Autopilot Tesly se naučil poznávat semafory, na červenou sám zastaví

Vypadá to, že Autopilot v automobilech Tesla bude v dohledné době schopen poznávat semafory a reagovat na ně. Na Twitteru se objevilo necelou minutu trvající video, ve kterém Model 3 projíždí několik křižovatek na zelenou, následně plynule zpomaluje a zastavuje na signál „Stůj!“

Kolují spekulace, podle kterých by se tato funkce mohla objevit již v následující velké aktualizaci. Americká automobilka přitom soustavně pracuje na postupném vylepšování autonomních funkcí svých vozidel. V listopadu loňského roku tak například přibyla schopnost rozpoznávání dopravních kuželů včetně případné změny jízdního pruhu.

Na červenou zastavit!

Schopnost zastavit na červenou je dalším krokem, kterým se vozy Tesla přiblíží k vyšší úrovni autonomní jízdy. Automobilka přitom ve svém konfigurátoru uvádí, že příplatková funkce Autopilot bude umět reagovat nejen na světelnou signalizaci, ale i na dopravní značky „Stůj, dej přednost v jízdě!“ Kromě toho v budoucnosti zvládne i zcela samostatnou jízdu městem.

Na obrazovce infotainmentu v kokpitu je signál „Stůj!“ reprezentován jako zřetelná červená čára, před kterou vozidlo zastaví. Poté, co se na semaforu rozsvítí zelená, čára postupně zmizí a automobil opět pokračuje v jízdě. Funkce je dle dostupných informací dostupná jen uživatelům s aktivovaným „včasným přístupem“.

Uvedená funkce rozšíří paletu asistenčních systémů a je součástí příslibu, který Tesla učinila, když před několika lety začala prodávat za 7000 dolarů (173 tisíc korun) příplatkový balíček „Full Self-Driving“.

Skutečnost, že je funkce zastavování na semaforech k dispozici v rámci programu včasného přístupu, by měla znamenat, že se blíží její uvolnění do širší flotily. V tuto chvíli však nejsou známy žádné konkrétní časové plány – někdy trvá uvolnění nových funkcí dny, jindy celé týdny.

Diskuze (77) Další článek: Značka Hangouts téměř končí. Google název odstraňuje z aplikace Chat i Meet

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,