Technologie | Coop

Automatické 24/7 prodejny dávají smysl. COOP je teď začne otevírat v menších obcích

V březnu COOP otevřel první technologiemi našlapanou a 24/7 otevřenou automatickou prodejnu. Přes den funguje běžným způsobem s personálem, po ukončení standardní pracovní doby přechází do automatizovaného režimu, dovnitř se dostanou lidé identifikovaní podle bankovní identity. Na jaře byly v plánu dvě prodejny, pak si firma dala půlrok na sběr dat, vyhodnocení a ladění konceptu.

Teď je prosinec, COOP říká, že se koncept osvědčil (tržby vzrostly o 10 %, mírně klesly mzdové náklady) a pokračuje v automatizaci dalších poboček. První byla malá ve Strakonicích, následovala 3× větší v Českém Krumlově, v říjnu otevřené Ústí nad Orlicí zahrnuje i 24/7 výdejnu zboží z e-shopu a čtvrtou prodejnu COOP otevřel před Vánoci v Lipně nad Vltavou. S plochou 460 metrů čtverečních bude zatím největší a automatický provoz tam usnadní zvládat nápory turistů ale i sezónní výkyvy.

COOP tedy vyzkoušel menší města, teď jsou na řadě obce, kde má nová technologie pomoci udržet menší obchody. „Příští rok plánujeme testovat tento koncept i v menších obcích, pokud uspěje i tam, bude to znamenat zásadní pomoc pro udržení obchodní obslužnosti venkova, kde mnoho obchodů bojuje o přežití,“ vysvětluje Lukáš Němčík, ředitel rozvoje a marketingu sítě COOP. Konkrétní plány však firma nezveřejnila.

Podle dosavadních zkušeností se také nenaplnily obavy z vyššího množství krádeží nebo případů vandalismu. Použitá technologie totiž zákazníky spolehlivě identifikuje a na rozdíl od běžného provozu je případný nepoctivý zákazník velmi jednoduše dohledatelný.

Diskuze (39) Další článek: Japonsko obrací a sází na jadernou energii. Prodlouží životnost stávajících elektráren a postaví nové

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,