Autismus u dětí lze podle studie spolehlivě zjistit již 14 měsíců po narození

Studie, publikovaná počátkem týdne v časopise JAMA Pediatrics, přichází se zjištěním, podle kterého lze poruchy spadající do autistického spektra (ASD) vysledovat už ve věku od 14 měsíců. Dle dosavadní praxe je přitom doporučeno provádět screening až od věku 18 měsíců.

Podle současných doporučení jsou děti vyšetřovány na autismus během pravidelných návštěv lékaře ve věku 18 a 24 měsíců, nejčastěji je diagnóza stanovena ve třetím nebo čtvrtém roce. Podle nové studie však lze autismus spolehlivě a s vysokou přesností diagnostikovat už ve věku 14 měsíců. To by otevřelo cestu pro zahájení léčby v raném věku.

Včasná léčba slibuje lepší výsledky

Potenciálních přínosů při zahájení léčby v dřívějším věku je celá řada. Léčebné postupy mají větší šanci na úspěch zejména díky lepší neuroplasticitě mozku malých dětí. Včasné zahájení léčby umožňuje dětem lépe uspět ve škole tím, že jim poskytne více času na rozvoj nezbytných dovedností.

Mozek se v raném dětství velice rychle vyvíjí a snadněji může být ovlivňován vnějším vstupem. Kůra v čelní části mozku, zodpovědná za rozvoj sociálních dovedností, vytváří v prvních dvou letech života velké množství spojení mezi mozkovými buňkami. Léčba autismu je přitom zpravidla zahajována až ve třetím či čtvrtém roce života.

Výsledky jsou postaveny na vyšetření 1269 batolat, která byla podrobena screeningu poruch autistického spektra. Studie probíhala v letech 2006 až 2018. V případě podezření na možnost výskytu vývojové duševní poruchy byly děti odesílány na komplexnější vyšetření.

Naděje na kvalitnější život

Po evaluačních návštěvách psychologové vyplnili o každém dítěti diagnostický formulář, který vložili do databáze. Na základě údajů z více než třech tisíc hodnocení se ukázalo, že počáteční diagnostika autismu, ke které došlo přibližně ve 14 měsících, přinášela stabilnější výsledky, než se očekávalo.

Analýza dat ukázala, že ze 400 batolat, kterým byl při první návštěvě u lékaře diagnostikován autismus, byla tato vývojová duševní porucha potvrzena ve 336 případech (84 %) i v pozdějším věku tří až čtyř let.

„Tím se otevírá opravdu nebývalá příležitost ke včasné intenzivní léčbě – a následné kontrole, jaký dopad má v době, kdy děti dosáhnou školního věku," uvedla vedoucí studie Karen Pierce, profesorka neurověd na Kalifornské univerzitě. Odborníci nyní mají v plánu navazující výzkum účastníků studie.

Diskuze (11) Další článek: Mobil Energizer s obří baterií neuspěl – zájem projevila jen hrstka jednotlivců

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,