AverMedia Volar: digitální televize kvalitně

Digitální vysílání je již pro velkou část obyvatelstva v okolí Prahy, Brna i Ostravy běžně dostupné. Zatímco pro digitální příjem na běžném televizoru potřebujete digitální set-top box, pro sledování digitálního vysílání na vašem stolním nebo přenosném počítači potřebujete digitální televizní tuner. Zařízení DVB-T Volar společnosti AverMedia.

Testovaný televizní tuner má velikost klasického Flash disku, který narušuje pouze malý konektor určený pro vstup televizního signálu v samotném rohu zařízení. Do tohoto konektoru můžete prostřednictvím jednoduché redukce dlouhé dvacet centimetrů připojit také dostatečně citlivou pokojovou všesměrovou anténu. Právě umístění tohoto konektoru pro připojení antény je největší nevýhodou televizního tuneru AverMedia Volar - pokud totiž vlastníte počítač nebo notebook s porty umístěnými vertikálně, nebudete schopni tuner do počítače vůbec zasunout.

Co je to za software?

Před samotným prvním připojením tuneru do počítače musíte nejdříve z dodávaného cédéčka nainstalovat ovladače a obslužnou aplikaci. Ta do vašeho počítače také zavede rezidentní modul, který po celý čas okupuje prostor v systémové liště vedle ukazatele aktuálního času a pokud nemáte momentálně tuner připojen do počítače, v pravidelných intervalech vás na tuto skutečnost vytrvale informuje. Zařízení musíte mít připojeno přes rychlé rozhraní USB 2.0, přes starší 1.1 nebude schopno s počítačem vůbec komunikovat.

Samotná aplikace je jednoduchá a přehledná, což platí i o samotné konfiguraci. Ta je místy jednoduchá až příliš. To platí především o sekci určené pro naladění digitálního vysílání. Ta je vše, jen ne přehledná a nepříliš povedená česká lokalizace její použití více než ztěžuje. Ladění probíhá odděleně pro radio a zvlášť pro televizní vysílání, možnost prohledávání celého pásma automaticky zcela neodpovídá přesnému frekvenčnímu rozsahu přednastavených zemí (mezi kterými Česká republika úplně chybí). Vyhledávání kanálů vysílaných v rámci jediného multiplexu přímým zadáním jeho frekvence nebylo u testovaného vzorku úspěšné.

Pokud si projdete všemi nástrahami instalace a vyhledávání kanálů, budete s obrazovou i zvukovou kvalitou nadmíru spokojeni. DVB-T Volar se totiž řadí mezi pomalu nastupující druhou generaci, která již nabízí výborný obraz i za horších příjmových podmínek. Známé “kostičkování” jsme se dočkali až při horších hodnotách signálu než dvacet procent. Však AverMedia se v případě testovaného DVB-T tuneru Volar pyšní označení HDTV Ready (1080i/720P/MPEG-2).

Rozumí si s cizinci

Zaznamenávání vysílání na pevný disk počítače probíhá ve zdrojovém formátu MPEG2, bez problémů si dodávaná aplikace poradila také s funkcí odloženého nahrávání Time Shifting. Elektronický programový průvodce je velmi jednoduchý a ne vždy si poradí s českou diakritikou.

Volar není určen pouze uživatelům masovějšího operačního systému Windows, na dodávaném instalačním cédéčku i na webových stránkách výrobce jsou k dispozici jaderné moduly určené pro operační systém Linux. Při instalaci jsme byli úspěšní v aktuální verzi Suse Linuxu s využitím grafického přehrávače Kaffeine. Ten je součástí desktopového prostředí KDE a neměl problém ani s vyhledáváním obsazených kanálů, ani s jejich přehráváním.

AverMedia DVB-T Volar
cena 1 713 Kč
zdroj AverMedia, Taiwan
Parametry
Rozměry (v × š × h) 70 × 25 × 11 mm
hmotnost 24g
provedení externí
rozhraní USB 2.0
konektory 1× připojení antény (s redukcí)
podpora vysílání MPEG2
další funkce Picture-in-Picture (PIP/POP), Plug-n-Play, Sleep Timer,
OSD (On Screen Display), Time Shift, EPG, Teletext, HDTV ready
příslušenství dálkový ovladač, pasivní anténa, CD s ovladači

Diskuze (1) Další článek: Stovka milionů webů bude dosažena do konce roku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,