Autorskoprávní ochrana chyb je nesmysl

Lze vůbec autorským zákonem chránit něco takového, jako je chyba programu? Dozvíte se, co lze a co již ne chránit autorským zákonem.
Reaguji tímto na článek uveřejněný na živě „Microsoft si chrání copyright na své chyby“, jehož obsahem je informace, že firma Microsoft se snaží znemožnit přetiskovat informace o chybách ve svých programech s poukazem na to, že se jedná o dílo, které by mělo být chráněno autorským zákonem. Nebudu se teď konkrétně věnovat tomuto případu, ale spíše obecnému pohledu, co lze a co již ne chránit autorským zákonem.

Ochrana autorských děl není bezbřehá. Tuto skutečnost by si měli uvědomit všichni ti, kteří se snaží ztížit přístup veřejnosti k nemilým skutečnostem za použití autorského zákona. Takový postup, který může být motivovaný snahou znemožnit diskuse o vadách v počítačových programech toho kterého výrobce a porovnání s kvalitou produktů jiných, může narazit i na možnosti druhé strany - tedy diskutujících, jak se účinně takovýmto snahám bránit.

Nikdo neupírá zákonné právo autorství tomu, kdo uspořádal určité informace a tyto jsou jedinečným výsledkem jeho tvůrčí činnosti, kdy se na základě tohoto kritéria snaží tento výsledek chránit jako souborné dílo (viz. např. databáze - §88 autorského zákona - AutZ). Druhá strana má však několik možností, jak autorskoprávní ochranu takovýchto autorských děl obejít a přitom nezasahovat do autorských práv autora.

Předně z autorského zákona vyplývá, že autorským dílem není námět díla, zpráva, myšlenka, postup, princip nebo jiný údaj sám o sobě, ale to, co vzniklo na základě tvůrčí duševní činnosti a splňuje kritéria dle autorského zákona. To ve svých důsledcích obecně znamená, že je možné zveřejňovat obsah (myšlenku, postup, princip) díla bez obavy, že by se tím porušoval autorský zákon. Dále je také možné využít tzv. zákonných licencí, tedy těch ustanovení autorského zákona, která některé aktivity vyjímají ze zasahování do autorských práv. Například § 34 AutZ stanoví, že do práva autorského nezasahuje ten, kdo v odůvodněné míře dílo užije při zpravodajství o aktuální události, při které je takové dílo provozováno, vystaveno nebo jinak užito. Autorský zákon obsahuje více podobných možností (např. citace, užití díla pro osobní potřebu, specifika ochrany databází atd.), kterých lze využít. Platí to i v případě, kdyby se někdo snažil určitou informaci "chránit" tím, že ji zpracuje tak, aby se na ni dalo pohlížet jako na součást autorského díla.

Proto takové a podobné „snahy“ mohou nechat čtenáře klidnými. Je nutné znát alespoň základní zákonné možnosti a nenechat se potom popotahovat těmi, kdo se snaží zastrašováním využívat nevědomosti druhých. Informace o nedostatcích v programech lze (i přes snahu výrobce programu informace o nich nějakým způsobem chránit) beztrestně zveřejňovat, diskutovat o nich a komentovat je. Nelze sice užít celé databáze (nebo souborného díla) informující o těchto chybách, lze však užít všech údajů v ní obsažených, či přímo využít možnosti citace takové informace (bližší informace k tématu zpracováváme na www.zastudena.cz).

Diskuze (26) Další článek: Kauza Motivy pokračuje, nikdo však netuší výsledek

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,