Atmel produkuje FLASH ROM shodné s SDRAM PC100

Firma Atmel uvedla dvě FLASH ROM paměti, které mají stejné rozhraní jako SDRAM paměti typu PC100. Jsou základem nových přístrojů typu PDA a handheldů.
Obvody jsou označena jako AT49LD3200 a AT49LD3200B. Obě mají externí šířku dat 32 bitů a kapacitu 32 Mb. Tím se staly nejrychlejšími FLASH ROM pamětmi této kapacity na světě. Paměti jsou vyráběny 0,25mikronovou technologií CMOS s tím, že příští rok přejdou na 0,18mikronovou technologii. Obvody jsou pouzdřeny do pouzdra TSOP typ II. K dispozici jsou ve verzích 50 MHz, 75 MHz a nejrychlejší s taktem 100 MHz jak v komerčním, tak průmyslovém teplotním rozsahu. Při odběru 1000 kusů je cena za 50 MHz verzi 13,78 USD za kus.

Živě komentuje: Klasické stolní počítače již dávno používají SDRAM paměti. První čipové sady podporující SDRAM paměti se objevily již v dobách procesorů kategorie Pentium MMX (např. SiS5582). Z prvních pamětí s taktem 66 MHz (SDRAM PC66) se vyklubaly paměti s taktem 133 MHz (PC133), přičemž pro nestandardní použití se objevují DIMM moduly s ještě vyšší frekvencí. Zdvojnásobením datového průtoku DDR technologií se poskočilo opět o další kus dál.

Jak jsou na tom například handheldy? Upřímně řečeno žalostně, protože se vývojem zastavily o pěkný kus zpět. Nejnovější modely handheldů Psion (Revo, Revo Plus, 5mx a další) mají FLASH ROM a RAM paměť jen typu EDO. Rovněž díky tomu jsou tyto počítače příslušně pomalé a diskové operace jsou někdy neskutečně pomalé. Použitím těchto nových pamětí se mohou diskové operace (mezi něž patři i spouštění programů) urychlit odhadem až dvakrát.

Váš názor Další článek: Adobe Premiere 6: s filmem přímo na Internet

Témata článku: , , , , , , , , ,