tools/filter-editor a http://www.aviary.com/tools/color-swatches

Tyto dva editory jsou použitelné ve spojení s ostatními editory, takže může být občas vhodné je zkombinovat. Visual Laboratory (Effect editor) nabízí širokou škálu efektů nad obrázkem, za zmínku především stojí možnost větvení různých stylů, které následně „vybublají“ do výsledné podoby obrázku.

Vedle toho Color Palettes (Swatch Editor) je určený pro správný výběr barev. Pokud si nevíte rady, jakou barvu použít, tento nástroj by vám měl pomoci.

Jednotlivé barvy si můžete naskládat vedle sebe, abyste viděli, jak vzájemně působí. Ve funkcích naleznete tříštění barev či možnost měnit barevné složky (RGB). Podobu barev si můžete nechat zobrazit očima zdravého člověka, či na barvy aplikovat některou z očních vad, například barvoslepost. Pro práci s barvami ale existují pohodlnější nástroje, třeba colorschemedesigner.com.

Aviary/Aviarys Color Editor - Toucan - Mozilla Firefox (3).png Aviary/Aviarys Color Editor - Toucan - Mozilla Firefox.png
 Editor pro práci s barvami

Zatím spíše na hraní

Moc si nedovedu představit člověka, který by v současné době zahodil desktopový editor a s úsměvem začal používat některý editor od Aviary, rozhodně ne pro častou práci s grafikou. Přesto bych ale dvě výjimky našel, jedna z nich je HTML5 Photo editor, který opravdu působí jako jednoduchý nástroj vhodný k nasazení na web.

Druhou zajímavou aplikací je Image Markup. Pokud opustíme grafiku, je třeba zmínit povedený mixážní pult Audio Editor. Pokud se někdy budete nudit, zkuste se na něj podívat, určitě vás zabaví. A při dostatečně rychlém a spolehlivém připojení může i dobře sloužit.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,