Autor stránek Napster.no odsouzen za odkazy na MP3

Norský nejvyšší soud potvrdil minul týden rozsudek, podle něhož je norský student softwarového inženýrství povinen zaplatit pokutu za to, že na své stránce zveřejnil odkazy na více než 170 nelegálních hudebních souborů.

Student je tak povinnen zaplatit 15 980 amerických dolarů jako kompenzaci hudebním společnostem. Jméno odsouzeného nebylo zveřejněno.

Student ze severonorského Lillehammeru vytvořil jako součást školního projektu v roce 2001 stránky Napster.no. Tyto stránky neměly žádný vztah ke známému projektu Napster.com. Web Napster.no obsahoval odkazy na soubory ve formátu MP3, které byly k dispozici pro bezplatné stahování. Stránka byla v provozu od srpna do listopadu 2001.

Celou soudní mašinerii provázelo několik rozhodnutí, které si zcela odporují. První soud nejprve uznal studenta vinným, odvolací orgán však trest zrušil s odůvodněním, že právo neporušil student, který pouze zveřejnil k souborům odkazy, nýbrž samotní poskytovatelé MP3 souborů, tedy ti, kteří soubory ke stahování poskytli.

Nejvyšší soud nakonec shledal studenta vinným, protože "student porušil právo tím, že ukázal jiným lidem, kde najít nelegální soubory". Trest vyvolal radost na straně žalujících společností (Tono, Sony Music Entertainment Norway, Universal Music a další), kteří v roszudku vidí precedens pro posuzování dalších žalob: "trest pomůže vybudovat důvěru v internet jako v médium pro legální distribuci hudby," pohlásil Cato Stroem, šéf společnosti Tono.

Diskuze (26) Další článek: Intel VIIV – označení pro 64bitový procesor?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,