AutoCAD 2000 - 3D možnosti, vizualizace a Internet

Opět se k vám dostává další díl seriálu upozorňující na největší novinky nové verze AutoCADu 2000. Dnes se podíváme na kreslící nástroje včetně 3D, vizualizace a na podporu Internetu.
Opět se k vám dostává další díl seriálu upozorňující na největší novinky nové verze AutoCADu 2000. Dnes se podíváme na kreslící nástroje včetně 3D, vizualizace a na podporu Internetu.

Kreslící a editační nástroje
U kreslících příkazů najdeme poměrně málo nových funkcí, za zmínku snad stojí příkaz Multiline, kdy lze v reálném čase sledovat vznikající roh. Zcela nový je dialogový panel pro šrafování. Jednak se zlepšila přehlednost a také možnosti. Mnohem snadněji vybíráte v dalších kartách vhodný šrafovací vzor: ANSI, ISO, předdefinovaný a způsob šrafování. Snadněji se také zadává měřítko šrafování z přednastavených hodnot a najdete i další drobná vylepšení.

3D kreslení
Ještě než se podíváme na možnosti modelování, AutoCAD přichází s novou vynikající vlastností. Pohledy a výřezy mohou nyní mít vlastní souřadné systémy. Platí to pro 2D i 3D prostor. Ale zpět k modelování. Pro kreslení máte prakticky stejné možnosti jako v minulé verzi. Pro editace jsou však k dispozici velmi pokročilé nástroje. Ve skutečnosti se sice jedná o neparametrické modelování, ale překvapivě slušně lze editovat již hotové modely pomocí nových příkazů. Nový je příkaz Shell pro vytvoření tenkostěnné skořepiny, Taper (zúžení), Extrude Faces (vytažení vybraných ploch) a další. Zajímavé jsou také funkce pro změnu barvy vybrané plochy nebo hrany tělesa. Modelování je postaveno na jádru ACIS 4.0.

Vizualizace
V oblasti 3D zobrazení se můžete těšit na zajímavé nástroje a možnosti. Novinkou je příkaz 3D Orbit, pomocí kterého velice přehledně otáčíte modelem v prostoru v reálném čase. Uživatelé 3D Studia MAX tuto možnost již znají. Příkaz 3D Continuous Orbit pracuje stejně, ale s modelem se automaticky plynule otáčí podle posledního pohybu myši. Výsledkem je velmi snadné a přehledné otáčení modelem tak, jak potřebujete. Dále lze otáčet 3D objektem s nastavenou řeznou rovinou (clipping planes, nastavit lze pravým tlačítkem v příkazu 3D Orbit) a pozorovat, jak objekt vypadá říznutý. Toto je možné, v jakékoliv variantě zobrazení (hide, shade, continuous orbit). K lepší orientaci v 3D prostoru určitě přispěje symbol pro nové osové souřadnice a možnost zapnutí perspektivy. Stínování je nyní rozšířeno o zobrazení s vysvícenými hranami v režimu Flat a Gouraud. Render je nyní rozšířen o možnost definování mlhy a mapování. Rastrový výstup již podporuje 24bitové barvy.

Podpora Internetu
Do AutoCADu byly již v minulosti integrovány nástroje pro práci s Internetem. Nyní se připravte, že Internet bude všude kolem vás i v prostředí AutoCADu 2000. Přímo do dialogu pro otevření výkresu najedete ikonu pro spuštění interního prohlížeče. Můžete otevřít soubory z Webu, kde máte přístup. Také lze definovat hyperlinky k libovolným entitám a to nejen obvyklé URL adresy, ale i například DWG soubor nebo jiný dokument. Tyto hyperlinky jsou stále živé a zůstanete li stát kurzorem na objektu, ke kterému byl připojen hyperlink zobrazí se známá ikona.

Živě komentuje: V případě 3D kreslení se jedná o další příjemné překvapení AutoCADu 2000. Do jisté míry se tak zmenšil rozdíl mezi Mechanical Desktopem a vlastním AutoCADem v oblasti základního modelování. Není pochyb o tom, že zlepšení možností modelování pod samotným AutoCADem uživatelé jenom uvítají. V oblasti vizualizace se můžete těšit na zajímavé funkce usnadňující práci v prostoru včetně kvalitního stínování. Je dobře, že i zde nová verze přinesla novinky a vylepšení. Internet se stal naprosto běžnou záležitostí a AutoCAD není žádnou výjimkou. Autodesku se podařilo solidně zaimplementovat všechny důležité nástroje pro podporu Internetu. I když jsme se dnes podívali trochu na méně používané vlastnosti AutoCADu, jedná se opět o dobré novinky a vylepšení. A příště se můžete těšit na práci s bloky a externími referencemi, dozvíte se něco o instalaci, programovacích možnostech a elektronickém plotování.

Váš názor Další článek: Jaký obchod založíte?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,