ATI zveřejnila ovladače Catalyst 3.8

ATI hodnotí novou verzi svých ovladačů grafických karet jako nejvýznamnější softwarový počin v historii. Tak nekritické nadšení nesdílíme, nicméně je pravdou, že verze 3.8 nabízí zajímavé vychytávky, které by se mohly ujmout i jinde.
ATI začala vytvářet své ovladače Catalyst jako protipól již zavedeným Detonator ovladačům nVidie. Hlavním kouzlem těchto balíků je nezávislost na konkrétní grafické kartě, v jedné sadě jsou ovladače po všechny možné typy karet.

ATI také musela bojovat se předsudky ohledně kvality ovladačů. Pravdou je, že před pár lety to opravdu nebylo kdovíjak slavné, dnes to ale už neplatí a nové Catalysty mají dokonce funkci pro obnovu při zaseknutí karty.

Pojďme se ale podívat, jaké jsou tedy hlavní novinky:

  • Zjednodušená konfigurace – nastavení Direct3D a OpenGL byl spojeno navíc se pro jednodušší nastavení objevilo šoupátko nastavující od nejvyššího výkonu po nejvyšší kvalitu zobrazení. Nastavení je možné i jednotlivě, ne jen tímto obecným šoupátkem. Jednotlivé profily lze navíc uložit a tak lépe mezi nimi přepínat, když to hra vyžaduje.
  • Smartshader efekty – spíše zábavnou funkcí je zapnutí Smartshaderů i v 3D hrách, které je nevyužívají. Celá hra pak může vypadat jako nakreslená křídou na tabuli, mít sépiový nádech, černobílou podobu a několik dalších efektů, které známe většinou z programů pro úpravu digitálních fotografií.
  • Upravené nastavení barev – nastavovat lze gamma korekci, jas a kontrast a to i pro jednotlivé barvy. Zadávat je možné konkrétní hodnoty. Jednotlivé profily lze ukládat.
  • SMARTGART – Ovladače automaticky otestují AGP sběrnici a samy nastaví optimální parametry, aby byla kompatibilita s různými čipsety co nejlepší.
  • VPU Recover – unikátní funkce, která neustále monitoruje grafický procesor. V případě jeho zablokování automaticky resetuje grafickou kartu, aniž by bylo nutné restartovat počítač. V případě chyby je také možné automaticky poslat report do ATI s informacemi o chybě, aby mohla být případně opravena. Tato funkce může ukončit běžící aplikaci, pokud ta nezvládne reset grafiky, nicméně počítač jako takový nespadne.
  • OVERDRIVE (k dispozici zatím jen pro Radeon 9800 XT) – automatické přetaktování přímo od výrobce. Pomocí neustálého monitorování teploty procesoru se automaticky zvýší frekvence procesoru na nejvyšší bezpečnou úroveň. Při přehřátí se naopak frekvence sníží, nikdy se ale nesníží pod nominální frekvenci procesoru.
  • Vylepšená Hydravision – nastavení dvoumonitorového režimu karty je nyní jednodušší, lépe lze řídit zobrazování dialogů a maximalizace aplikací.
  • Overscan na TV – u televizního výstupu karty lze zapnout overscan, který zvětší plochu využitou pro výstup na televizi. Oceníte to hlavně u pouštění filmů.
  • Multimedia Center 8.7 – obsahuje nově podporu Teletextu i v Eazylook, prostředí pro ovládání počítače z větší dálky, tedy třeba přes televizi. Přehrávač souborů umí vytvářet prezentace z fotek či filmů v kombinaci s MP3 soubory. Přehrávač rádia umí průběžně nahrávat vysílání, takže je možné pozastavit a opět pustit živé vysílání. Záznamy z knihovny médií lze vypalovat na DVD či CD.
  • Odinstalace ovladačů – konečně je možné pohodlně a rychle odinstalovat kompletní ovladače Catalyst ze systému.

Na serveru DriverHeaven otestovali výkon nových ovladačů proti předchozí verzi 3.7. Z testů vyplývá, že se žádný výrazný nárůst výkonu nekoná, spíše se v této oblasti nic moc nezměnilo a spíše se přidávaly nové funkce. Asi nejlákavější je odolnost proti pádům, lákavě by vypadalo také přetaktování, to je ale jen u nejdražší karty.

Celý balík Catalyst 3.8 má 25,3 MB, můžete si také stáhnout jen některé části, k dispozici je verze pro Windows XP a pro Windows 9x/ME. U ATI najdete také podrobný popis změn.

Diskuze (16) Další článek: Microsoft oznámil další bezpečnostní plány

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,