Android | Avast | Malware

Avast varuje: Na levných telefonech s Androidem řádí předinstalovaný adware

Experti z Avastu analyzovali adware s přezdívkou Cosiloon, který se už nejméně tři roky šíří na spíše pochybných modelech telefonů s Androidem. Poprvé jej zaznamenal Dr.Web.

Malware se oproti mnoha jiným liší v tom, že je součástí firmwaru jako předinstalovaná aplikace, a tak jej nelze snadno odinstalovat – jedinou možnosti (bez práv root) je jeho zablokování v nastavení.

V každém případě, adware už podle svého názvu servíruje majitelům telefonu nechtěné reklamy ve formě dialogů, které se zobrazují na displeji. Jelikož je adware součástí firmwaru, musel se do něj dostat buď s vědomím výrobce, anebo se ukazuje, že někteří koncoví výrobci nedodržují ani základní bezpečnostní standardy či mají pochybné dodavatele softwaru.

d6231999-b177-4b28-ace4-5c3d9d99e2362e3f6a28-1833-4576-9740-fce9e1d23192
Nevyžádané reklamní dialogy na postižených telefonech s adwarem Cosiloon a s Androidem od výrobců 2. kategorie

Na stranu druhou, Cosiloon se podle Avastu povětšinou vyskytuje na telefonech, které nejsou součástí certifikačního programu Googlu (používají prostou open-source verzi Androidu AOSP, nemají Play Store a Google tyto telefony tedy nemůže auditovat). Seznam výrobců, kteří jsou součástí certifikačního programu najdete na této adrese. Nutno však podotknout, že ne všechny jejich produkty – třeba ty starší – jsou certifikované. To se týká zejména čínských výrobců.

Avast našel adware na telefonech od výrobců jako ZTE, Archos nebo myPhone. Přitom právě Archos je vedený na seznamu certifikovaných partnerů. Avast našel malware na 18 000 zařízeních jen v průběhu minulého měsíce, přičemž na seznamu jsou i české kusy, ačkoliv zásah v ČR jinak není nikterak vysoký. Podle Avastu se jedná o desítky případů.

Podívejte se, co je nového v nejnovějším Androidu P:

Diskuze (13) Další článek: Vývojáři iOS se spolčili a kladou podmínky Applu. Požadují změny v App Store

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,