Autoruns: startující programy pod kontrolou

Chcete přehled o automaticky spouštěných programech a integrované nástroje Windows XP či Vista vám nevyhovují?

Program s prostým názvem Autoruns mají na svědomí dva specialisté, jejichž jména rozhodně nejsou neznámá – Mark Russinovich a Bryce Cogswell. Oba pánové tvořili tým SysInternals, který vytvořil mnoho dalších systémových utilitek ceněných hlavně zkušenými uživateli. Microsoft tuto malou společnost před rokem pohltil, nicméně jejich prográmky jsou stále k dispozici a dokonce se nezastavil ani jejich vývoj, jak se můžete přesvědčit na webu Windows Sysinternals.

Mezi aktualizovanými programy najdete i Autoruns, povedeného správce programů a služeb, které startují ihned po spuštění systému. Srovnávat možnosti Autoruns s tím, co nabízí třeba nástroj msconfig z Windows XP je skoro nemožné – možnosti msconfigu jsou v tomto směru značně omezené (ale i tak dostačující v mnoha situacích). Ve Windows Vita je situace lepší – vybrat si můžete z vylepšeného msconfigu nebo seznamu spouštěného softwaru v programu Windows Defender. Ale i tak těmto výchozím nástrojům chybí přehlednější členění automaticky startujících položek, což řeší právě Autoruns, který lze nyní bez problému označit jako nástroj od Microsoftu.

Detailní přehled o programech, ovladačích i službách

Hned první pohled na Autoruns vám prozradí, že veškeré automaticky startující položky jsou rozděleny do několika kategorií, přičemž jejich seznamy si budete přepínat v záložkovém rozhraní. Jako výchozí je nabídnut seznam úplně všeho. Abyste se v něm lépe orientovali, jsou jednotlivé nadřazené skupiny podbarveny šedou barvou. Autoruns zobrazuje položky umístěné v registrech ve známých větvích ~\Winlogon\Userinit, ~\Winlogon\Shell, ~\CurrentVersion\Run, ~\RunOnce (názvy jsou kráceny), navíc také v HKLM\SOFTWARE\Classes\Protocols\Filter, HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Active Setup\Installed Components a v mnoha dalších. Na tomto místě se patří upozornit méně zkušené uživatele, že vypnutím některých položek v tomto seznamu můžete svůj systém přivést do velice nestabilního stavu, jinými slovy Autoruns není dětská hračka pro neznalé.

autoruns-1.png
Kompletní seznam v systému startujících položek

V seznamu startujících položek najdete vedle informace o jejich umístění, také název, popisek, vydavatele a cestu ke spouštěnému souboru. Kategorie, které jsou použity v jednotlivých záložkách, odpovídají skupinám, které jsou použity v celkovém seznamu spouštěných programů a služeb. Nenajdete zde žádnou „obyčejnou“ položku Po spuštění. Třídění je vytvořeno na základě způsobu použití jednotlivých startujících aplikací. Rychle se tak můžete podívat, které věci se inicializují během přihlašování, co vyžaduje pro svou práci Internet Explorer, jaké knihovny jsou načítány kvůli podpoře tisku, co se spouští již během načítání systému, které soubory do paměti načítají nejrůznější ovladače atd.

Více informací o vybraném procesu

Kromě vypnutí nebo zapnutí některé z položek můžete používat i další funkce – ty jsou ukryty pod kontextovou nabídkou nebo programovou nabídkou Entry. Označenou položku tak můžete smazat, zkopírovat nebo ověřit její platnost. Chcete-li využít možnosti spuštění Editoru registru s automatickým přechodem k vybrané položce, musíte Autoruns ve Windows Vista spustit jako správce. V opačném případě se dozvíte v chybovém hlášení o nemožnosti spustit program Regedit.

autoruns-2.png
Ve Windows Vista využijete program naplno až v režimu správce

Další tři položky v nabídce vám poví více o vybrané položce. Ve spojení s vyhledávačem Google najdete informace na internetu. Autoruns příslušný dotaz na Google otevře automaticky ve vašem výchozím webovém prohlížeči. Máte-li v počítači přítomen program Process Explorer od Marka Russinoviche, můžete se o vybrané položce dozvědět více prostřednictvím tohoto správce procesů. Poslední funkce zobrazuje běžný systémový panel vlastností k vybranému souboru.

V grafice i příkazovém řádku

Autoruns dále umožňuje prohledávání seznamu a zobrazení vámi zadané položky. Zajímavá funkce je porovnávání aktuálního a uloženého seznamu automaticky startujících položek. Seznam uložíte do textového souboru a později jej v případě potřeby porovnáte s aktuálním stavem. Pro správce je důležité, že Autoruns se neomezuje pouze na aktuálně přihlášeného uživatele, pomocí nabídky Users si zobrazení položek přepněte tak, aby odpovídalo vybranému uživateli. V programu prakticky není co nastavovat, nicméně můžete si vybrat, zda se zobrazí prázdná umístění, ověří se podpisy nebo zda se skryjí položky podepsané Microsoftem. Spíše jen perličkou je pak výběr písma, které bude použito k zobrazení položek v seznamech.

autoruns-3.png
Vyberte si uživatele

Systémové nástroje Windows Sysinternals jsou stále kvalitními pomůckami každého správce a pokročilého uživatele, který se rád dívá svému systému „pod kůži“. Je dobře, že Microsoft tyto nástroje neuzavřel a nestáhl, naopak, podporuje jejich tvůrce v další tvorbě. Program Autoruns si stáhnete v balíčku i s verzí určenou pro příkazový řádek. Díky celé řadě parametrů lze verzi pro příkazový řádek používat v nejrůznějších skriptech.

 

Autoruns 8.71

 
Správce spouštěných programů
 
Cena: zdarma
plusy

rozsáhlý seznam

podpora všech uživatelů

minusy

horší přehlednost záložek

 

 

Diskuze (4) Další článek: Předpokládané ceny procesorů AMD Barcelona

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,