Autoři červa Goner zatčeni

Stopy vedou do Izraele.
Červ Goner, který se přes svou zdánlivou trivialitu masivně rozšířil v průběhu minulého týdne, má zřejmě již známé autory – byli nyní zatčeni. Goner po spuštění vypsal přezdívky svých autorů a pozdravy několika dalším přezdívkám:

Pentagone - coded by: suid. tested by ThE_SKuLL and [satan]. greetings to: TraceWar, k9-unit, stef16, ^Reno. Greetings also to nonick2 out there where ever you are.

Toto byla jedna z důležitých stop. Goner se také kromě šíření přes elektronickou poštu nainstaluje do IRC klienta mIRC, kde monitoruje kanál #pentagonex a čeká na pokyn ke spuštění útoku na zadanou adresu. DALnet, provozovatel IRC, šel po stopě zřizovatelů tohoto kanálu a přes IP adresy spojené s přezdívkami se dostal k iniciátorům Gonera. Zjištěné informace byly předány FBI a ta je předala izraelské policii.

V pátek tak byli zatčeni čtyři podezřelí mladiství ve věku 15 až 16 let, kteří se k autorství přiznali a jejich počítače byly zabaveny. Hrozí jim trest mezi třemi až pěti lety odnětí svobody. Cílem útoku spouštěného přes IRC měl být poskytovatel připojení konkurenčního hackerského gangu.

I když se Goner rozšířil lavinovitě, reálné ztráty příliš vysoké nebyly. Odhadují se na 5 miliónů celosvětově. Vliv na to měla jednak primitivní povaha červa vyžadující spuštění přílohy a současně dobrá připravenost antivirových společností, které rychle uvedly potřebné záplaty. Autoři červa zřejmě také nepočítali s nějakým výraznějším šířením, protože se neskrývali a jejich dopadení bylo otázkou pár dní. Možná si mysleli, že jejich věk a vzdálenost od Spojených států je ochrání, bohužel na to doplatili.

Diskuze (39) Další článek: Používejte Passport - dostanete zpět peníze

Témata článku: , , , , , , , ,