AVG PC Tuneup: za systém čistější a rychlejší

Každý počítač se časem zanese hromadou datového smetí, které může zpomalit systém, existují ale nástroje, které vrátí Widnows kondici. Jeden takový jsme vyzkoušeli.

Se značkou AVG se dlouhodobě pojí hlavně série antivirových a jiných bezpečnostních programů, nicméně současné s tím „útočí“ i na oblast vyčištění počítače, respektive součástí systému Windows. Právě na tuto kategorii se zaměřuje nová verze aplikace AVG PC Tuneup 2011, která detailně proklepne všechny důležité součástí Windows různých verzí a pokusí se jim vrátit původně svižný běh.

Rovnou na věc

Po úvodním spuštění vás přivítá základní nabídka pro otestování jednotlivých součástí systému, jejichž spektrum si můžete zvolit pomocí nabízené stromové struktury více i méně kritických oblastí. V této úvodní sekci s názvem Skenování systému nechybí prohledání chyb registru Windows, nalezení nepotřených souborů, odstranění případně citlivých dat z historie použití Windows, stejně jako odebrání/oprava méně intrusivních položek, jmenovitě odebrání chyb na disku, resp. jejich defragmentace.

skenovani.png
Čištění počítače dovoluje zvolit jednotlivé kategorie, na něž se program zaměří, a to pomocí stromové struktury vlevo. Uživatelé si tak přesně zvolí, na co se má program specializovat

Kontrolu můžete poslat na hlavní sekce, nebo jejich jednotlivé podkategorie, a případně nechat prozkoumat problémy sužující jednotlivé systémové oblasti. Méně zkušené uživatele však výběr může stát dlouhý čas strávený váháním, zda danou sekci zaškrtnou, nebo ne. Čekali bychom tu proto nějakého jednoduchého průvodce základním vyčištěním počítače, jak to známe z některých konkurenčních programů.

test.png
Během čištění počítače jste detailně zpraveni o tom, v jaké fázi se čištění právě nachází. Můžete si tak udělat lepší obrázek o tom, kolik času ještě zhruba zbývá

Chcete za komfort zaplatit?

Oproti sekci pro čištění počítače si méně zkušení uživatelé přijdou na své na záložce Systémový poradce, kde najdou kontrolu aktuálního nastavení Windows. Tuneup vyhledá případné skuliny a nedostatky stávající konfigurace, tedy nedoporučená nastavení. Výhodou této části je pojetí formou opravdového rádce, a tak se nemusíte bát zběsilých úprav systému bez předchozího odsouhlasení. Naproti tomu každého z případných problémů najdete detailní popis, k tomu dva odkazy – je pak jen na vás, jestli trable necháte opravit, nebo vypnete jejich automatické zobrazení do budoucna.

poradce.png
Zahrnutý poradce vám nabídne možnost vyřešit některé problémy s Windows, které program automaticky odhalí

Další sekcí, kterou vám AVG PC Tuneup nabídne, je záložka Využití zdrojů, která v duchu svého pojmenování nabízí ucelený přehled o aktuálním vytížení procesoru, operační paměti, sítě nebo přehled přístup k pevnému disku. U každé ze zmíněných kategorií najdete grafické znázornění nedávné historie, stejně jako název aktuálního procesu, který je v dané kategorii nejnáročnější. Program nabízí také podrobnější informace, například seznam souborů, které blokuje vybraný proces a další podrobnosti.

pokrocile.png
Chcete si udělat přesný přehled o možnostech AVG PC Tuneup? Sekce Pokročilé nástroje vám shrne vše podstatné

Uvedené tři sekce Skenování systému, Systémový poradce a Využití systému jen stěží uspokojí zkušenější uživatele, a tak jejich kroky budou rovnou směřovat na záložku Pokročilé, která nabízí detailnější možnosti. Zde je už spektrum možností obsáhlejší, shrnuje totiž již představené varianty (ale bez zbytečných „omalovánek“), k tomu přidává další – patří sem například správa automaticky spouštěných programů, optimalizace systému, obnova souborů, nebo bezpečné mazání dat. Součástí je také odkaz na zrychlení internetu, který se zaměřuje na detailní analýzu nastavení a jejich případnou optimalizaci.

soubory.png
Shrnutí aktuálně uzamčených souborů je rozšířeno o související detaily, získáte tak podrobnější informace o každém z nich

Právě tato sekce, shrnující možnosti AVG PC Tuneup, představuje křižovatku, na které se případní uživatelé musí zastavit: zaplatit za tuto ucelenou sadu 744 Kč ročně, nebo si poskládat prakticky identickou funkcionalitu ze zdarma dostupných aplikací? První variantu bychom určitě doporučili méně zkušeným uživatelům, kteří s čištěním systému zatím nemají zkušenosti. Kdo už se trochu vyzná, může si poskládat freewarové puzzle a ušetřit.

  • AVG PC Tuneup 2011
  • čištění a zrychlení počítače
  • 744 Kč (1 rok)
  • www.avg.cz

 

Diskuze (19) Další článek: Internet Explorer 9 RC: strašák pro webovou reklamu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,