Avast | WannaCry

Avast: Rok po WannaCry je třetina počítačů stále děravá. Z nějakého zvláštního důvodu neaktualizujeme PC

Už je to rok od vypuknutí jednoho z největších malwarových útoků – ransomwaru WannaCry. Jen Avast za tu dobu zablokoval více než 176 milionů pokusů o nakažení tímto virem ve 217 zemích světa. V Česku byl zásah WannaCry mnohem nižší, i tak zde ale antivirový výrobce zaznamenal na 56 tisíc pokusů o průnik do systému a zašifrování souborů.

Technický šéf Avastu Ondřej Vlček na blogu rok po útoku upozorňuje, že ačkoliv byly všechny záplaty, které by zamezily masivnímu šíření viru, dostupné už loni na jaře, dodnes je třetina počítačů připojených k internetu děravá.

46e469ba-dad7-44f0-a906-6d6787b3ba02
Rok s WannaCry podle Avastu

Důvodů může být více počínaje sebevražednými surfaři s Windows XP a konče těmi, kteří se na internetu pohybují na počítači bez řádných aktualizací. Třetina je přitom ohromné a opravdu alarmující číslo – i s ohledem na medializaci WannaCry v loňském roce.

Vlček spekuluje, kde by mohl být problém, přičemž zmiňuje i nelibost uživatelů instalovat aktualizace. Tito uživatelé a firmy přitom neriskují jen zdraví svých vlastních počítačových systémů, ale zdraví celé internetové komunity.

Děravý počítač se totiž může změnit třeba v další botnetový uzel, který bude rozesílat spamy a šířit do světa malware, který obtěžuje úplně všechny.

Diskuze (24) Další článek: Nový Gmail se naučil pracovat offline. Přímo na webu, není potřeba žádná aplikace

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,