Auta Street View opět snímají, kdy se dočkáme výsledků?

Do českých měst opět vyrazily auta Street View a technici už promazávají také převody na speciálních tříkolkách. Podívejte se, kde se bude fotografovat a co už máme za sebou.

Na sklonku letošního května se Google konečně dočkal registrace v databázi ÚOOÚ a jeho automobily s fotoaparáty systému Street View konečně dostaly zelenou a mohou opět vyjet do ulic. Ten příběh už znáte, připomenu tedy jen, že Úřad na ochranu osobních údajů požadoval, aby se snížil stativ kamery asi o třicet centimetrů, aby se Google před začátkem zpracovávání ohlásil na místních obecních úřadech a aby v něm měl stát vlastně nějakého právního partnera – tuto roli převzala irská centrála v Dublinu.

Už minulý týden ve čtvrtek nás začali čtenáři bombardovat zprávami, že zahlédli autíčka Street View poblíž ruzyňského letiště a ve čtvrtek odpoledne pražský Google oficiálně oznámil, že spouští druhé kolo mapování České republiky.

street view pokryti.png  street view pokryti cr.png
Současné pokrytí Street View najdete v nápovědě

Vozy tentokrát zamíří do 170 lokalit a vedle nejrůznějších pamětihodností nafotí i více než dvacítku nových měst. Bude mezi ně patřit Hradec Králové, Zlín, Karlovy Vary a další. Kde se zrovna auta Street View nacházejí, se dozvíte přímo na stránkách služby. Pokud v tomto seznamu vyberete Českou republiku, zobrazí se přibližné lokality snímkování. Jak vidno, auta by v těchto dnech měly být prakticky ve všech krajích republiky.

KrajMěsta, ve kterých momentálně probíhá snímkování – 28.6. 2011
PrahaPraha
JihomoravskýBrno-město, Brno-venkov, Vyškov
JihočeskýJindřichův Hradec, Prachatice, Strakonice, České Budějovice, Český Krumlov
KarlovarskýCheb, Karlovy Vary, Sokolov
KrálovéhradeckýHradec Králové
LibereckýLiberec, Česká Lípa
MoravskoslezskýFrýdek-Místek, Karviná, Nový Jičín, Opava, Ostrava-město
OlomouckýOlomouc, Prostějov, Přerov
PardubickýChrudim, Pardubice
PlzeňskýDomažlice, Klatovy, Plzeň-jih, Plzeň-město, Plzeň-sever, Rokycany, Tachov
StředočeskýBenešov, Beroun, Kladno, Kolín, Mladá Boleslav, Příbram
VysočinaHavlíčkův Brod, Jihlava, Pelhřimov, Žďár nad Sázavou
ZlínskýVsetín
ÚsteckýChomutov, Děčín, Most, Teplice, Ústí nad Labem

Samozřejmě se nabízí otázka, co se stane s původními daty. Když totiž loni na podzim ÚOOÚ zablokoval další snímkování, netýkalo se to již získaných dat. Google přitom do těch dnů sesbíral všesměrové fotografie z hromady zatím nezpracovaných lokalit a mohl je tedy dále využít. Týká se to třeba Brna, které je zatím k dispozici pouze v jižní části okolo dálnice D1, ale samozřejmě i mnoha dalších míst, kde jste automobily s charakteristickým stativem na střeše zahlédli a od té doby marně čekáte na výsledek. Podle našich informací bude Google tato data kombinovat, někde tedy může využít starší a v rámci nového snímkování třeba přefotí špatné švy a nepovedené záběry. V každém případě, letos o prázdninách bychom se měli rozhodně dočkat širšího pokrytí a Praha a několik vybraných lokalit už nebudou jedinými místy na českém Street View.

street_view_nahore_bez.png  street_view_obliceje.png
Opalování „nahoře bez“ na veřejném prostranství se vám může vymstít
Po protestech uživatelů Google zamezil rozmazáním obličejů identifikaci osob

Street View dnes pokrývá desítky amerických měst, vybraná místa v Evropě, Japonsku, Austrálii a zbytku světa, zdaleka však není jediný svého druhu. Vlastně ani není první, s podobným nápadem totiž přišla před více než dvaceti lety nizozemská firma CycloMedia, která začala podobným způsobem fotit holandské ulice především pro městské a státní informační systémy. První speciální kameru sestrojila CycloMedia již v roce 1987.

Za zmínku stojí i lokální fotografové ulic, kam ostatně patří i brněnský GEODIS. Produkt této firmy zná každý internetový surfař, její letecké snímky České republiky (a Slovenska) totiž najdete jak v Googlu, tak na konkurenčních mapách od Seznamu. GEODIS pořizuje všesměrové snímky na zakázku třeba pro správu železničních tratí (evidence železničních přejezdů), správu vozovek aj. Pokud tedy někde narazíte na automobil s masivním stativem na střeše, nemusí se hned jednat o Google a technologii Street View.

Pro Street View je v každém případě důležitější jiná společnost – Immersive Media Company, která v polovině devadesátých let sestrojila první všesměrovou kameru a o deset let později spustila projekt GeoImmersive City Collect, který už vám bude povědomý, tvoří totiž současný základ Street View, ačkoliv Google později sestavil vlastní zařízení, které už oslavilo několik technologických generací.

Immersive Media Company vyslala v roce 2006 do amerických a kanadských ulic sérii VW Beetle se všesměrovou kamerou Dodeca umístěnou na střeše. Kamera pak každých několik sekund vyfotila 360stupňové panorama okolí, které po zpracování a propojení s tradiční mapou tvoří páteř Street View.

immersive_kamera.png  immersive_auto.png
Všesměrová kamera Dodeca a VW Beetle zachycený na fotografii v ulicích Bostonu

Google však nebyl jediným zákazníkem. Kamera byla v roce 2005 s úspěchem použita třeba při inaugurační přehlídce George W. Bushe, snímala totiž celou oblast a bezpečnostní složky tak měly v jeden okamžik podrobný přehled o celém okolí, kamera se totiž skládá z jedenácti samostatně pracujících CCD čidel namířených prakticky do všech směrů.

Stručná historie Google Street View v několika bodech

Jak vlastně vypadal vstup Street View na scénu a samozřejmě především na tu českou? Připomeňte si relativně krátkou historii této snímkovací technologie v bodech.

Plánovaný seznam měst, jejich částí a okolí, kde můžete narazit na auto Street View:

Brno, České Budějovice, Český Krumlov, Františkovy lázně, Hradec Králové, Cheb, Chrudim, Jihlava, Karlovy Vary, Kutná hora, Liberec, Litomyšl, Mariánské lázně, Mělník, Mikulov, Mladá Boleslav, Nymburk, Olomouc, Ostrava, Pardubice, Plzeň, Poděbrady, Praha, Telč, Třebíč, Teplice, Ústí nad Labem a Zlín.

Diskuze (32) Další článek: Google má nový design, souvisí se spuštěním Google+

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,