Autodesk uvádí AutoSketch 6 a bude stát 99 dolarů

Služebník vykonal práci a byl uložen do komory. Nyní nastal čas k jeho oživení.
Program AutoSketch od Autodesku byl v posledních letech hodně zanedbáván, asi jako služebník, který vykonal svou práci a je na nějakou dobu odklizen do komory. Nyní jej Autodesk oživuje s verzí 6, o které praví: "je to dostupný, snadno použitelný kreslicí nástroj pro koncepční návrhy a skici, vhodný pro tu práci, která nevyžaduje náročnější a dražší CAD produkt". Navíc hodlá být "CAD programem pro ty, kteří mají z CAD programů strach": snadno se učí, umožňuje vytvářet předdefinované výkresy (je prý hodně uživatelů, kteří se CAD programů bojí, protože neví, jak v nich začít).

Nicméně, nový AutoSketch obsahuje skutečně řadu důležitých novinek - bodejť ne, za ty roky, kdy se příliš nevyvíjel. Funguje plné OLE včetně in-place editace, je k dispozici dynamický pan a zoom, jednoduché 3D efekty, Auto-Array, spellchecker, konstrukční linky, umísťování pohledů v jiných měřítcích, a především kompatibilitu s AutoCADy (LT/14) díky DWG formátu.

Cena byla určena na devadesát devět dolarů, upgrade za 59; to ovšem platí jen na americkém kontinentě. Z lokalizací se bude dělat francouzská, německá a japonská verze.

Živě komentuje: pro firmu je těžké vyrábět hned čtyři programy, které na sebe funkčností těsně navazují a mnohdy se i překrývají, a nekonkurovat sama sobě. Ty čtyři programy jsou AutoSketch, AutoCAD LT, AutoCAD a Autodesk Mechanical Desktop. Nicméně AutoCAD LT, který měl dříve v AutoSketchi "zdatného konkurenta", už poskočil o velký kus dopředu a AutoSketchi tedy mohlo být také povoleno vylepšení: nejde o žádné programátorské novinky, ale v drtivé míře o funkce, které jsou ve vyšších programech a které se Autodesk pouze rozhodl umístit i do svého nejlevnějšího programu. Tato taktika, kterou Autodesk provozuje už řadu let, se firmě bohatě vyplácí - v levných CADech v podstatě vytlačila svou konkurenci až úplně na okraj samotné existence: kde je dnes konec programům jako DesignCAD nebo Vellum? Jak moc se daří Imagineeru Technical? Z toho pohledu by se mohlo zdát, že AutoSketch je skoro zbytečný produkt, jenomže přece jen právě s ním může Autodesk dusit jakéhokoli potenciálního konkurenta z téměř freewarových kategorií (FelixCAD atd.), protože každý dá rád pár desítek dolarů za to, aby měl kompatibilitu v DWG formátu.

Váš názor Další článek: Lidi, proč platíte tolik?

Témata článku: , , , , , , , , ,