Video | Hudba, filmy, seriály | Televize

Automatika i spousta ruční práce. Jak ČT vylepšovala obraz Chalupářů?

Snad jako každé léto Česká televize opět reprízuje Chalupáře. Oblíbený seriál se Sovákem a Kemrem v hlavních rolích ale letos vypadá a zní lépe než dřív. Televize totiž digitálně restaurovala obraz i zvuk, takže odstranila několik pověstných „zubů času“, které po 46 letech od premiéry na kopiích zůstaly.

A nebyla to jednoduchá práce. ČT sice v minulosti získala jeden z nejlepších skenerů, avšak problém byl už v samotném zdrojovém materiálu. Původní negativy byly před revolucí skladovány ve vlhku a při nevhodné teplotě, takže v depozitáři vznikla plíseň, která napadala emulzi filmu a nevratně obraz poškodila. Vyvolané vysílací pozitivy už jsou sice kompletní, ale s méně detailní a rozostřené, což se pro HD vysílání nehodí. Televize proto zkombinovala oba zdroje.

Celou rekonstrukci seriálu si vzali na starost přímo technici ČT. „Jde primárně o ruční práci. Od barevné korekce jednotlivých scén a záběrů přes digitální čištění obrazu, během kterého se použije pouze základní automatika, až po práci na jednotlivých snímcích, kdy se ručně odstraňují nejrůznější mechanická poškození, jako jsou rýhy nebo filmové nečistoty. Totéž platí i u zvukové stopy, kdy technik ve zvukové výrobě kontroluje samotné audio a provádí odšumění a odstraňuje další rušivé elementy,“ uvádí pro Živě.cz tisková mluvčí ČT Karolína Blinková.

Srovnání remasterované verze (vlevo) a starší vysílané kopie (vpravo)

Obraz, jak je vidět z ukázky, je opravdu čistší, ostřejší, stabilnější a upravenými barvami. Česká televize už podobným způsobem vylepšila více než stovku titulů, např. Adéla ještě nevečeřela, Byl jednou jeden král, Kolja, Marečku podejte mi pero, Noc na Karlštejně, Šíleně smutná princezna nebo Vrchní prchni. „Postupně budeme restaurovat i další klasické filmy a seriály, ke kterým vlastníme práva,“ dodává ČT.

Diskuze (69) Další článek: Nové monitory AOC Agon pro nejdrsnější hráče a intenzivní herní zážitky

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,