Software | Zvuk

Audacity 3.1 potěší nejen tvůrce podcastů. Zavádí užitečné novinky pro úpravu zvuku

Oblíbený zvukový editor Audacity vyšel v nové verzi 3.1. Open source aplikace pro Windows, macOS a Linux přinesla dvě novinky, ze které budou mít radost všichni ti, kteří stříhají podcasty či jiné zvukové záznamy s více stopami.

Jednotlivé stopy jsou teď totiž na časové ose vložené jako objekty, které lze libovolně přesouvat nebo mazat, aniž by se tím posunuly ostatní stopy. Přibyly také nedestruktivní úpravy. Stopy lze z obou stran ořezat, avšak původní podoba zůstane zachovaná, byť schovaná. To kdyby ořez nebyl ideální a chtěli byste jej trochu poupravit.

Audacity 3.1 dále pozměnilo funkci pro přehrávání ve smyčce, přidalo kontextové nabídky do dalších částí aplikace a podle seznamu změn má i dalších pár desítek drobných novinek nebo opravených chyb.

Pro aplikaci je letošek velmi plodným rokem. Na jaře přišla očekávaná trojková verze s novým formátem pro ukládání projektů, který už využívají jen jeden soubor místo desítek fragmentů. Krátce nato vývojáře koupila společnost Muse Group. První oznámená změna přitom uživatele spíš vyděsila, protože Muse chtěla do Audacity zakomponovat telemetrii, která by odesílala provozní data mateřské společnosti. Po kritice ale od plánu ustoupila.

Diskuze (17) Další článek: Regionální poskytovatele internetu ve velkém kupuje i Nordic Telecom. Pohltil dalších sedm

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,