AutoCAD 2000: novinky v tisku a kreslení

Dnes se podíváme na vylepšený AutoSnap, hladiny, lepší kótování a zdokonalený tisk.
Dnes se podíváme na vylepšený AutoSnap, hladiny, lepší kótování a zdokonalený tisk.

AutoSnap se chytá
Čtrnáctka poprvé použila automatické uchopování důležitých bodů na objektech. V nové verzi je tato vlastnost vylepšena a rozšířena o další dva uchopovací nástroje: Extension (protažení) a Parallel (rovnoběžka). Extension dokáže vyřešit bod na zdánlivém pokračování určité entity a Parallel vytváří paralelní úsečky. Další evidentní a velmi příjemnou změnou je zobrazování dynamických konstrukčních čar včetně zobrazení aktuálního uchopovacího módu. Můžete také sledovat aktuální souřadnice vedle kurzoru v reálném čase. Tato informace má smysl v tom okamžiku, kdy tvoříte první návrh a hodnoty vám poslouží orientačně. Dále lze nechat zobrazit dočasné konstrukční čáry pod zadaným úhlem respektive lze zadat libovolné množství těchto dynamických čar s vlastními úhly, které bude AutoCAD při kreslení používat. Na těchto dočasných entitách se AutoCAD chová poměrně inteligentně a práce při návrhu je zase o něco snazší.

Hladiny – jednoduchost a funkčnost
Hladiny doznaly velkých změn. Přepracován byl základní dialogový panel pro definici hladiny. Za nejzákladnější změnu je možné považovat možnost definování tloušťky pro každou hladinu. Tuto vlastnost oceníte především u tisku. Také můžete rozhodnout o tom, zda má být hladina vůbec tisknuta. Daleko snazší a rychlejší je nyní přidání nové hladiny včetně řízení jejích vlastností. Název hladiny může být dlouhý 256 znaků. Nová je také možnost provádět filtrace: zobrazit pouze použité hladiny nebo hladiny z externích referencí a podobně. Další máte možnost provést inverzní výběr. Aktuální hladinu přepnete jednoduchým kliknutím na název hladiny.

Kótování o krok dále
Kótování je rozšířeno o novou funkci Quick Dimension. Jde o rychlé a celkem logicky provedené zakótování entit, které vybíráte. Při umístění kót se rozhodujete o požadovaném typu: od základny, řetězová, rádius, průměr a další. Autodesk opět vylepšil kótovací styl a díky novému manažeru kótovacích stylů se provádí definice a úpravy stylů mnohem snadněji. Práce s texty je prakticky na stejné úrovni jako u poslední verze, nepatrně je rozšířen dialogový panel pro MText. Nová je funkce Najdi/Nahraď pro texty výkresu.

Zbrusu předělaný tisk
Tisky byly v AutoCADu dost zásadním způsobem inovovány. Především již zmíněné možnosti definování libovolného množství layoutů s náhledem podstatně rozšiřují možnosti pro tisk. Co uživatelé velmi ocení je možnost definování tloušťky pro každou hladinu, tak jak jsou definovány ve vlastnostech hladin. Novinkou je také průvodce pro definici dalšího výstupního zařízení. AutoCAD 2000 podporuje drivery: Adobe, Hewlett Packard, OCE, Xerox a další. Podstatné je, že seznam obsahuje obrovské množství zařízení, včetně těch starších dnes již málo podporovaných. Z driveru je nově přidán Autodesk ePlot, na který se podíváme příště.

Živě komentuje: Postupným seznamováním s dalšími funkcemi AutoCADu 2000 začínáme mít jednak stále větší jistotu o stabilitě nové verze. Nové funkce jsou vytvořeny přesně podle častých přání uživatelů a to je jenom dobře. Je velice zajímavé pozorovat, jak se na uvedené změny prostředí a nových funkcí velice rychle zvyká a to i přesto, že máte určité rutiny zažité až na kost. Příště se můžete těšit na kreslící nástroje včetně 3D, vizualizace a na podporu Internetu.

Váš názor Další článek: Adobe ohlašuje InDesign: bude z něj Quark killer?

Témata článku: , , , , , , , , ,